24 Haziran'da dünyanın gözü Türkiye'de olacak !

24 Haziran'da dünyanın gözü Türkiye'de olacak !
Güncelleme:

Türkiye'de 24 Haziran'da yapılacak olan seçimler dolayısıyla dünyanın gözü Türkiye'de olacak.

Türkiye, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için 24 Haziran'da sandık başına gidiyor. Yalnızca Türkiye değil tüm dünya seçimin sonucunu merakla bekliyor. BBC de kritik seçimle ilgili olarak bir analiz hazırladı. Kanalın Türkiye muhabiri Mark Lowen tarafından hazırlanan haberde "Türkiye önemli" vurgusu yapılırken seçimin sonucunun ülkenin gidişatını değiştirebileceğinin altı çizildi.

“Türkiye erken seçime gidiyor. Peki bu neden önemli? Çünkü Türkiye önemli” ifadeleriyle başlayan haberde Türkiye’nin NATO’nun en büyük ikinci ordusuna sahip olduğu, AB üyelik sürecinin devam ettiği ve aynı zamanda G-20 üyesi olduğunun altı çizilirken, ülkenin başına geçecek ismin tüm dünyayı yakından ilgilendirdiği ifade ediliyor.

“Türkiye’nin Batı’nın önemli bir müttefiği” olması da analizde dikkat çekilen önemli noktalardan biri.

“ÜLKENİN GİDİŞATI DEĞİŞEBİLİR”

Seçim anketlerinde Erdoğan’ın önde görüldüğünün belirtildiği haberde, “merkez sol parti CHP’nin ‘halkın adamı’ olarak adlandırılan adayı Muharrem İnce ciddi bir muhalefet oluşturuyor” ifadeleri yer alıyor.

BBC’nin analizinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimi kazanması halinde daha güçlü bir hale geleceği öngörülürken başka bir adayın sandıktan zaferle ayrılması halinde “Türkiye’nin gidişatının” değişeceği iddia ediliyor.

SEÇMENİ ETKİLEYEN ANA FAKTÖRLER

Vatandaşların sandığa giderken aklında bulunacak konuların en önemlileri ise ekonomik durum ve terör olarak gösteriliyor. Artan enflasyon, Türk lirasının değer kaybı ve terör sorununun seçmenlerin oyunun rengini önemli oranda etkileyeceği belirtiliyor.

BBC, seçimin adil olacağı yönünde şüpheler olduğunu iddia ederken, tüm dünyanın gözünün 24 Haziran’da “son zamanların en kritik seçimi için” Türkiye’de olacağının altını çiziyor.

Seçiniz...

Etiketler türkiye seçim BBC batı