Profesörün 'bekaret' davasında karar çıktı

Profesörün 'bekaret' davasında karar çıktı

Edirne'de cinsel istismara uğradığı iddia edilen 15 yaşındaki kıza istemediği için bekaret kontrolü yapmayan profesör hakkında açılan davada beraat etti.

Edirne'de cinsel istismara uğradığı iddia edilen 15 yaşındaki A.A., istemediği için bekaret (iç beden muayenesi) yapmayan ve hakkında 3 aydan 1 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Trakya Üniversitesi Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi Adli Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gürcan Altun, ilk duruşmada "suçun unsurları" oluşmadığı gerekçesiyle beraat etti. Altun, 2013 yılında da aynı iddia ile yargılandığı davadan beraat etmişti.

Kırklareli Ağır Ceza Mahkemesi, iki yıl önce 15 yaşında cinsel tacize uğradığı iddia edilen A.A. isimli kız çocuğunun bekaret (iç beden muayenesi) yapılması için Edirne'deki Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanlığı'na sevk etti. Küçük kız muayene için geldiğinde Trakya Üniversitesi Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi Adli Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi 48 yaşındaki Prof. Dr. Gürcan Altun, bekaret muayenesi için yapacağı işlemleri anlattı. Ancak, A.A., muayene olmak istemediğini söyledi. Bunun üzerine hastanede tutanak tutuldu. Prof. Dr. Gürcan Altun'un yanı sıra tutanağa Tıp Uzmanı öğrencileri 33 yaşındaki Erhan Serhat Demir, 30 yaşındaki Osman Karameşe de imza attı.

Kırklareli Ağır Ceza Mahkemesi, 24 Ekim 2014 tarihinde muayenenin yapılmadığına ilişkin mahkemeye ulaşan tutanakla birlikte Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı'na doktorlar hakkında suç duyurusunda bulundu. Edirne Cumhuriyet Savcısı Fatih Aslan, Prof. Dr. Gürcan Altun, tıp uzmanlığı öğrencileri Osman Karameşe ve Erhan Serhat Demir hakkında 6'ncı Asliye Ceza Mahkemesi'ne sanıklar için "görevini kötüye kullanmak" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

Bugün Edirne 6'ncı Asliye Ceza Mahkemesi'ne görülen davanın ilk duruşmasına tutuksuz yargılanan Prof. Dr. Gürcan Altun, öğrenciler Osman Karameşe, Erhan Serhat Demir, avukatları Ziynet Özçelik ile Edirne Tabip Odası üyesi meslektaşları katıldı. Duruşmada savunma yapan Tıpta Uzmanlık öğrencileri Osman Karameşe ve Erhan Serhat Demir, küçük kızın bekaret muayenesini kabul etmediği için zorlanmadığını ve kendilerinin de öğrenci olarak muayenede bulunduğunu söyledi.

Trakya Üniversitesi Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi Adli Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gürcan Altun da küçük kızın bekaret muayenesini kabul etmediğini hatırlatarak, "Bizde istemediğini belirten bir tutanak yazdık daha sonra da imzaladık. Bu durumda hekim olarak yapılabilecek herhangi bir şey kalmamıştır. Yargı birimleri bizlerden mağdurları zorla muayene etmemizi mi beklemektedir? Böyle bir uygulama hekimler açısından kabul edilebilir değildir" dedi.

SUÇUN UNSURLAR OLUŞMADIĞI İÇİN BERAAT

Edirne 6'ncı Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi İsmail Saltık, suçun unsurlarının oluşmadığını ifade ederek sanıklarına beraatına karar verdi. Saltık, "Her ne kadar hakkında görevi kötüye kullanma suçundan kamu davası açılmış ise de fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle sanıkların ayrı ayrı beraatlarına karar verilmiştir" dedi.

2013 YILINDA DA BERAAT ETMİŞTİ

Trakya Üniversitesi Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi Adli Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gürcan Altun, 2013 yılında da yaşları 10 ile 13 arasında değişen 3 kız çocuğuna, istememeleri nedeniyle bekaret muayenesi yapmadığı için yargılandığı Edirne 1'nci Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki davadan da beraat etmişti.

DHA