12 kişi öldü.. Peki sahte içki nasıl anlaşılır ?

12 kişi öldü.. Peki sahte içki nasıl anlaşılır ?

Sahte içkiden ölenlerin sayısı yükseliyor. 5 liraya 12 can gitti ! Peki ama sahte içki nasıl anlaşılır ?

İstanbul’da, 4 imalathanede üretilen sahte içkiden ölenlerin sayısı 12’ye yükseldi. 7 kişinin hayati tehlikesi olduğu bildirildi. Sağlık Bakanlığı’ndan önceki gece yapılan açıklamada 23 kişinin hastanelerde tedavisinin sürdüğü ifade edildi. Hürriyet'ten Çetin Aydın, Burcu Purtul Uçar ve Mesude Erşan'ın haberine göre zehirlenmeler üzerine polis, 4 imalathaneye ve büfelere operasyon düzenledi. 15 kişi gözaltına alındı. Sahte içkilerden ilk ölüm geçen hafta, Küçükçekmece’de Serhan Kayaer’in hayatını kaybetmesiyle başladı.

ETİL YERİNE METİL

Polise göre, imalathaneciler içkileri yaparken normalde kullanılması gereken etil alkol yerine metil alkol kullanmıştı. Emniyette ifadesi alınan imalatçılar, kullandıkları alkolün metil alkol olduğunu bilmediklerini, etil alkol kullandıklarını zannettiklerini öne sürseler de polise göre imalatçılar kaçak yollardan daha ucuza temin ettikleri metil alkolü bilinçli olarak imalatta kullandı. Polis soruşturmayı genişleterek, imalatçıların kaçak yollardan temin ettikleri metil alkolü kimlerden aldıklarına yönelik çalışma başlattı. İmalatçıların votka üretimi de yaptıkları saptandı.

‘DEVLET DE UCUZLATSIN’

Sahte rakıdan zehirlenerek hastaneye kaldırılan Serkan Ocaksoy (58), “Mastika rakısı diye 5 liraya sattılar. Az kalsın ölüyordum. 1 liraya satsalar almam artık. Kimse ucuz diye alıp kendisini zehirlemesin. Ama devlet de rakıyı ucuzlatsın” dedi.

‘GÖZLERİM BEYAZ GÖRDÜ’

Ocaksoy, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Tentürdiyot gibi kokuyordu. İçemedim, içim bir tuhaf oldu, yattım. Nefesim darlaştı. Gözlerim beyaz görmeye başladı. 155 polisi aradım. Durumu anlattım. Ambulans çağırdılar. Hastaneye getirdiler. Burada da alkol içirdiler bize panzehir niyetine. 6 saat diyalizde kaldım. Orada kendime geldim. Doktor bana ‘Senden önce gelen arkadaşı kurtaramadık’ dedi. Çok şükür hayattayım.”

 6 BÜFECİ GÖZALTINDA

Tedavi gören kişiler, sahte içkileri satın aldıkları büfeleri söyledi. Fatih, Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa ve Bağcılar’daki 6 büfeye baskın düzenledi, 6 büfeci gözaltına alındı. Büfeciler sahte içkileri satın aldıkları kişilerle ilgili bilgi vermelerinin ardından polis imalathanelerin adreslerini belirledi.

3 EVREDE ZEHİRLİYOR

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürkan Ersoy alkolden zehirlendiği şüphe edilenlerin derhal 112 çağrılarak, acil hastaneye ulaştırılması gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Ersoy’dan aldığımız bilgiye göre, normalde alkollü içkilerde alkol olarak ‘etil alkol’ kullanılıyor.

Etil alkolün fiyatı pahalı, temini zor ve özel izinlere tabi. Metil alkol sanayide boya çıkarıcı, vernik, antifiriz, kolonya, ispirto gibi maddeler içinde bulunuyor. 200 ml (bir su bardağı) insanlar için ölümcül doz. Ortaya çıkan ilk ve en ciddi belirti, kalıcı körlüğe kadar giden görme bozukluğu. Aynı zamanda kan değerleri bozularak kalp durabiliyor, ölümlerle karşılaşılabiliyor.

BU BELİRTİLERE DİKKAT

Birinci evre (alımdan sonraki ilk saatlerde görülen belirtiler): Sarhoşluk, mide ağrısı, bulantı, kusma, kendini iyi hissetmeme vs.

İkinci evre: Sessiz evre. Alkol alımını takiben 3-30 saat süreyle kişide hiçbir belirti ve bulgunun olmadığı, tehlikeli dönem.

Üçüncü evre: Geri dönüşü olmayan evre. Hastanın kan değerleri ciddi şekilde bozulmuş (asidoz, hipoposatemi), görme bozuklukları (görmede bulanıklık, kar yağdı manzarası, tipili bir alanda yürüyormuş hissi, görme alanında daralma, göz sinirinde çürüme, körlük), sara nöbeti, koma, nabızda yavaşlama veya hızlanma, kalp atışlarında düzensizlik ortaya çıkar ve hasta kısa sürede kaybedilir.