55 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis

55 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis
Güncelleme:

Jandarmanın İstanbul'daki darbe faaliyetlerine ilişkin davada, 55 sanık hakkında "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin yargılanan eski İstanbul İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Gürcan Sercan'ın da aralarında bulunduğu 55 jandarma personelinin "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edildi.
İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları  Yerleşkesinin karşısındaki binada yapılan duruşmaya, 42'si tutuklu 55 sanık ile  avukatları katıldı.

Duruşmada, Cumhurbaşkanlığı avukatı Ali Büyüközdemir ve Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Furkan Keskin de hazır bulundu. Büyüközdemir ve  Keskin, tüm tutuklu sanıkların bu hallerinin devamı yönünde karar verilmesini  istedi.

Cumhuriyet Savcısı Arif Kaplan, 174 sayfalık esas hakkındaki  mütalaasının hazır olduğunu belirterek, bunu dijital olarak mahkemeye sundu.

Mütalaada, eski İstanbul İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Gürcan  Sercan'ın da aralarında bulunduğu 55 sanığın "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya  teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ile "silahlı terör örgütüne üye olmak"  suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla hapisle cezalandırılması talep edildi.

Cumhuriyet savcısı, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan  cezalandırılmasını öngördüğü 4 sanık için ayrıca etkin pişmanlık hükümlerinin  uygulanmasını, 9 sanığın ise üzerilerine atılı suçun vasıf ve mahiyetlerinin  değişme ihtimali, dijital verilerin henüz tamamlanmamış olması, incelemelerin  uzun sürebileceği gerekçeleriyle dosyalarının ayrılarak farklı bir esasa  kaydedilmesini istedi.

Mütalaada, tutuklu 43 sanığın bu hallerinin devamı, tutuksuz 12  sanığın ise tutuklanması talep edildi.

Duruşmaya, tutuklu sanıkların ve avukatlarının taleplerinin  alınmasıyla devam ediliyor.

Davada, 92 sanık hakkında yargılama yapılırken, sivillerin  dosyalarının ayırmasıyla sanık sayısı 68'e düşmüştü.

Seçiniz...