Rehine kızlardan biri kurtarıldı !

Rehine kızlardan biri kurtarıldı !

Boko Haram'ın okuldan kaçırdığı kızlardan biri kurtarıldı.

Boko Haram'ın Chibok'taki yatılı okuldan iki yıl önce kaçırdığı 200'den fazla kız öğrenciden biri ormanda bulundu. Hamile olduğu belirtilen Amina Ali isimli kız başkent Maiduguri'ye götürülüyor.

Aktivistler, kızın yasadışı gruplar tarafından Kamerun sınırı yakınlarındaki Sambisa Ormanları'nda Salı günü bulunduğunu bildiriyor. Kızın bir militan tarafından tanındığı gelen bilgiler arasında.

İngiliz Independent gazetesi, Amina Ali adlı genç kızın hamile olduğunu ve travma geçirdiğini aktarıyor. Nijerya'da bir vali, genç kızın başkent Maiduguri'ye götürüldüğünü açıkladı.

Radikal dinci örgüt Boko Haram, 14 Nisan 2014 tarihinde bir yatılı okula baskın yapmış ve 276 kız öğrenciyi kaçırmıştı.

Rehin alınan kızlardan bazıları kaçarak kurtuldu ancak 200'den fazla kızın örgütün elinde olduğu biliniyor. Rehin kızlardan ilk haber, kaçırılmanın ikinci yıldönümünde örgüt tarafından gönderilen bir video kaydı sayesinde alınmıştı.

Söz konusu video kaydı kızların ailelerine izletilmiş, 15 kızdan bazılarını aileler gözyaşları arasında teşhis etmişti.

Bir kaçışın öyküsü
 
2014'te rehin alındıktan sonra ormanda iki gün geçirdikten sonra Boko Haram'dan kaçan Deborah, yaşadıklarını BBC'ye anlatmıştı:
 
"14 Nisan'da gecenin yarısında Boko Haram okulumuza geldi. İlk önce onların Ordu olduğunu sandık. Bizi kamyonlara doldurdular ve ormana götürdüler. Okula gidemeyeceğimizi söylediler. Eğer okula gidersek bizi ve ailelerimizi öldüreceklerini söylediler.
 
Vardığımızda bize yiyecek birşeyler verip pişirmemizi söylediler. Ben yemeyi reddettim. Orada onlarla kalmaktansa ölmeyi tercih ediyordum. Arkadaşlarımıza kaçmamız gerektiğini, eğer kaçmazsak herşeyin daha kötü olacağını söyledim.
 
Tuvalete gidiyormuşuz gibi yaparak kaçtık ve koşmaya başladık. Biz kaçarken iki Boko Haram üyesi arkamızdan kovalıyordu. Ama onlar gözden kaybolana kadar koştuk."
 
40 milyon dolar fidye
 
Aşırı dinci örgüt Boko Haram, kız öğrencilerin serbest bırakılması için Nijerya hükümetinden 40 milyon fidye dolar talep ediyor. Abuja yönetiminin, terör örgütüyle müzakere yapması bekleniyor.
 
Uluslararası Af Örgütü'nün rakamlarına göre, örgütün Nijerya'da son 27 ayda kaçırdığı kız sayısı 2000.
 
Nijerya ordusu son olarak Kamerun sınırındaki Boko Haram köylerine düzenlediği operasyonlarda 1274 rehineyi kurtarmıştı.