Mülteci kampında cinsel istismar rezaleti!

Mülteci kampında cinsel istismar rezaleti!
Güncelleme:

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Urfa Telhamut Çadır Kentinde Suriyeli bir kadın ve kızının cinsel ilişkiye zorlandığı iddiasıyla ilgili “tahkikat devam ediyor” bilgisi vermekle yetindi.

Hak İnisiyatifi Derneği’nin başvurusuna aylar sonra yanıt veren Komisyon, konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı’nın görevlendirdiği Başmüfettişin bir rapor hazırladığını belirtti, ancak raporun detaylarına dair bilgi vermedi.

Artıgerçek'ten Derya Okatan'ın haberine göre komisyonun yanıtında şu ifadeler yer aldı:

“Başvurunuzda bahsi geçen Şanlıurfa Telhamut Çadır Kentinde kalmakta olan Suriyeli anne ve kızının temel ihtiyaçlarının karşılanması karşılığında fuhuşa sevk edildikleri, bu olayın içinde bazı kamu görevlilerinin de bulunduğu iddiası ilgili makama iletilmiş ve konu ile ilgili iddiaları araştırmak üzere bir Mülkiye Başmüfettişi görevlendirilmiştir. Mülkiye Başmüfettişi tarafından hazırlanan araştırma raporunda iddialarda adı geçen bazı kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatıldığı ve adli tahkikatin devam ettiği bilgisi komisyonumuza iletilmiştir.”

‘HÂLÂ GÖREVLERİNİN BAŞINDALAR’

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun yanıtının tatmin edici olmaması üzerine HDP Urfa Milletvekili Osman Öcalan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi sundu.

Soru önergesinde, kamuoyunu ve vicdanları rahatlatan bir sonuca ulaşılamadığını belirten Öcalan, şu bilgileri aktardı: “Konu ile ilgili olarak halen sürmekte olan idari soruşturma kapsamında dört kişinin açığa alındığı, önceden açığa alındığı belirtilen H.D. isimli çalışanın Viranşehir’de bir kurumda görevlendirildiği ortaya çıkmıştır. Söz konusu olayda ses kayıtları yayınlanan Ceylanpınar Belediyesi’nde görevli M.B. ve eski Belediye Başkanı Mehmet Sait Atilla’nın özel koruması olan C.E.’nin ise sadece ifadelerine başvurulduğu ve hala görevleri başında oldukları belirtilmektedir.”

Bakan Soylu’ya toplum vicdanını yaralayan olay ile ilgili soruşturmanın neden yavaş yürütüldüğünü soran Öcalan, “Bu soruşturma dosyasında yargılanan şahıslardan olup herhangi bir kamu kuruluşu veya mülteci kamplarında çalışan personel var mıdır? Ceylanpınar Belediyesi’nde görevli M.B. ve C.E.’nin hala görevlerinin başında oldukları iddiası doğru mudur?” diye sordu.

Öcalan, mülteci kamplarında benzer kaç vaka yaşandığının da açıklanmasını istedi.

BARO SORUŞTURMA DOSYASINA ULAŞAMIYOR

Öte yandan, Şanlıurfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel, kamu görevlileriyle ilgili soruşturma dosyasına ulaşamadıklarını açıkladı. Öncel, dosyayı takip etmek istediklerini, bir süredir araştırmalarına rağmen dosyaya ulaşamadıklarını söyledi.

NE OLMUŞTU?

Urfa’da bulunan Telhamut Çadır Kenti’nde 2018 yılının Ağustos ayında, Suriyeli bir kadın ve kızının temel ihtiyaçları karşılığında cinsel ilişkiye zorlandığı iddiası gündeme gelmişti.Ortaya çıkan görüntü ve ses kayıtlarından, kamp görevlilerin yanı sıra Ceylanpınar Belediyesi’nde üst düzey görevli M.B. ile belediye eski başkanı Mehmet Sait Atilla’nın özel koruması C.E.’nin de organizasyonun içinde olduğu ileri sürülmüştü.

Artıgerçek