17 Ağustos'tan 21 sene sonra yıkım yazısı gitti

17 Ağustos'tan 21 sene sonra yıkım yazısı gitti
Güncelleme:

İstanbul Valiliği’ne bağlı AFAD, 17 Ağustos 1999 depreminde orta hasar gören binaların yıkılması için 39 ilçe belediyesine yazı yazdı.

İstanbul Valiliği’ne bağlı AFAD, 17 Ağustos 1999 depreminde orta hasar gören binaların yıkılması için 39 ilçe belediyesine yazı yazdı.

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) 3 Mart 2020 tarihinde “ivedi” kodu ile 1999 Marmara depreminde orta hasar gören yapılarla ilgili İBB Başkanlığı, 39 ilçenin kaymakamlık, belediye başkanlığı ve emniyet birimlerine yazı gönderdi.

Yazı ile birlikte, İstanbul'da gerek güçlendirme kredisi kullanan ve gerekse hiç başvurusu bulunmayan ve halen orta hasarlı görülen binaların listesi belediyelere iletildi.

Belediyelerden; bu binaların güçlendirme işlemini tamamlayıp tamamlamadığının belirlenmesi istendi. Güçlendirilmesini tamamlanmadığı tespit edilen binalara 3 ay içinde işlemlerini bitirmesi için süre verilmesi, güçlendirme yapmayan binaların süre bitiminde yıkım işlemlerinin başlatılması talep edildi.

VALİNİN İMZASI İLE GÖNDERİLDİ

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya imzası ile gönderilen yazıda, 21 Şubat 2020 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum başkanlığında yapılan toplantıda “İstanbul Kentsel Dönüşüm Komisyonu” kurulduğu hatırlatıldı.

Komisyonun İstanbul Valisi Ali Yerlikaya başkanlığında yapılan ilk toplantısında da 1999 Marmara depremi sonrasında “orta hasarlı” olarak tespit edilen ancak 31 Aralık 2009 tarihine kadar onarım-güçlendirme işlemini tamamlamayan binaların yıktırılması gerektiğinin vurgulandığı aktarıldı.

 Yasaya göre bu tür binaların bir yıl içinde tamir ettirilmediği takdirde yıktırılması gerektiği ancak Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın oluru ile kanunda belirtilen sürenin o dönem; afet olaylarının yoğunluğu, imar mevzuatı ve yeterli ödenek tesis edilmemesi nedeniyle 31 Aralık 2009'a kadar uzatıldığı hatırlatıldı. Bu sürede bazı orta hasarlı binaların kredi kullanarak güçlendirme çalışmalarını tamamladığı anlatıldı.

AVCILAR'DA YIKIM BAŞLADI

1999 depreminde orta hasar alan ve bugüne kadar güçlendirilmeyen orta hasarlı yapıların yıkımı için mart ayında başlatılan süreç, pandemi nedeniyle 6 ay ertelendi. Kontrol ve yıkım işlemleri için geçtiğimiz haftalarda çalışmalara tekrar başlandı.  1999 depreminde İstanbul'da en çok can ve mal kaybının yaşandığı Avcılar Belediyesi de talimat doğrultusunda, ilçede 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde orta hasar gördüğü tespit edilen 383 binadan 245'inin bugüne kadar uygun şekilde güçlendirilmediğini tespit etti. 245 binaya yıkım için tebligat göndererek 15 Kasım'a kadar süre verildi. Bugüne dek 3 binanın yıkımı yapıldı. Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli “Tebligatların dışında vatandaşlara SMS attık, mühendis arkadaşlarımız bina bina gezip bilgilendirme yapıyor. Bazı bina sahipleri güçlendirme yapmış ama resmileştirmemiş. Mevzuata uygunluğunun kanıtlanması lazım. O konuda kararı bakanlık verecek. 20 yılda bu binaların tamamı güçlendirilebilirdi ama olmamış. Hiç yapılmaya da bilirdi, çok şükür diyoruz. Bu sırada beklenen deprem de olabilirdi. Ama biz bugüne bakıyoruz. Riskli binaları tekrar yapmak için uzlaşarak yıkacağız” dedi.
 

Sözcü