Gaziantep ve Kilis'e havan mermileri düştü

Gaziantep ve Kilis'e havan mermileri düştü

Suriye'den Gaziantep'in Karkamış ilçesine 3 roket mermisi daha atıldı. İşte sınır hattından son gelişmeler...

Suriye'nin IŞİD denetimindeki Carablus kentinden sabah saatlerinde atılan bir havan mermisi Gaziantep'in Karkamış İlçesi'nde, bir camin lojmanının avlusuna düştü. Kimsenin yaralanmadığı olayın ardından son günlerde peş peşe havan mermilerinin ilçeye düşmesi üzerine belediye hoparlörlerinden halka sokağa çıkmamaları konusunda uyarı anonsları yapıldı. Gaziantep'in ardından Kilis'in kent merkezine de 3 roket mermisinin düştüğü bildirildi. TSK IŞİD hedeflerini 40 top atışıyla vurdu. Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanlığından gönderilen çok sayıda tank, sıcak bölgeye gönderildi.

Saat 14.00 sularında Karkamış'a 3 havan mermisi daha düştü. Bugün düşen hava mermisi sayısı 5'e yükseldi.

Gaziantep'in Karkamış İlçesi'nin karşısında bulunan Suriye'nin Carablus kenti 6 Ocak 2014 günü IŞİD'in kontrolüne girdi. Bu gelişmenin ardından Karkamış Sınır Kapısı, geliş ve gidişlere kapatılırken, sınır hattında güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. Yaklaşık 1 yıl önce PYD'nin Carablus'a saldıracağı yönündeki haberler üzerine, IŞİD militanları Türkiye sınırının yakınında araziye patlayıcı döşeyip, ilçenin dört bin tarafına da iş makineleriyle hendek kazdı.

Uzun süredir sessizliğin hakim olduğu Carablus'ta, 15 kilometre uzaklıktaki Menbiç'in PYD öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri'nin eline geçmesinin ardından hareketlilik başladı. Carablus'un batısından da Türkmenlerin ağırlıkta olduğu Özgür Suriye Ordusu mensupları ilçeye doğru hareket başlattı. Zaman zaman IŞİD ile ÖSO mensupları uzaktan birbirlerine ağır silahlar, roket ve havan atışları yapmaya başladı. Bu sırada Carablus tarafından atılan havan mermileri zaman zaman sınırı aşarak Türkiye tarafına düştü. Son 4 gün içerisinde Carablus'tan atılan 10'u aşkın havan mermisi Türkyurdu, Kıvırcık, Karanfil ve ilçe merkezindeki boş arazilere düştü. Havanların düşmesinin ardından ise sınırda konuşlu topçu birlikleri IŞİD mevzilerini Fırtına obüsleriyle ateş altına aldı. Dün akşam saatlerinde PYD militanlarının bulunduğu Türkiye sınırına 20-25 kilometre uzaklıktaki Menbiç bölgesinde hareketlilik tespit edilince, bu alana da top atışları yapıldı.

kilis-e-uc-roket-mermisi-isabet-etti-7542357.jpeg

Bu sabah yine Carablus'tan atılan bir havan mermisi sınırı aşarak Karşıyaka Mahallesi'ndeki Karşıyaka Camisi'nin lojmanının avlusuna düştü. Kimsenin yaralanmadığı patlamaya yine Fırtına obüsleriyle yapılan top atışlarıyla karşılık verildi.

kilis-e-uc-roket-mermisi-isabet-etti-7542363.jpeg

'SOKAĞA ÇIKMAYIN" ANONSLARI

Sabah saatlerinde atılan havan mermisinin isabet ettiği evin bulunduğu sokak polisler tarafından giriş çıkışa kapatılırken, sınır hattı ve ilçe merkezinde güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarıldı. Bu arada belediye hoparlörlerinden de sık sık; "Dikkat güvenlik uyarası. İlçemize yönelik havan saldırıları nedeniyle halkımızın can güvenliği için evlerinden çıkmamaları ve evlerinin zemin katlarında oturmaları ilan olunur" anonsları yapılarak ilçe sakinlerine uyarıda bulunuldu.

KİLİS'E 3 TOP MERMİSİ DÜŞTÜ

Suriye'nin IŞİD denetimindeki Bab bölgesinden atılan 3 roket mermisi Kilis kent merkezine düştü.

Saat 11.45 sıralarında Suriye'den atılan roket mermileri, Mücahitler Mahallesi'ne düşerek patladı. Patlama ihbarı üzerine bölgeye polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Olayda ölen ve yaralanan olmazken, vatandaşlar 84 gün aradan sonra yine roketlerin hedefi olunca büyük tedirginlik yaşadı.

Kilis'e daha önce atılan roketlerden 21 kişi yaşamını yitirmişti.

57bc2dec67b0a930747c6d25.jpg

TANKLAR KONUŞLANDIRILDI

Bu arada bölgede güvenlik önlemleri artırılırken, Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanlığından gönderilen çok sayıda tank, zırhlı personel taşıyıcı araçlar ile ağır silahlar, önceden belirlenen noktalara konuşlandırıldı. Cerablus'taki hareketliliği yakından takip eden güvenlik güçleri, sınır hattındaki devriye sayısını artırdı.  

3 HAVAN MERMİSİ DAHA DÜŞTÜ

Carablus'taki IŞİD mevzilerinden saat 14.00-14.20 arasında atılan 3 havan mermisi daha sınırı aşarak Karkamış'a düştü. Havan mermilerinden biri ilçe merkezinde, diğeri ise ilçe merkezinin dışındaki boş arazilere düşerek patladı.

Kimsenin yaralanmadığı patlamaların ardından sınır birlikleri, havan mermilerinin atıldığı Carablus'taki IŞİD hedeflerini Fırtına obüsleriyle ateş altına alındı. Yeniden havan mermisinin gelişinin ardından hoparlörlerden halka sokağa çıkmamaları konusunda da uyarı anonsları yapıldı.

DHA