3. köprüye ''yol'' verildi !

3. köprüye ''yol'' verildi !

Üçüncü köprünün bağlantı yollarına ilişkin hazırlanan yeni imar planı kabul edildi.

İBB Meclisi, İstanbul 8.  İdare Mahkemesi’nce iptal edilen üçüncü köprünün bağlantı yollarına ilişkin hazırlanan yeni imar planını kabul etti. Ayrıca Erdoğan ‘İş yok diyorlar, sigortalı işi beğenmiyorlar. Vietnam’dan şoför getirildi’ dedi, 3. Havalimanı inşaatında çalışan Vietnamlılar merak konusu oldu. Şantiyede halen 244 şoför, iki vardiya çalışıyor.

 

Vatan'ın haberine göre İstanbul 8. İdare Mahkemesi, geçtiğimiz aylarda Boğaziçi kapsamında kalan alanlarda Boğaziçi Kanunu’nun uygulanması gerektiğini ve plan yapma yetkisinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda (İBB) olduğuna karar vermiş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yapılan planı yetki yönünden hukuka aykırı bulmuştu. Mahkeme kararında Boğaziçi alanında kalan bölümlerde yapılacak planların 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu hükümlerine göre yapılması gerektiği belirtilmişti. 

a-092.jpeg
 
Ormana dikkat!
 
İptal edilen 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu’na ilişkin 1/5000 ölçekli plan değişikliği önceki gün İBB Meclis’inden geçti. Meclis’te onaylanan teklifte, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’nün, ‘yol güzergahı ve bağlantı yollarının çok büyük bir kısmının orman sınırları içerisinde kaldığı, gelecekte yapılması muhtemel bağlantı yollarının orman alanlarında kalması durumunda orman tahribatı gelecekte had safhalara ulaşabileceğinden orman tahribatının en az seviyede tutulması için projede sunulanın dışında orman alanları içerisinde bağlantı yolu yapılmamasının teminat altına alınması gerektiği’ görüşlerine yer verildi. Orman tahribatının en aza indirilmesi için orman dışı alanlardan alternatif güzergahların seçilmesi, bunun mümkün olmadığı durumlarda ise yol güzergahının tüneller ve viyadükler ile geçirilmesi gerektiğinin altı çizildi.
 
Artık dönüşü olmaz
 
Plan değişikliğine CHP’li üyeler ‘hayır’ oyu kullandı. CHP’li üyeler adına konuşan Esin Hacıalioğlu, “Projeyi durduralım. Otoyolların yapılmasından sonra yeni bir şansımız olmaz. Bu plana imza atmak zorunda kalmayın. Bize yapılan dayatmalara hep beraber hayır diyelim” diye konuştu. CHP’li meclis üyeleri ‘3. Köprü Cinayettir’ yazılı pankartlarla konuşmaya destek verdi. AK Partili üyeler eleştirilere yanıt vermedi. 
 
Tek tek gezdi
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki akşam helikopterle 3. Boğaz Köprüsü, İzmit Körfez geçiş köprüsü ve 3. havalimanı inşaatlarını yaklaşık 1 saat boyunca havadan inceledi. Erdoğan inceleme sırasında yetkililerden bilgi aldı. 
 
‘Kanal İstanbul gerçekleşmeli’
 
Erdoğan helikopterle şantiyeleri inceledikten sonra 3. havalimanında çalışan işçilerle iftar yaptı. Erdoğan, iftarda yaptığı konuşmasında özetle şunları söyledi: “Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün son halini gördüm. Bütün yolları gördük. Hamdolsun, gayet güzel bir şekilde devam ediyor. Bir de körfez köprüsünü gördük. Şantiyelerin büyüklüğünü havadan izlemek insana başka bir gurur veriyor. Bizim Kanal İstanbul’u da ne yapıp yapıp gerçekleştirmemiz gerekiyor. O zaman İstanbul farklı bir cazibe merkezi haline gelecektir. KDV’si hariç 12 milyar Avro’yu bulacak. Devlete 22 milyar Avro gelir sağlayacak. Fakat bunu hazmedemeyenler var. Fakat biz ne diyoruz; at denize, balık bilmezse halik bilir.”

‘2018 yılında bitmiş olacak’
 
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, ABD seyahatine giderken  Atatürk Havalimanı’nda soruları yanıtladı. Özdemir, devam eden köprü inşaatıyla ilgili şunları söyledi:

“Biz inşallah 2018’in başında Ocak ayında 90 milyon kapasiteli dünyanın en büyük terminali ile birlikte 3. Havalimanı’nı devreye alacağız. Çalışmalarımız hızla devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımız dünkü konuşmasında ‘Havadan helikopterle dolaştığımda aşağıda bir karınca ordusu vardı’ dedi. O karınca ordusunun manası iş makineleriydi. Şu anda 5 binin üzerinde çalışanımız var. bin 200 kamyon çalışıyor. 2 bine yakın iş makinesi çalışıyor. Hızla 2018’in başına bu havalimanın yetiştirmeye çalışıyoruz. Finansman konusunda da hiçbir sıkıntı yok. Sorun yok zaten şu anda harcamaları köprü kredi ile yapmaktayız. En kısa zamanda finansman anlaşmasını da yapacağız. Hem Türk çevre raporunu aldık, hem de uluslararası çevre raporunu aldık. Herhangi bir hukuksal dava konusu söz konusu değil. Hızla hedefe doğru ilerliyoruz. Danıştay’dan lehimize çıkan kararlar aleyhimizdeymiş gibi bazı gazetelerde haberler çıktı. Bunlar doğru değil. Bence Avrupa’nın yakın coğrafyanın ihtiyacıdır.”
 
Şoförler Vietnam’dan
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki akşam havalimanı şantiyesinde katıldığı iftarda işsizlere şöyle seslendi: “İşsizim diyen operatörlere, kamyon şoförlerine sesleniyorum. Bakın bu şantiyede şoför aranıyor. Sigortası, vesairesi olduğu halde gelmiyorlar. ‘İşsizim’ diye dolaşıyorlar.”
 
244 şoför görev başında

 
Erdoğan konuşmasının devamındaysa şunları söyledi: “5 bin 328 işçi ve 533 mühendis olmak üzere şu anda inşaatta 5 bin 861 kişi görev yapıyor. Bu sayının 30 bine kadar çıkacağını söyledi  arkadaşlarım. 1200’ü kamyon 1600 iş makinesi de şantiyede faaliyet gösteriyor. Bu sayı 3 bine çıkacak. Bu şantiyede şoför aranıyor. Vietnam’dan buraya şoför getirildi.”
 
Edinilen bilgiye göre ilk etapta 
 
50 kişi olarak getirilen Vietnamlı şoförlerden memnun kalındığı için sayının 244’e çıktığı belirtildi. Vietnamlı şoförler  prefabrik yatakhanelerde kalıyor. Haftanın 6 günü çalışıyor, yemeklerini İGA’nın şantiye içinde açtığı yemekhanelerde ücretsiz yiyor. İnşaatı yapan konsorsiyum ne kadar maaş verildiğini açıklamasa da  Limak Holding’in patronu Nihat Özdemir, piyasanın üzerinde maaş verildiğini söylemişti. Özdemir, “Ortaklarımızdan biri Libya’daki projesinde Vietnamlı kamyon şoförleri kullanmış ve memnun kalmış. Onun önerisiyle Vietnam’dan kamyon şoförü getirebilmek için müracaat ettik, izinleri aldık” diye konuşmuştu.