10. Yıl Marşı'nı yasaklayan müdüre hapis

10. Yıl Marşı'nı yasaklayan müdüre hapis

Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz'in okullarda 10. Yıl Marşı'nı yasaklamasının ardından hapis kararı çıktı.

Balıkesir'in Karesi ilçesi İbrahim Bodur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 7 müdür yardımcısı çalıştırmak suretiyle kamu zararına sebebiyet verdikleri ve görevi kötüye kullandıkları iddiasıyla yargılanan Balıkesir eski Milli Eğitim Müdürü ve şu an Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü yapan Yusuf Cengiz’e 5 ay, Karesi İlçe Milli Eğitim Müdürü Ramazan Konakbay, şube müdürleri Ersen Aksoy ve Hasan Keskin’e 3’er ay hapis cezası verildi.

Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, önceki gün yapılan okul müdürleri toplantısında okullarda 10'uncu Yıl Marşı'nın çalınmaması talimatını verdi. Cengiz, dün Dağkent Kıroğlu Eğitim ve Sağlık Vakfı İlkokulu'nda düzenlenen karne törenine Vali Aydın Baruş'la birlikte katıldı ve ilkokul öğrencilerinden oluşan mehter takımı tarafından karşılandı. Cengiz, gazetecilerin sorusu üzerine “Okullarda 10'uncu Yıl Marşı'nın çalınmamasını söyledim. Artık 10'uncu Yıl Marşı mı kaldı? 2023'de 100'üncü yıl marşını yazacağız” dedi. Cengiz daha sonra Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada ise “10'uncu Yıl Marşı mı kaldı memlekette, 100'üncü Yıl besteleniyor artık diyorum, 2023'e gidiyoruz diyorum. Bu mu çok yanlış anlaşıldı” dedi. Cengiz, söylediklerini inkar etmediğini kaydetti.

FAZLADAN ATAMA DAVASI

Bu arada Cengiz hakkında Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürü olduğu dönemde Eğitim – Sen'in suç duyurusu üzerine, bazı yöneticilerle birlikte ‘görevi kötüye kullandıkları, norm kadrodan fazla müdür yardımcısı görevlendirerek ek ders ücreti ödenmesini sağladıkları' ve ‘kamu zararına yol açtıkları' iddiasıyla açılan davada dün karar çıktı. Balıkesir 4. Asliye Ceza Mahkemesi, Cengiz ile İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ramazan Demir'e ‘görevi suiistimal'den 6 ay hapis verdi. Bu ceza, ‘iyi halden' 5 aya indirildi. Karesi İlçe Milli Eğitim Müdürü Ramazan Konakbay ile şube müdürleri Ersen Aksoy ve Hasan Keskin ‘görevi ihmal'den 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Hükmün açıklanması geri bırakıldı.

‘ADALET, HUHUK KAZANDI’

Eğitim-Sen Balıkesir Şube Başkanı Özgür Sarıbülbül bugün Eğitim Sekreteri Ayşe Yeşilyurt’la birlikte basın toplantısı düzenleyerek dava ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sarıbülbül sözlerini şöyle sürdürdü:

“Balıkesir 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde de adalet tecelli etmiştir. Suç işleyenler işledikleri suçun karşılığı olarak Türk Ceza Kanunu’nda yazan ceza hükümleri doğrultusunda cezalandırılmışlardır. Duruşmanın kazananı Eğitim Sen değildir, kazanan adalettir, hukuktur, kamudur, vicdandır, doğruluktur, dürüstlüktür.”

Başkan Sarıbülbül, mahkeme kararı sonrası “Bu konuda disiplin işlemine gerek yoktur” diyerek rapor veren Milli Eğitim Bakanlığı Müfettişi İsmail Bayır hakkında da adli ve disiplin yönünden şikayetçi olacaklarını açıkladı.