Kediye işkence eden adamın cezası belli oldu

Kediye işkence eden adamın cezası belli oldu

Bahçesine giren kediye köpekleriyle işkence eden adamın cezası belli oldu.

Kırklareli' de bahçesine giren kediye köpekleriyle işkence eden Önal R. hakkında başlatılan soruşturmada suç teşkil eden bir eyleme rastlanılmadığı nedeniyle kavuşturmaya yer olmadığına karar verildi. İşine son verilen Önal R. hayvana eziyet suçunda 2 bin lira para cezasına çarptırıldı.

İddiaya göre, Kırklareli’nin Babaeski ilçesine bağlı Büyükmandıra beldesinde yaşayan Önal R., bahçesine giren kediyi arka bacaklarından sarkıtarak 2 köpeğin kediyi parçalamasına neden oldu. Yürek sızlatan görüntüleri sosyal paylaşım sitesine yükleyen şahsa vatandaşlar tepki gösterirken, cezalandırılması için kampanya başlatıldı.

Babaeski Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunan hayvanseverler, Eskişehir’de kedi katiline verilen ceza ile emsal dava istedi. Konuyu takibe alan Sokak Hayvanlarını Koruma Yaşatma Rehabilitasyon ve Eğitim Derneği (SOHAYKO) de, Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı'na, Kırklareli Valiliği'ne, Kırklareli Orman ve Su İşleri Müdürlüğü'ne, Kırklareli İl Emniyet Müdürlüğü'ne şikayet dilekçeleri ile suç duyurusunda bulundu. Şahsın çalıştığı iş yeri sosyal paylaşım sitesinden yaptığı açıklamada hayvanlara yapılan durumu kınadıklarını belirterek şahıs hakkında gerekli işlem yapılarak işine son verildiğini duyururken, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ise, hayvana eziyet suçundan bin 2 TL para cezası kesti.

"GÖRÜNTÜLERİN BULGARİSTAN'DA ÇEKİLDİ"

Şüpheli Önal R. savcılığa verdiği savunmasında, üzerine atılı suçlamaları kabul etmedi ve görüntülerin Bulgaristan’da çekildiğini iddia etti. Önal R. savunmasında, yavru köpek almak için Bulgaristan'a gittiğini, görüntülerde yer alan kişinin kendisi olduğunu, söz konusu kediyi Bulgaristan’da bulunduğu esnada Bulgaristan uyruklu arkadaşının öldürttüğünü, kendisinin kendiyi kurtarmak için havaya kaldırdığını, kediyi öldürmediğini, zaten ölü vaziyette olduğunu, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini beyan etti.

KOVUŞTURMAYA YER YOK

Önal R.'nin soruşturma dosyasını inceleyen Babaeski Cumhuriyet Savcısı Süleyman Dalkılıç, olayda suç teşkil eden bir eyleme rastlanılmadığı gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Kararda, kedinin sahipsiz olduğu için mala zarar verme olarak değerlendirilmediği belirtilerek,

"Sahipli hayvanlara yönelik öldürme eylemi 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 151/2. maddesi gereği mala zarar verme suçu; sahipsiz hayvanlara yönelik öldürme eylemine 5199 sayılı hayvan haklarını koruma kanunun 6. ve 28. maddelerinde idari para cezası ön görülmüştür. Şüphelinin sahipsiz kediyi jagdtrier cinsi köpeklere öldürtmesi eyleminin 5199 sayılı hayvan hakları koruma kanununda belirtildiği üzre idari para cezası gerektirdiği, mala zarar verme suçunun maddi unsurlarının oluşmadığı, suç teşkil eden bir eyleme rastlanılmadığı, soruşturmaya devam edilecek bir hususun kalmadığı anlaşılmakta; Olayla ilgili olarak kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi" denildi. Duruma tepki gösteren hayvanseverler, öldürme fiilini işleyenlerin en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini belirtti.

15 BİN KİŞİ İMZA TOPLADI

Şahsın cezalandırılması için başlatılan kampanyada 15 bine yakın imza toplandığını belirten Sokak Hayvanlarını Koruma Yaşatma Rehabilitasyon ve Eğitim Derneği (SOHAYKO) Başkan Yardımcısı Burçin Dumduru, 15 bin kişinin adalete olan bakışının kararla yıkılmış durumda olduğunu söyledi.

SOHAYKO Başkan Yardımcısı Burçin Dumduru, konu ile ilgili olarak Kırklareli ve Babaeski Savcılıklarına suç duyurusunda bulunduklarını, olayın devamında Kırklareli Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüğü’ne yaptıkları başvuruda kediyi köpeklerine parçalatan şahsın bin 2 TL para cezası aldığını dile getirdi.

"SOKAK HAYVANINI ÖLDÜRMEK SUÇ OLMAKTAN ÇIKTI"

Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı ve birkaç gün öncesinde Babaeski Cumhuriyet Başsavcılıklarının yaptığı tebliğ ile şaşkına döndüklerini dile getiren Dumduru, "Kediyi köpeklerine parçalatan şahıs hakkında savcılık takipsizlik kararı verdi. Kovuşturmaya yer olmadığına hükmetmişler. Peki ama bunun dayanağı nedir? 5199 sayılı kanunu yapan kanun yapıcılar neden sokak hayvanlarını da bir 'Can' olarak görmezler? Ortaya şu çıkıyor. Bundan sonra Türkiye’de bir sokak hayvanını öldürmek suç olmaktan çıkmış durumda. İsteyen istediği gibi kedi köpek öldürebilir. Hele bu canlar sahipsizse egolarını bile tatmin etmek için bu işi yapabilirler" dedi.

Sokak hayvanları veya sahipli hayvanların da kanunlarla ciddi manada korunması gerektiğini, öldürme fiili işleyenlerin ise en ağır şekilde cezalandırılmalarının gerektiğinin altını çizen Dumduru, "Düşünebiliyor musunuz sahipli bir hayvan öldürüyorsunuz mala zarar vermekten kişiye ceza veriliyor. Savcılarımızın eli kolu bağlı. Kanunlar ellerini kollarını bağlamış durumda. Sahipsiz masum bir sokak hayvanını katleden cani katiller ise ellerini kollarını sallayarak etrafımızda rahatlıkla dolabiliyor. Bugün bu kediye bu canice şeyleri yapanların yarın bir insana neler yapabilir araştırılması gerekmektedir. Bu adaletsizliktir. Geçtiğimiz günlerde Amerika'da bir pitbull bulundu.

"HAYVAN HAKLARI GÖZ ARDI EDİLMEMELİ"

Bu hayvanın ağzı bantlanmış halde kötü durumdaydı. Hayvan polisleri devreye girdi. Bu olayı yapan kişi 1 haftada bulundu ve şahıs tutuklandı. Bakın pitbull Amerika’da yasaklı bir ırk olmasına rağmen yine de hakkı arandı ve sonuçlandırıldı. Türkiye’nin Avrupa ülkesi olması yolunda emin adımlarla hızla devam eden süreçte hayvan hakları asla göz ardı edilmemelidir. Türkiye’de de Avrupa’da olduğu gibi hayvan polisleri olmalıdır veya bizim gibi etkin derneklere görev ve imkan verilmelidir. Kimse bu konuları göz ardı etmemeli" ifadelerini kaydetti. Dumduru, derneklerine tebliğ edilen karara itiraz edeceklerini söyledi.