Avcılar’da Usulsüz İhale Ve Yolsuzluk İddiası

Avcılar’da Usulsüz İhale Ve Yolsuzluk İddiası

AK Parti Avcılar İlçe Başkanlığı, ihalelerde 60 milyon TL'lik usulsüzlük ve yolsuzluk yapıldığını iddia ettiği Avcılar Belediyesi'nin, işçi maaşlarını...

AK Parti Avcılar İlçe Başkanlığı, ihalelerde 60 milyon TL'lik usulsüzlük ve yolsuzluk yapıldığını iddia ettiği Avcılar Belediyesi'nin, işçi maaşlarını ödeyemezken 1,5 yılda kiralanan lüks makam araçlarıyla birlikte devletin milyonlarca lira zarara uğratıldığını ileri sürdü.

Avcılar Ak Parti İlçe Başkanlığı, Avcılar Belediyesi'nde ihalelerde usulsüzlük ve yolsuzluk iddialarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Avcılar İlçe Başkanlığı'nda düzenlenen toplantıya, AK Parti İstanbul Milletvekili Abdullah Başçı, Ak Parti ilçe Başkanı Ali Burak Tepe, ilçe yöneticileri ve gazeteciler katıldı.

Burada açıklamayı yapan Avcılar Ak Parti İlçe Başkanı Ali Burak Tepe, "17 yıldır aynı zihniyetçe yönetilen Avcılar Belediyesi kayıp 15 yılın ardından, özellikle son 2 yılda hiç olmadığı kadar kötü yönetilmektedir. Buna istinaden sizlere açıklama yapma ihtiyacı duydum" diyerek sözlerine başladı.

"2014 BÜTÇE AÇIĞI -24 MİLYON, 2015 BÜTÇE AÇIĞI - 60 MİLYON"

Başkan Tepe, "Avcılar Belediyesi nereye doğru gidiyor, 2014 bütçe açığı -24 milyon 2015 bütçe açığı - 60 milyon. Son 2 yılda bu kadar açık verilmesinin sebebi nedir? 2 yılda değişen ne derseniz, yatırım sıfır, hizmet yok, halkımızın mağduriyeti hat safhalara ulaşmış, esnafımıza baskılar yapılmakta, kaçak yapılaşmalar hat safhalara gelmiş durumda. Rüşvet almaktan tutuklanan zabıta memurlarını biliyorsunuz" dedi.

"MAAŞLARI ÖDENMEZKEN, 1,5 YILDA 3 LÜKS MAKAM ARACI DEĞİŞTİRİLDİ"

Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak'ın belediye işçilerinin maaşlarını ödeyemediği halde 1,5 yılda 3 lüks makam aracı değiştirdiğini ileri süren Tepe, "Dr. Handan Toprak Benli göreve geldiği ilk yılda verdiği bütçe açığı ile rekor kırdı. Avcılar tarihinde görülmemiş rekorları da kırdı, tabi başkanda rekorları kırma hırsı olunca, 1,5 yılda 3 lüks makam aracı değiştirerek İstanbul'un en lüks makam aracına sahip olan Belediye Başkanı olma unvanını da kimselere kaptırmadı" diye konuştu.

"LÜKS MAKAM ARACININ AYLIK KİRA BEDELİ 17 BİN 710 TL"

Başkan Tepe, "Düşünün bir başkanın makam aracının aylık kira bedeli 17 bin 710 TL'dir. Personel maaşlarını ödeyemeyen belediye başkanı yaklaşık 15 işçi kardeşimizin maaşına denk gelen makam aracı kirasını tıkır tıkır ödemektedir. Hiçbir yatırım yapmamasına 174 milyon yıllık geliri olan bir belediyeyi, 300 milyon borçlu bir belediye haline getirmeyi başarabilmiştir" şeklinde konuştu.

"55 BİN SİMİT DAĞITMIŞ, 4 ADET AKÜLÜ ARABA VERMİŞ, 14 KEDİ EVİ YAPMIŞ"

Başkan Toprak'ın göreve geldiği 2 yıldan beri hiçbir yatırım yapmadığını ifade eden Tepe, "Başkanın 2 yıllık yönetiminde hiçbir yatırım yapmadığı gibi, geçmiş 15 yıllık CHP sürecinde tamamlanmak üzere olan veya tamamlanmış Huzurevi ve Öğrenci Yurdu projelerini hizmete açamadığı gibi, önümüzdeki süreçte de hiçbir projesinin olmadığını da gördük. Zaten göreve gelirken de seçim beyannamesinin A-4 ebadında bir broşür kağıttan ibaret olduğunu biliyorduk. Başkan Handan Toprak'ın görevde olduğu 2 yılda yapmış olduğu en büyük projelerini buradan açıklıyorum; 55 bin simit dağıtmış, 4 adet akülü araba vermiş, 14 kedi evi yapmış" dedi.

