Burdur'da 4 bin kişinin öldüğü depremin yıldönümünde yine deprem!

Burdur'da 4 bin kişinin öldüğü depremin yıldönümünde yine deprem!
Güncelleme:

Burdur'un Bucak ilçesinde saat 10.15'te deprem meydana geldi. AFAD depremin büyüklüğü 4.2 olarak açıkladı. Kandilli ise 4,3 olarak açıkladı. Burdur'da bundan tam 107 yıl önce meydana gelen depremde 4 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesinden edinilen bilgilere göre saat 10.15 sularında Burdur Bucak'ta 4.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin merkez üssünün Burdur Çeltikçi'ye 15.2 kilometre uzaklıkta olduğu ve yerin 11.7 kilometre altında gerçekleştiği belirlendi. 

Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 4.3 olarak açıkladı.

ÇATAKLI: OLUMSUZ HERHANGİ BİR DURUM OLMADIĞI BİLDİRİLMİŞTİR

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, "Saat 10.15'de Burdur / Bucak’da 4.2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmistir. Deprem sonrası ilgili kurumlar ile yapılan görüşmelerde an itibari ile olumsuz herhangi bir durum olmadığı bildirilmiştir.
Geçmiş olsun." açıklamasını yaptı.

3 EKİM 1914 BURDUR DEPREMİ

Bundan tam 107 yıl önce, 3 Ekim 1914 tarihinde Burdur gölünün içinde yer alan 7.0 büyüklüğünde yıkıcı bir deprem meydana gelmiştİ. Depremde 4000'den fazla kişi hayatını kaybetmiş, deprem çok büyük hasara neden olmuştu.

Duvar, Yasıköy, İlyas, Kılınç, Gönen ve Barla arasında KD doğrultusunda uzanan 90 km uzunlukta ve 30 km genişlikte bir alan içerisinde yer alan 17.000 ev tamamen yıkılmıştır. Burdur'da evlerin %90’ı, tarihi eserlerin çoğu ve 22m yükseklikteki saat kulesi hasar görmüştür. Keçiborlu'da evlerin %82'si hasar görmüştür. Isparta’da evlerin %55'i, Büyük cami ve diğer kamu binaları çökmüştür. Depremde hasar, 60 km yarıçaplı bir alan içerisinde yer alan Eğirdir, Dinar ve diğer köylere kadar uzanmıştır. Dinar-Eğirdir kesiminde tren yolunda, Denizli, Bolvadin ve Antalya'ya kadar çok sayıda köyde hasar olmuştur.

Depremle ilgili belirgin bir ötelenmeden bahsedilmemekle birlikte, Burdur gölünün güneydoğu kıyısının 23 km'lik bir bölümü çökmüştür. Bu olay, kıyının bu kesimi boyunca normal karakterde bir yüzey faylanmasının geliştiğine işaret eder. Yüzey kırığının doğrultusu K45D olup, KB taraf yani göl tarafı 150 cm kadar aşağıya kaymıştır. Ana şoktan sonra kısa bir zaman süresince küçük magnitüdlü artçı depremler olmuştur. Deprem dış-merkezinde en büyük şiddet MSK=IX olarak belirlenmiştir (Ambraseys ve Finkel 1987b, Ambraseys 1988).-güneybatı gidişli, birbiriyle bağlantısız aralıklı ve basamaklı çok sayıda yarık ortaya çıktı.

Etiketler deprem Burdur