Bedri Baykam'a saldırı davasında karar çıktı

Bedri Baykam'a saldırı davasında karar çıktı

Ressam Bedri Baykam ve asistanına 2011 yılında bıçaklı saldırı düzenleyen kişiye 32 yıl hapis cezası verildi.

Ressam Bedri Baykam ve asistanına 2011 yılında bıçaklı saldırı düzenleyen şahıs, yapılan ikinci yargılamada 32 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay tarafından bozulan ilk kararda sanık 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Ünlü ressam Bedri Baykam ile asistanı Tuba Kurtulmuş'un uğradığı saldırıya ilişkin davada mahkeme Yargıtay'ın bozma ilamının ardından yapılan yargılamada kararını açıkladı. İstanbul 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanık Mehmet Çeliker cezaevinden getirilirken Bedri Baykam ile avukatları da salonda hazır bulundu.

"ÜST HADDEN CEZA VERİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ"

Duruşmada Yargıtay'ın bozma ilamına karşın görüşü sorulan sanık Çeliker, "Bozmaya bir diyeceğim yoktur" derken sanığın avukatı mahkemenin ilk kararında direnmesini talep etti. Söz alan katılan Bedri Baykam ise "Biz bozma kararı doğrultusunda üst hadden ceza verilmesini talep ediyoruz" dedi.

"CANDAN VE YÜREKTEN ÖZÜR DİLİYORUM"

Son savunması sorulan sanık Mehmet Çeliker, "Ben Tuba'ya yönelik direk bir eylemde bulunmadım. Ani gelişen bir olaydı. Ben gerek Bedri Baykam'dan gerekte Tuba Kurtulmuş'tan candan ve yürekten özür diliyorum" dedi.

32 YIL HAPSE MAHKUM EDİLDİ

Kararını açıklayan mahkeme sanık Çeliker'i, Tuba Kurtulmuş'a yönelik "nitelikli kasten öldürmeye teşebbüs" suçunu işlediğinden 16 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme sanık Çeliker'i, Bedri Baykam'a yönelik "tasarlayarak kasten insan öldürmeye teşebbüs" suçunu işlediği gerekçesiyle 16 yıl hapse mahkum etti. Mahkeme, toplamda 32 yıl hapis cezasına çarptırdığı sanığın, kaçma ihtimali bulunduğundan tutukluluk halinin devamına karar verdi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Ressam Bedri Baykam ile asistanı Tuba Kurtulmuş, 2011 yılı Nisan ayında Beşiktaş Akatlar Kültür Merkezi'nde katıldıkları bir toplantının ardından bıçaklı saldırıya uğramışlardı. Baykam ve Kurtulmuş'un yaralı olarak kurtulduğu saldırının faili olan Mehmet Çeliker hakkında dava açılmıştı.

SANIK 25 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILMIŞTI

İstanbul 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi 2013 yılında karara bağladığı davada, mahkeme sanık Çeliker'i, Tuba Kurtulmuş'a yönelik "kasten insan öldürmeye teşebbüs" suçundan 10 yıl, Bedri Baykam'a karşı "tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs"suçundan 15 yıl olmak üzere toplamda 25 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

YARGITAY CEZAYI MAKUL BULMADI HÜKMÜ BOZDU

Yargıtay, Bedri Baykam yönünden meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı dikkate alındığında sanık Mehmet Çeliker'e 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası öngören maddenin alt sınır ve üst sınır arasında makul bir ceza verilmesi yerine 15 yıl hapis cezası verilerek eksik ceza tayini yapıldığını belirtmişti.

Bozma ilamında, sanık Çeliker hakkında, Tuba Kurtulmuş'a yönelik eylemi nedeniyle "Bir suçu gizlemek, delillerini ortadan kaldırmak veya işlenmesini kolaylaştırmak ya da yakalanmamak amacıyla kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 9 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası şeklinde hüküm kurulması gerektiği ancak mahkemenin alt ve üst sınırlar arasında makul bir ceza tayini yerine 10 yıl hapis cezası verdiği kaydedilmişti. Yargıtay bu nedenlerle hükmün oy birliğiyle bozulmasına karar vermişti.