1 Haziran için kritik uyarı: ''Virüsü İstanbul'dan tüm illere yayacaklar''

1 Haziran için kritik uyarı: ''Virüsü İstanbul'dan tüm illere yayacaklar''
Güncelleme:

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, yeni normalleşme adımlarına tepki göstererek seyahat yasağına son verilmesinin ardından koronavirüsün İstanbul’dan bütün illere taşınacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni tip koronavirüs (corona virüsü) salgını nedeniyle yürürlüğe konulan şehirler arası seyahat kısıtlamaları ve restoran, kafe gibi işletmelerin kapatılması uygulamalarına 1 Haziran itibarıyla son verileceğini açıkladı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman'dan ise yeni normalleşme adımlarına tepki geldi.

'İSTANBUL'DAN BÜTÜN İLLERE BU VİRÜSÜ TAŞIYACAKLAR'

Zeynel Lüle’nin hazırladığı ‘Gün Ortası’ programında konuşan Prof. Dr. Sinan Adıyaman, Türkiye’de salgının devam ettiğini ama hiçbir şey olmamış gibi her şeyin eskiye döndüğünü bunun sonucunda ortaya çıkacak tabloyu değerlendirdi.

Prof. Dr. Adıyaman “İstanbul’dan bütün illere bu virüsü taşıyacaklar” dedi.

'BİZ ERKEN OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ'

"İstanbul’da hiç mi hasta kalmadı. Bu bin 182 yeni vaka nerede?" diyen Prof. Dr. Sinan Adıyaman özellikle şunları kaydetti:

"Hastalığı taşıyanların yüzde 80’inin semptomsuz taşıdığını biliyoruz. Siz açtınız İstanbul’dan tüm illere ulaşımı. Bir nevi bu virüsü gönderebilirsiniz. 65 yaş üstündekiler evde kalıyor bunda da bir eşitlik yok. 65 yaşın üzerinde işletme sahiplerine sokak serbest. Bu istisna bile önceliğin ne olduğunu gösteriyor. Halk sağlığından öte başka bir şey var o da ekonomik çıkarların korunması. Öyle açıklamalar yapılıyor ki sanki bitti bu iş, kalmadı. Biz bunların erken olduğunu düşünüyoruz."

TÜRKİYE EN FAZLA ARTIŞ YAŞANAN İLK 5 ÜLKE İÇERİSİNDE

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa’da son 14 günde kümülatif vaka sayısında en fazla artış kaydedilen beş ülke arasında Türkiye’nin de bulunduğunu açıklamıştı.

TÜRKİYE'DE YEN NORMALLEŞME ADIMLARI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Huber Köşkü’nde video konferans yöntemiyle son kez yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısı sonrası alınan yeni gevşetme kararlarını açıkladı. Konuşmasının başlangıcında sağlık çalışanlarına teşekkür eden Erdoğan, alınan önlemlerin yeni normalleşme sürecinde yeni adımlar atma imkanı sağladığını söyledi. Erdoğan, yeni normal düzende maske, mesafe, temizlik kurallarının ihmal edilmemesi gerektiğini de vurguladı. 

Erdoğan'ın açıkladığı yeni normalleşme adımları şöyle: 

- Şehirler arası seyahat kısıtlaması 1 Haziran'dan itibaren kaldırılıyor. Ancak olumsuz bir durum görülmesi halinde yeniden getirebilir.

- 1 Haziran itibarıyla idari izinde bulunan veya esnek çalışma sistemindeki kamu personeli normal mesaiye başlayacak.

- Kronik hastalığı bulunan kamu hastalarının durumları çalıştıkları kurumlar tarafından değerlendirilecek. 

- 65 yaş üzerindekilerin sokağa çıkma sınırlandırılması ve bu kısıtlamanın Pazar günleri 14.00-20.00 saatleri arasında istisna kapsamında olması devam edecek. Ancak işletme sahibi 65 yaş üstü kişiler maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyarak dışarı çıkabilecek. 

- 20 yaş altıyla ilgili sokağa çıkma uygulaması 18 yaşa indiriliyor. 0-18 yaş grubu Çarşamba ve Cuma günleri saat 14.00-20.00 arasında çıkmaya tabi olmayacak.

- 1 Haziran itibariyle restoran, kafe, pastane, çay bahçeleri, yüzme havuzu ve kaplıca türü işletmeler belirlenen kurallar dahilinde saat 22.00'ye kadar hizmet verecek. Eğlence ve nargile mekanları bu kapsamın dışında tutulacak.

- Turizm tesisleri saat sınırlamasına tabi olmayacak. Yol güzergahlarındaki dinlenme tesisleri de 1 Haziran’da hizmet vermeye devam edecek. Gelişmelere göre kapsam ve saat ayrıca değerlendirecek.

- Hayvan satış yerleri 1 Haziran açılıyor.

- Hipodromlar 10 Haziran’da yeniden faaliyete geçebilecek. Bireysel sporlarla ilgili sınırlamalar kaldırılıyor. 

- Gençlik merkezleri, kütüphaneler 1 Haziran'dan itibaren şartlar dahilinde açılıyor. Açık havada düzenlenen konserler de belli kontrol dahilinde faaliyete geçecek. Detaylı açıklamalar yapılacak.