Mahkemeden sürpriz FETÖ kararı

Mahkemeden sürpriz FETÖ kararı
Güncelleme:

FETÖ soruşturması kapsamında kapatılan bir özel okulda eğitim gördüğü için Milli Savunma Bakanlığı sınavı başvurusu reddedilen kişi için mahkemeden emsal karar çıktı.

Milli Savunma Bakanlığı'nın, “2017 yılı dış kaynaktan astsubay temini” sınavında başarılı olan B.O.'nun (24) başvurusu, kardeşinin FETÖ soruşturmasında kapatılan özel lisede eğitim görmesi nedeniyle iptal edildi. Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nce iptal kararı, hukuka aykırı bulunarak, yürütmenin durdurulmasına karar verildi.

Milli Savunma Bakanlığı’nın Ekim- Aralık 2017 döneminde Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na alınmak üzere açtığı “dış kaynaktan astsubay temini” sınavına girmek için B.O.,  isimli vatandaş başvuru yaptı.

Ön başvurusu kabul edilerek, “fiziki yeterlilik” sınavı ile mülakata giren B.O., başarılı oldu. Bir süre sonra B.O.’nun başvurusu, sınavın ardından yapılacak asıl kayıt öncesi gerçekleştirilen arşiv araştırması ve güvenlik soruşturmasında, kardeşinin FETÖ soruşturmasında kapatılan özel lisede 2015- 2016 yıllarında eğitim gördüğünün anlaşılması üzerine iptal edildi. B.O., avukatı aracılığıyla 31 Mayıs günü Ankara 12. İdare Mahkemesi'ne başvurarak, karara itiraz etti; ancak mahkeme heyeti, B.O.'nun başvurusunu reddetti.

KARAR OY BİRLİĞİYLE ALINDI

B.O., bu kez Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Dosyayı inceleyen mahkeme heyeti, B.O.'yu haklı buldu. Heyetin oy birliğiyle aldığı kararda, davacının kardeşinin 2015- 2016 yıllarında FETÖ’den kapatılan özel lisede eğitim gördüğü için başvurusunun iptal edildiğine vurgu yapıldı.

Kararda, subay alımlarında yönetmelik gereği yapılan güvenlik ve arşiv araştırmasında ulaşılan bilgi ve kanaatin; somut, güvenilir, teyit edilebilir nitelikte olması, tahmine, tasavvura ve ön yargıya dayalı olmaması, aynı yöndeki kanaatin mümkün olduğunca farklı bilgi ve delillerle de desteklenmesi, inceleme ve değerlendirmenin hukuken denetlenebilir nitelikte olması gerektiğine dikkat çekildi.