'Kanserin Birinci Nedeni Sigaranın Paketlerindeki Uyarıcı Etkisi Kayboldu'

'Kanserin Birinci Nedeni Sigaranın Paketlerindeki Uyarıcı Etkisi Kayboldu'

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Hasan Atak, Türkiye'de kanser hastalığı artışında birinci nedenin sigara olduğunu belirtti.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Hasan Atak, Türkiye'de kanser hastalığı artışında birinci nedenin sigara olduğunu belirtti. Sigara paketleri üzerindeki uyarıcı fotoğrafların baskısının gün geçtikçe pastel tonlarda basıldığı ve uyarıcı etkisinin kaybolduğunu belirten Atak, "Avustralya ve İrlanda gibi biz de bir an önce sağlık uyarılarının ve fotoğrafların yer aldığı tek tip paket uygulamasına geçmeliyiz, bu uygulamaya geçene kadar da sigara paketleri ambalajları görünmeyecek şekilde tezgah altına girmelidir." dedi.

TÜDEF Genel Başkanı Hasan Atak, yaptığı yazılı açıklamada, kanser hastalığındaki artışa karşın hastanelerde yeteri kadar Tıbbı Onkoloji ve Radyasyon Onkolojisi uzmanının bulunmadığını, kemoterapi ilaçlarına ulaşmanın ve satın almanın giderek imkansız hale geldiğini savundu.

CUMHURBAŞKANLIĞI VE BAŞBAKANLIK'IN KESİN DİREKTİFİNE RAĞMEN NEDEN ÇIKARTILMADI ?

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun 30 Ocak 2014 tarih ve 2014/2 sayılı raporunda sigara tüketiminin özendirilmesinin önlenmesi açısından "düz paket" uygulamasına geçilmesinin yararlı olacağının değerlendirildiği hatırlatan Hasan Atak, "Onuncu Kalkınma Planı'nda da tütün kullanımı ile mücadele gibi sağlıklı hayata yönelik program ve eylem planları uygulanmaya başlanmakla birlikte, bu programların geliştirilmesi ve uygulamada etkinliğin artırılması gerekmektedir" ifadesinin yer aldığı belirtti.

Atak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ulusal Tütün Kontrol Programı Eylem Planı'nda, 2015'te düz paketi yasalaştırma hedefi konuldu. Hedef ve stratejilerin sorumlu kurum ve kuruluşlarca gerçekleştirilmesi 27 Ocak 2015 tarih ve 29249 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Başbakanlık Genelgesi'nde özellikle vurgulandı. Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık'ın kesin direktiflerine ve bu konu 2015 Ulusal Tütün Kontrol Programı Eylem planında kesin ifadelerle yer almasına rağmen düz paketin yasalaştırılmasında geç kalınan her saat kansere birkaç artı daha yazmaktadır. 2015 yılı bu açıdan boşa geçirilmiştir. Bu yasal hazırlıkların 2016 yılında bitirilmesini istiyoruz."

NARGİLE'YE DİKKAT!

Hasan Atak, Türkiye'de nargilenin gençleri sigaraya alıştırmak için yaygınlaştırıldığına da işaret ederek, şu uyarılarda bulundu: "Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere üniversiteli gençlerin yoğun olduğu birçok kentte ve şehrin en işlek semtlerinde açılan nargile kahvelerine giden gençler, nargile içmeseler bile havada bulunan tütün dumanından etkileniyorlar. İçtikleri portakallı, elmalı, çikolata aromalı tütünlerin, tütün olduğunun farkına varmadan, nikotin bağımlısı hale geliyorlar ve sonuçta her yerde nargile bulamayacakları için bir paket sigara alıp, sigaraya alışıyorlar. Gençlerin ve velilerin bu konuda çok dikkatli olmalarını istiyoruz."