Bu da ''Rızası var'' skandalı !

Bu da ''Rızası var'' skandalı !

Tacize uğradıktan sonra öldürülen Cansel Buse K.'nin davasında beraat eden öğretmen için verilen "rızası var" kararına tepki yağıyor.

Kayseri'de lise öğrencisi Cansel Buse K.'yi taciz ederek ölümüne sebep olduğu gerekçesiyle yargılanan öğretmen Bayram Ö.'nün beraat etmesine tepki büyüyor.

Hukukçular, öğretmenin ikinci duruşmada "Mağdurenin rızası var" denilerek serbest bırakılmasını "Skandal" olarak yorumladı. Mahkeme, öğretmenin "Nitelikli cinsel istismar ve reşit olmayanla cinsel ilişki" suçlarından "Mağdurenin rızasıyla ilişkiye girdiği ve ortada şikâyet omadığı" gerekçesiyle beraatına karar vermişti. İşte özetle tepkiler:

RIZAYI ORTAYA KOYACAK KİŞİ NERDE?

Münevver Karabulut davası avukatı Rezan Epözdemir: Rızanın olduğunu ortaya koyacak kişi intihar etmiş. Sanık öğretmenin beyanıyla "Rıza var" deniyorsa bu skandal bir karar. Kararın hukuka aykırı olmasının en büyük göstergelerinden biri de mahkemenin 'Şikâyet yok' demesi. Şikâyet süresi 6 ay. 18 yaşından küçükse anne-baba. Baba kızının ölümünden sonra öğrenmiş 6 ay içinde de şikâyetçi olmuş. Bu karar hukuk skandalı.
İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Nazan Moroğlu: İki vahim durum var. İlki ceza hukuku kurallarına uyulmaması. Tutukluluk haline son verilmesi. Toplum vicdanını yaralayan durum. İkincisi ise bu öğretmenlere toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi verilmiş.

OLAY NASIL OLMUŞTU ?

Kayseri’de 17 Şubat 2016 günü, merkez Melikgazi ilçesi Mustafa Eminoğlu Anadolulisesi son sınıf öğrencisi 18 yaşındaki Cansel Buse K., polis babasının tabancasıyla başına ateş ederek intihar etti. Cansel’in okuldaki matematik öğretmeni Bayram Özcan ile gönül ilişkisi bulunduğu ve genç kızın öğretmeniyle intihardan 3 gün önce isteyerek birlikte olduğu ortaya çıktı. Genç kızın cenazesi yapılan otopsinin ardındanKırşehir’in Kaman ilçesinde toprağa verilirken, gözaltına alınan Matematik öğretmeni Bayram Özcan tutuklandı. Öğretmen ve öğrencinin cep telefonlarında çok sayıda birbirlerine gönderdikleri cinsel içerikli fotoğraf ve mesaj bulundu. Olay sonrası okulun 1 müdür 1 müdür yardımcısı, 2 öğretmen görevden uzaklaştırıldı. Milli Eğitim Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı konuyla ilgili idari soruşturma açtı.