Koronavirüslü cenaze yıkatılan imam koronavirüsten öldü!

Koronavirüslü cenaze yıkatılan imam koronavirüsten öldü!
Güncelleme:

Şanlıurfa'da 2 hafta önce koronavirüsten vefat etmiş kişilerin cenazelerini yıkama görevi verilen köy imamı koronavirüse yakalanarak hayatını kaybetti.

Urfa Siverek’e 35 kilometre uzaklıktaki Burçalık Köyü’nde imamlık yapan Osman Çilenti’ye, iddiaya göre müftülük yönetimiyle bazı konularda tartıştığı için iki hafta önce koronadan vefat etmiş kişilerin cenazesini yıkamakla görevlendirildi. 14 imama daha aynı görev verilmişti ancak Osman Çileli, köyden cenaze yıkamak için merkeze çağrılan tek imamdı. Eğitim ve koruyucu kıyafet verilmeyen Osman Çilenti koronaya yakalandı ve kendini evde karantinaya aldı.

 Buna rağmen müftülük yalan söylediği iddiasıyla Çilenti’yi merkeze çağırdı. Covid-19 testinin pozitif çıktığını gösteren raporu yetkililere ulaştıran Osman Çilenti’den hakkında daha önce tutulan iki tutanak nedeniyle savunma yapması istendi. Hasta yatağında olduğu için ilçeye gelemeyeceğini söyleyen Osman Çilenti’den telefonla savunma alındı. Daha sonra savunmasını imzalaması için müftülükten bir kişi köye gitti.  Görevli, savunma tutanağını asansöre koydu ve imzalaması için Çilenti’ye gönderdi. Evrakı imzalayan Çilenti, tekrardan asansörle görevliye ulaştırdı.

Çilenti ertesi gün öldü. Yeni Yaşam’dan M. Ferhat Çelik’e konuşan Rahime Çilenti’nin iddiasına göre eşi Osman Çilenti müftülükteki kimi usulsüzlüklere itiraz ettiği için hedef tahtasına oturtuldu. Eşi, daha önce görev yaptığı köyde lojmanlarına oturulamaz raporu verilince müftülükten ilçe merkezinde görevlendirilmesi yönünde talepte bulundu. Ancak bu talebi, “Şu an bu işlemleri yapamıyoruz” diye geri çevrildi.

Osman Çilenti ise, “Eğer benzer durumda olanların tayinleri yapılırsa ben buna karşı çıkarım, kabul etmem” dedi. Bir süre sonra benzer durumdaki iki imam, köyden ilçe merkezine tayin edildi.

Bu meseleler üzerinden müftülük ile ters düşen Osman Çilenti’ye temmuz ayı içinde üç defa denetleme için müftülük görevlileri gönderildi. Birinde Çilenti caminin elektrik sorununu halletmek için ilçe merkezinde bulunuyordu. Bu yüzden hakkında tutanak tutuldu. Bir diğerinde ise köyde yaşayan yurttaşların miras sorununun çözümü için köydeki bir evde bulunuyordu. Görevliler kendisini aradığında, köy içinde olduğunu ve beş dakika içinde camiye gelebileceğini söyledi. Ancak görevliler kendisini beklemeden tutanak tutup ayrıldı.

 Osman Çilenti, kendisinden telefonla savunma alınmasından ir gün sonra hasta yatağında. Ölüm raporuna korona virüsü yazıldıyazıldı. Ailesi ise yaşatılan strese dayanamadığı için kalp krizi geçirdiğini iddia etti. Müftülük yetkilileri cenazeye katılmadı, ölüm hakkında bir mesaj yayınlamadı.

Eşinin odasından sesler duyduğunda hemen yanına koştuğunu anlatan Rahime Çilenti, şunları söyledi: “Odasında son nefesini veriyordu. Gidip kalp masajı yapana kadar kaybettik onu. Ambulansa haber verdik, o da çok geç geldi. Onların da hatası vardı. Müftülük bu imamların gönüllü olarak koronalı cenazeleri yıkadığını söylüyor. Bu yalan. O görev verilen imamlardan biri gelip benimle görüştü, ‘Yenge biz kesinlikle gönüllü değiliz. Kimse bile bile ölüme gitmez’ dedi. Suç duyurusunda bulunmak için müftülükten hem görevlendirme kağıdını hem de savunma tutanağının fotokopilerini istedik, hala bize dönüş yapmadılar. Ben burada art niyet ararım, yardımcı olmak istiyorlarsa bir haftadır verirlerdi. Müftülük veya Sağlık Bakanlığı kim sorumluysa cezasını çeksinler. Eşimin şehit muamelesi görmesini istiyorum.”

‘MÜFTÜ HANEDAN KURDU’

Öte yandan Mil-Diyanet Sen Genel Merkezi, Çilenti’nin ölümü hakkındaki iddiaların soruşturulması talebiyle Diyanet İşleri Başkanlığı’na teftiş dilekçesi sundu. İhmal iddialarının sıralandığı açıklamada müftülük hakkında ayrıca şu ifadeler kullanıldı: “İlçe müftüsünün boş kadrolara haksız biçimde kayın babasını ve kayınlarını atadığı, müftülükte adeta bir aile hanedanlığı kurduğu, merhum din görevlisini de bu sebeplerle 35 km. uzaklıkta bulunan köyünden Covid-19 cenazelerini yıkamak için ilçe merkezinde görevlendirdiği vb. iddialar sendikamıza sosyal medya ve mail yoluyla iletilmiştir.”

KENAN AK: SENDİKAMIZ TAKİPÇİSİ OLACAK

Diyanet Birlik-Sen Genel Başkanı Kenan Ak da yazılı açıklama yaptı. Ak açıklamasında konunun takipçisi olduklarını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Şanlıurfa’nın Siverek ilçesi Burçalık kırsal mahallesinde cami imamlığı yapan Osman Çilenti, Müftülük görevlendirmesiyle Koronavirüslü bir cenazeyi yıkaması akabinde kendisi de bu salgın hastalığa yakalanıyor. Hastalık sürecinde görevine gidemediği gerekçesiyle Müftülük tarafından hakkında soruşturma açıldığı ve ifade vermeye zorlandığı bunun sonucunda da Din görevlisi kalp krizi geçirerek vefat ettiği kamuoyuna eşi tarafından paylaşılıyor.

Rabbim öncelikle meslektaşımıza rahmet eylesin. Konuyla ilgili yaşanan acı süreç ve varsa ihmal Sendikamızın takibinde olacaktır.”

Ak, açıklamasında ayrıca şunları kaydetti:

“Elbette ki salgın ile ilgili alınan tedbirlere ve mevzuata sonuna kadar uyacağız. Ancak bu tedbirlere rağmen bu illete yakalanan hasta olan personelimizin de sonuna kadar yanında olacağız. Moral vererek, dua ederek, arayarak, sorarak, şifaya kavuşması için gayret edeceğiz. Müftü veya Müftü yardımcısı olmak insan olmayı güzel davranmayı engellemiyor. Hele görevliye hakaret etme hakkını kimseye hiç vermiyor. Lütfen Biraz sevgi, biraz saygı ve biraz empati.”

İSİG: KORUYUCU ELBİSE VERİLMEDİ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) konuyla ilgili sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı: “Şanlıurfa Siverek’te imamlık yapan 44 yaşındaki Osman Çilenti, müftülükteki usulsüzlüklere karşı çıkınca hedef yapıldı. Koronadan ölenlerin cenazesini yıkamakla görevlendirildi. Koruyucu elbise verilmediği için virüs kapan Çilenti, yaşamını yitirdi.”