İHALELERDE USULSÜZLÜK VE AKRABA KAYIRICILIĞI İDDİASI

Belediye ihalelerinde yapılan bütün usulsüzlerin belgeleriyle gün yüzüne çıktığını ifade eden Başkan Tepe, "2015 Belediye denetimi raporunda tespit edilmiş olan; adrese teslim ihaleler, ihaleye göre kurulan firmalar, belediyede çalışan personelin yakınlarına kurdurulan firmalar, ihaleye girecek firmaların yapısına göre hazırlanan özel şartnameler, fahiş rakamlara verilen ihaleler yüzünden oluşan kamu zararları olduğunu görmekteyiz, 2014 yılında yapılan çöp ihalesindeki usulsüzlükler ortadayken buna benzer onlarca ihale yapılmıştır" diye konuştu.

BAŞKANIN ÖZEL KALEMİNİN BABASINA ÖZEL İHALE İDDİASI

İhale yolsuzluklarını dosya numaralarıyla birlikte açıklayan Tepe, "Avcılar Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü 2015/125471 nolu ihale, işin adı Kent Mobilyaları Alım İşi. İhaleye tek firma girmiş. İhaleyi alan firma 16/09/2015 tarihinde İTO 1170-5 sicil numarası ile tescil olmuş, 1985 doğumlu Songül Demir tarafından Alis İnşaat Temizlik Reklam isimli firma kurulmuş, kuruluştan bir gün sonra 17.09.2015 tarihinde Bakırköy 9. Noterliğinden 26423 yevmiye numarası ile İsmet Abacı adına geniş bir vekalet verilmiş İsmet Abacı incelendiğinde özel kalem de çalışan personelin babası olduğu belediye ile olan sözleşme İsmet Abacı tarafından imzalandığı, 2015/125471 nolu ihalenin tarihi ise 13.10.2015 tarihinde yapılmıştır. Firmanın yeni kurulmuş olmasına rağmen ilk ihalesini almış ve şirketin ilk faturasını da fahiş bir tutarda 29.12.2015 tarihinde 873001 nolu fatura ile 954 bin 384 TL değerindeki fatura Avcılar Belediyesine kesmiştir. Ayrıca Belediyeden sürekli ihale alan Murat Toprak isimli şahsın Başkan Handan Toprak ile bir yakınlığı var mıdır merak ediyoruz" dedi.

"YANDAŞLARINA İHALELERİ PEŞKEŞ ÇEKMEYE DEVAM ETMEKTEDİR"

'Yandaşlarına ihaleleri peşkeş çekmeye devam etmektedir" diyerek sözlerini sürdüren Tepe, "Belediye yönetimi, çalışanlarının maaşlarını ödeyemeyecek kadar aciz duruma düşmüş olmasına rağmen, belediyede çalışan personel sayısı da ciddi oranda artmıştır. Yandaşlarına ihaleleri peşkeş çekmeye devam etmektedir. Belediye çalışanları maaşlarını alamadığı için belediyenin önünde sürekli eylem yapmaktadırlar" şeklinde konuştu.

AK PARTİLİ MİLLETVEKİLİ ABDULLAH BAŞÇI: "DELİLLERLE KONUŞULUNCA HER ŞEY ORTAYA ÇIKIYOR"

Yapılan basın açıklamasına katılarak destek veren Ak Parti İstanbul Milletvekili Abdullah Başçı ise "Deliller ile konuşulduğu zaman işte her şey kendiliğinden ortaya çıkıyor. Burası Avcılar, güzide bir ilçe. Aslında kalkınmaya ve gelişmeye İstanbul'un incisi olmaya aday bir ilçe maalesef çalışmadan ziyade başka alanlarda çalıştıklarını bu belgelerle görüyoruz ve üzülüyoruz" dedi.

İŞTE O İDDİALAR

Doğrudan alım dosyalarında alınan tekliflerin en düşük olanı tercih edildiği, ancak çoğu tekliflerin piyasa fiyatlarının çok üzerinde olduğu, Belediye çalışanlarının yakınlarının ihaleye girip iş almak için şirketler kurulduğu ve bunlar tek firma olarak ihaleye girmesi, bu sayede gerekli rekabet ortamı sağlanamadığından dolayı piyasanın çok üstünde bir fiyat ile ihalenin alınması, Çok fazla yersiz harcamanın yapılması, İhalelere giren firmaların ortak şikayetleri değerlendirilmediğinden dolayı piyasa fiyatı üzerinde bir anlaşma yapılası, Avcılar belediyesine yeni kurulan şirketler tarafından ihaleyi almak için şirket kurulması ve ihalelere tek firmanın katılması, gerekli rekabet ortamının sağlanmaması, İhaleye giren firmaların birbiriyle anlaşarak fiyat kırmaması ve maliyetin çok üzerinde bir fiyat ile anlaşılması, Belediye Başkanı Handan Toprak'ın lüks araç merakı, 1,5 yılda 3 makam aracı değiştirmesi ve meclisteki eleştirilere hiçbir fiyat farkı yok diyerek meclisime yanlış bilgi vermesi, Başkan Toprak'ın göreve geldiğinden beri meclisten borçlanma yetkisi istemesi.

Konuyla ilgili Avcılar Belediyesi yetkilileri, müfettişler tarafından sürekli denetlendiklerini, eğer ortada bir suç varsa savcılığa başvurulması gerektiğini, bu nedenle herhangi bir görüş belirtmeyeceklerini söylediler.