'Kirli, müsait, esnaf' kelimelerine suç duyurusu

'Kirli, müsait, esnaf' kelimelerine suç duyurusu

Türk Dil Kurumu'nun 'Kirli, müsait, esnaf' kelimelerinin tanımları yüzünden hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Türk Dil Kurumu'nun, “Kirli”, “Müsait”, “Esnaf” kelimelerini tanımlarken kadınları aşağılayan ifadeler kullanıldığı iddiasıyla, Kurum yetkilileri hakkında Ankara CumhuriyetBaşsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

Hürriyet'ten Mesut Hasan Benli'nin haberine göre suç duyurusu dilekçesinde,TDK yöneticileri hakkında “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama” ve “Hakaret” suçlarında dava açılması istenildi. Türk Dil Kurumusözlüğünde 'kirli' kelimesi “Aybaşı durumunda bulunan kadın”,  'müsait' kelimesi “Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen kadın”, 'esnaf' kelimesinin de “Kötü yola sapmış olan kadın” olarak tanımlanması üzerine Ankara Barosu avukatlarından Tuğba Gültekin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

YÖNETİCİLERE DAVA AÇILSIN

Suç duyurusu dilekçesinde,  Türk Dil Kurumu yetkilileri hakkından “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama” ve “Hakaret” suçundan dava açılması talep edildi.Avukat Tuğba Gültekin,  söz konusu kelimelerin bu şekilde tanımlanmasının tüm kadınları olduğu gibi bir kadın olarak kendisinin de onur, şeref ve saygınlığını zedelediğini iddia ederek, dilekçede özetle şu değerlendirmelerde bulundu:

AYRIMCI BİR DİL KULLANILMAKTA

"Türk Dil Kurumu yetkilileri kadına yönelik ayrımcı bir dilin oluşmasının zeminini hazırlamıştır. Dil kültüre etki eder. Bireyler kelimeler ve onlara yüklenen anlamalar aracılığıyla düşündükleri için, bir birey kadını düşünürken kirli, ahlaksız şeyler için uygun v.d. kelimler aracılığıyla düşünürse, kadın hakkında gerçekleştireceği olumsuzeylem sayısını arttıracaktır.

ŞİDDETİN TETİKÇİSİ OLACAKTIR

Nitekim toplumumuzda kullanılan eril ifadeleri ve bu ifadeleri destekleyen bir dil kurumumuz olduğunu düşünecek olursak, toplumda giderek artan kadın cinayetlerinin önemli bir nedeninin kelimelerin böyle ayrımcı bir şekilde kullanılması olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle Türk Dil Kurumunun kadını aşağılayan kelimeler kullanması kısa vadede hakaret, aşağılama suçlarını oluştursa da, uzun vadede bu düşünce ile hareket edip kadına yönelik her türlü şiddetin tetikleyicisi olacaktır. Bu nedenle toplum nezdinde bu zarara neden kurum yetkilileri derhal yargılanmalı ve cezalandırılmalıdırlar.”