'ByLock'un ekran ara yüzü deşifre edildi

'ByLock'un ekran ara yüzü deşifre edildi

İzmir'de FETÖ'nün sözde "Karşıyaka eyalet yapılanması"nın deşifre edildiği operasyonda, örgütün kriptolu yazışma programı "ByLock"un ekran ara yüzü ortaya çıkarıldı.

İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik mayıs ayında gerçekleştirilen operasyon öncesinde İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesinde ifade veren "Yeğen" kodlu gizli tanığın beyanları doğrultusunda, örgüt üyelerinin ByLock adlı gizli yazışma programını kullandığı tespit edildi.

Gizli tanığın ifadesi sonrasında Şubat 2016'da İzmir'de deşifre edilen ByLock'un tüm Türkiye'deki istihbarat, emniyet ve savcılık makamlarına bildirildiği öğrenildi.

FETÖ üyelerinin ByLock'un deşifre olması nedeniyle aynı amaç doğrultusunda "Eagle IM" isimli programı da kullanmaya başladıkları, bu programın geliştirilmesinin ardından ByLock'un aktif olarak kullanılmadığı belirlendi.

İtirafçı ve bazı zanlıların beyanlarında da ByLock'u mart ayına kadar aktif olarak kullanan örgüt üyelerinin ByLock'tan yapılan duyuru sonrası Eagle IM'i kullanmaya başladıkları bilgisi yer aldı.

"Hoca Efendi' olan kayıtlı kullanıcı Fetullah Gülen'di"

Gizli tanık "Yeğen"in itirafları ve İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesince yapılan çalışmalarla, örgütün gizli yazışma programı ByLock'un ekran ara yüzü ortaya çıkarıldı.

İtiraflarda bulunan gizli tanık "Yeğen"in "Bylock'ta çevrim içi olan ve 'Hoca Efendi' olan kayıtlı kullanıcı Fetullah Gülen'di" ifadeleri emniyet kayıtlarına geçti.

Gizli tanık beyanlarına göre yapılan çözümlemede, ByLock ana ekran ara yüzünde "Friends (9/27)" olarak görülen üst kısım 27 kullanıcının bulunduğu, grupta yeşil renkte ve çevrim içi olan 9 kişiden birinin "Hoca Efendi" isimli kullanıcı olduğu tespit edildi.

by.jpeg

ByLock'un ekran arayüzünde sarı renkte görünen kullanıcıların gelen mesajlara göre anlık çevrim içi, gri renkte olanların ise çevrim dışı oldukları belirlendi.

by2-001.jpeg

Bazı kullanıcılar "Eagle" şifresini yazmış

Ekran ara yüzünde bazı kullanıcıların örgütün kullandığı bir başka gizli yazışma programı olan "Eagle" kullanıcı adlarını ve şifrelerini grupta herkesin gördüğü profil ana ekranında paylaştıkları, örgüt mensuplarının bu sayede diğer kullanıcılarla "Eagle" üzerinden de görüşme yaptıkları tespit edildi.

 

AA