Önce kira fiyatları şimdi de bu! Fiyatlar 20 bin TL'ye kadar çıktı

Önce kira fiyatları şimdi de bu! Fiyatlar 20 bin TL'ye kadar çıktı
Güncelleme:

Üniversite öğrencilerin kira kabusu yetmezmiş gibi şimdi de spot eşyacılardaki fiyatlar rekor üstüne rekor kırıyor. Bir öğrenci evinin eşya maliyetinin bu yıl 20 bin TL'ye çıktı...

Yüksek ev kiraları, yurt ücretleri ve okul masrafları derken, özellikle İstanbul'da okuyan öğrenciler kara kara düşünmeye başladı. Eylül ayının gelmesiyle üniversite öğrencileri, spotçulara giderek ikinci el eşya almaya başladı. İkinci el eşya satıcısı olan spotçular, ise satışlarda geçen yıllara göre yarı yarıya düşüş olduğunu, eski eşyaların spotçulara verilememesi nedeniyle ikinci el ürünlerin fiyatlarının arttığına dikkat çekti.

GEÇEN YIL 700 TL, BU YIL 2 BİN TL
Cumhuriyet'te yer alan habere göre Tutkucan Sarıöz adlı spotçu, “İstanbul’daki kira fiyatları çok yükseldiği için, öğrenciler 3-4 kişiyle eve çıkarak ikinci el eşya alıyorlar. Sıfır ürünün fiyatı ne kadar artarsa ikinci el ürünlere de yansıyor. Geçen sene bir buzdolabını 700 liraya satıyorsak, bu sene 2 bin liradan başlıyor. Öğrencilere satışlarımız geçen yıla göre yüzde 50 oranında azaldı. İnsanlar geçinme kaygısından ziyade yarın ne yiyebileceğiz durumuna geldi. Eşya da son düşünülecek şey oldu” ifadelerini kullandı.

 

"DÜKKÂNLAR KAPANACAK"
Oğuzhan Çalışkan ise öğrencilerin eskisi kadar ikinci el eşya almadığını belirterek, “Üç kapılı dolapları 500 liraya satarken bu yıl 1500 liraya satıyoruz. Şu anda bir öğrenci evini düzmenin fiyatı ortalama 20 bin lira. Geçen sene 8-9 bin liraydı” dedi. Eşya da bulamadıklarını anlatan Çalışkan, “Vatandaşta nakit para olmadığı için evindeki ikinci eli değişim yapamıyor. Biz alamadığımız için öğrenciler de bizden alamıyor. Böyle giderse esnaflar dükkân kapatacak” diye konuştu.

"FİYATLARI DUYANLAR YAKINIYOR"

Esnaf Ali Ekber Sarıbıyık da “Üç gündür dükkânda siftahım yok. Fiyatları duyanlar, ‘Nasıl ev kuracağız? Nasıl yaşacağız?’ diye yakınıyor. Piyasada dönüşümlü ürün de kalmadı. Eskiden vatandaşlar, ürünler biraz eskidiğinde ürünü satıp değiştirmek istiyordu. Şimdi pahalılıktan değiştirme şansı kalmadığı için eskiyle idare ediyorlar” dedi.

Özel yurtlar 200 bin liraya dayandı, penceresi olmayan evin kirası 5- 6 bin lira! Öğrencilerin ‘barınma sınavı’: Mutfakta kalan bile var…

Murat Aybar ise “Spot ürünlerde fiyatlar çok arttı. Tek başına bir insan bu ekonomide geçimini sağlayamaz. Okul sezonu olduğu için öğretmenler, öğrenciler geliyor ancak fiyatlardan, ürünlerden tatmin olmuyorlar” diye konuştu.