İstanbul'da Counter Strike cinayeti: 1 ölü, 2 yaralı

İstanbul'da Counter Strike cinayeti: 1 ölü, 2 yaralı
Güncelleme:

İstanbul'da Counter Strike adlı savaş oyununu oynayan bir kişi oyundan sonra camiye gidip 1 kişinin ölümüne 2 kişinin de yaralanmasına neden oldu. Kişi hakkında 40 yıla kadar hapis cezası istendi.

İstanbul Pendik’te, geçtiğimiz yıl Ramazan Bayramı’nın ilk günü öğle namazı sırasında cami cemaatine bıçakla saldıran ve 1 kişinin ölümüne 2 kişinin ise yaralanmasına neden olan Ömer B. hakkında ağrılaştırılmış müebbet ve 40 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Olay tarihinden önce Ömer B.’ın Counter Strike isimli bilgisayar oyunu oynadığı tespit edildi. Oyunla ilgili tespitlerde bulunan savcılık, gerçeklikle bağları zayıflayan kişilerin savaş oyunları ile etkileşimleri sonucunda öldürme eylemini herhangi bir gerekçe aramaksızın gerçekleştirilebilir olduklarını kaydetti.

İstanbul Pendik'te, geçtiğimiz yıl Ramazan Bayramı'nın ilk günü öğle namazı sırasında cami cemaatine bıçakla saldıran ve 1 kişinin ölümüne 2 kişinin ise yaralanmasına neden olan ve tutuklu bulunan Ömer B. hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.

Sevgim Begüm Yavuz'un haberine göre Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, tanıkların beyanlarında Esenyalı Merkez Camisi'nde öğle namazı kılarken, secdeye eğildikleri anda “Faşizme ölüm” diye bağıran birini duyduklarını ve cami cemaatinin kaçan kişiyi yakaladıkları anlatıldı.

TEDAVİ GÖRÜRKEN İFADE VERDİ

Olayda hayatını kaybeden Hüseyin Aydın, hastanede tedavi gördüğü sırada verdiği ifadede, namaz kıldığı sırada “faşizme karşı” diye bir ses duyduğunu, o sırada sırtından bıçaklandığını ve bıçaklayan kişiyi tanımadığını söyledi.

‘GÜNDÜZLERİ COUNTER STRİKE OYNUYOR'

Şüpheli Ömer B.'ın babası ise tanık sıfatıyla verdiği ifadede, oğlunun özel güvenlik görevlisi olduğunu, psikolojik sorunlar yaşadığını, gündüzleri Counter Strike oyununu oynadığını, geceleri ise kendisine ait otomobilin içinde uyuduğunu söyledi.

Olayda ağır yaralanan Cabir Güzel ile Şaban Gökhüseyin ise şüpheli Ömer B.'ı tanımadıklarını söyledi.

TEDAVİYE İHTİYACI OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Olay tarihinde camiye namaz kılmak için gittiğini söyleyen şüpheli Ömer B., “Camiye bıçak götürüp götürmediğimi hatırlamıyorum. Olay tarihinde ne olduğunu tam bilmiyorum. Ben ruhsal yönden rahatsızım, tedavi edilmek istiyorum. Ben suçsuz bir insanım, tedaviye ihtiyacım var. Suçlandığım şeyi nasıl yaptığımı bilmiyorum” dedi.

Öte yandan şüpheli Ömer B.'ın bilgisayarı, cep telefonu ve sim kartı inceleme yapılması için Adli Tıp Kurumu Adli Bilişim İhtisas Dairesi Veri İnceleme Şubesi'ne gönderildi.

SAVCILIK OYUNLA İLGİLİ TESPİTTE BULUNDU

Savcılık, şüphelinin olay tarihinde oynadığı Counter Strike oyununa ilişkin de tespitlerde bulundu. Yapılan tespitte, oyunun oyuncu ile karakterin özdeşleşmesi mantığına dayalı olduğu, böylece oyun içerisindeki duyguların oyuncu tarafından içselleştirmesi esasına dayalı olduğu belirtildi.

Dünya çapında meydana gelen sansasyonel şiddet eylemlerinde okul, sinema salonu, eğlence merkezleri ve ibadethanelerin hedef alındığı belirtilerek, şiddet eylemlerinin şüpheli profilleri incelendiğinde sıklıkla ruh sağlığı bozuk, asker, polis, özel güvenlik benzeri saldırı ve savunma eğitimi almış veya savaş oyunu bağımlısı kişilerden oluştuğu anlatıldı.

Ayrıca gerçeklikle bağları zayıflayan kişilerin, savaş oyunları ile etkileşimleri neticesinde öldürme eylemine bakışlarının sağlıklı bir insanın aksine, herhangi bir gerekçe aramaksızın gerçekleştirilebilir olduğu kaydedildi.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET VE 40 YIL HAPİS

Savcılık, Ömer B.'ın, Hüseyin Aydın'a yönelik eyleminden dolayı “canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, iki kişiye yönelik eylemleri nedeniyle de “canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürmeye teşebbüs” suçundan 40 yıla kadar hapsini istedi. Ayrıca savcılık, akıl hastalığı nedeniyle işlediği fiilin sonuçlarını algılayamayan kişilerin güvenlik tedbirine hükmedileceğini belitti. İddianame gönderildiği mahkemece kabul edildi.