2 yeni KHK yayınlandı

2 yeni KHK yayınlandı

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kanun Hükmünde Kararname'ler Resmi Gazete'de yayınlandı. 675 sayılı KHK, göreve iade edilen kamu görevlileriyle ilgili. Yeni KHK ile 2'si general 39 TSK personeli göreve iade edildi.

TBMM'de 32, Yargıtay'da 183 personel memurluktan çıkarıldı.  Bin 82 Emniyet personelinin rütbeleri alındı.

675 ve 676 sayılı iki yeni kanun hükmünde kararname Resmi Gazete'de yayımlandı. Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan kararname uyarınca Dicle Haber Ajansı, Jinha ve Kürtçe yayın yapan Azadiye Welat gazetesi de kapatıldı. Evrensel Kültür Dergisi de kapatılan basın kuruluşları arasında.

675 sayılı KHK, göreve iade edilen kamu görevlilerini içeriyor. KHK'ya göre 2'si general 39 TSK personeli göreve iade edildi.Milli Eğitim'de 31 , AFAD'da 3 TBMM'de bir personel göreve iade edildi. 

İade edilen isimler arasında Prof. Tbp. Tuğgeneral Melih Hamdi Ünal ve Prof. Tbp, Tümamiral Bekir Sıtkı Cebeci de bulunuyor.
 

TBMM'de 32, Yargıtay'da 183 personel memurluktan çıkarıldı.

Bin 82 Emniyet personelinin rütbeleri alındı.

Rektörlük seçimleri kaldırıldı

Kararnamede ilk dikkat çeken, rektörlük seçimlerinin kaldırılması oldu.

KHK'ya göre, rektörlük "seçimi" şu şekilde yapılacak:

"Devlet üniversitelerinde rektör Yükseköğretim Kurulu tarafından önerilecek, profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atanır."

Açığa alınanlar hakkındaki karar süreleri değişti

Açığa alınan personel hakkındaki 3 aylık karar verme süresi 675 sayılı KHK ile değiştirildi. Buna göre söz konusu kişiler hakkındaki karar süresi OHAL bitimine dek uzatıldı.

KHK'da söz konusu durum şu ifadelerle yer aldı

Bakanlar Kurulu Kararıyla olağanüstü halin ilan edilmesine kadar geçen süre zarfında ve olağanüstü halin devam ettiği süre içinde görevden uzaklaştırılanlar hakkında ilgili mevzuatta bu tedbir için öngörülen süre sınırlaması, olağanüstü hal süresince uygulanmaz.

15 Temmuz'da yaralananlara 'gazilik' unvanı verildi

Darbe girişiminin gerçekleştiği 15 Temmuz tarihinde yaralananlara gazilik unvanı verildi.

Cezaevinde bulunan mahkûmların avukatlarıyla görüşmeleri savcı tarafından kaydedilecek!

Resmi gazetede yayımlanan 676 sayılı KHK, 'terör örgütüne üye olmak' suçundan mahkûm olan kişilerin avukatlarıyla görüşmeleri mahkeme kararıyla sesli veya görüntülü olarak kaydedilmesi ile avukatla yapılan görüşmeleri izlemek amacıyla üçüncü bir kişinin de görüşmede yer almasına izin veriyor.  

KHK'de konu ile ilgili yer alan madde şöyle: 

Türk Ceza Kanununun 220 nci maddesinde ve İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümlerinde tanımlanan suçlar ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan mahkûm olanların avukatları ile görüşmelerinde, toplumun ve ceza infaz kurumunun güvenliğinin tehlikeye düşürüldüğüne, terör örgütü veya diğer suç örgütlerinin yönlendirildiğine, bu örgütlere emir ve tâlimatverildiğine veya yorumları ile gizli, açık ya da şifreli mesajlar iletildiğine ilişkin bilgi, bulgu veya belge elde edilmesi hâlinde, Cumhuriyet başsavcılığının istemi ve infaz hâkiminin kararıyla, üç ay süreyle; görüşmeler teknik cihazla sesli veya görüntülü olarak kaydedilebilir, hükümlü ile avukatın yaptığı görüşmeleri izlemek amacıyla görevli görüşmede hazır bulundurulabilir, hükümlünün avukatına veya avukatın hükümlüye verdiği belge veya belge örnekleri, dosyalar ve aralarındaki konuşmalara ilişkin tuttukları kayıtlara elkonulabilir veya görüşmelerin gün ve saatleri sınırlandırılabilir.

Kapatılan basın kuruluşları listesi

Dicle Haber Ajansı

Jin Haber Ajansı

Azadiya Welat

Yüksekova Haber

Batman Çağdaş Gazetesi

Cizre Postası

İdil Haber

Güney Expres

Prestij Haber

Urfanatik Gazetesi

Kızıltepe’nin Sesi

Tiroji Dergisi

Evrensel Kültür Dergisi

Özgürlük Düyası Dergisi