Soma sanığı reddi hakim istedi !

Soma sanığı reddi hakim istedi !

Soma'da 301 madencinin öldüğü davada sanıklar ve avukatları bilirkişi raporunu böyle eleştirdi.

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 6'ı tutuklu 46 sanıklı Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, sanıklar ile avukatları bilirkişi raporuna karşı savunmalarını yapmayı sürdürdü. Avukatların savunmalarının tamamlanmasından sonra söz alan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş., Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, bilirkişi raporlarına yönelik eleştirilerde bulundu, onları reddettiğini açıkladı. Yargılanmalarının sahte delillerle desteklenen bir raporla başladığını ileri süren Can Gürkan, "Davada, bilimden, ilimden uzaklaşıldı. Tahminlerle, kanaatlerle sonuca gidilmeye çalışıldı. Bilirkişi raporları bu saçmalıklarla başladı. Tutukluluğumuz bir tedbir olmaktan çıktı, infaza döndü. Hükme kadar da tutukluluğumuz devam edecek gibi. Benim derdim olayı araştırmak, özgürlük değil" dedi.

"DAVA ON YILLARCA UZAR"

Adaletin duruşma salonunda sağlanması gerektiğini, olayın başından bu yana basının gerçekleri yansıtmadığını ileri süren Can Gürkan, Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'ya yönelik değerlendirmede de bulundu. Can Gürkan, "Olayın gerçeğini öğrenmek yerine suçlu yaratılıyor. Acı dolu soruşturma sürece geçirdik. Yalan deliller oluşturuldu. Davanın başında sizi gördüğüm zaman "bu genç, olayı anlamaya odaklı bir hakim" dedim. Sizde o arzuyu gördüm. Avukatların reddi hakim taleplerine rağmen sonuna kadar sizin arkanızda durdum. Ama şimdi maddi gerçeklerin sizin için önemini yitirdiğini hissediyorum. Bu korkunç bir his" dedi.

Geçmiş duruşmalarda olduğu gibi bir kez daha olayın terör yönünden de araştırılması gerektiğini vurgulayan Can Gürkan, yeni bir araştırma ve bilirkişi incelemesi istedi. Bilirkişi raporlarının birbirleriyle çeliştiğini, bu nedenle de üçüncü bir görüşün alınması gerektiğini savunan Can Gürkan, "Yeni bir bilimsel heyet kuralım. Test merkezi kurdurun. O bantlarını yanıp yanmadığı tekrar araştırılsın. İnceleme yapılsın. Yeni biri bilirkişi raporu alalım. Mevcut bilirkişilerden ek bir rapor istenmesi, ancak davası uzatmaya yarar. Maddi gerçek ortaya çıksın. Bunlar yapılmazsa, bu dava üst mahkemeden bir kez döndüğü zaman, bitmeyecek hale gelir. Biz her türlü araştırmayı yapalım. Davayı bu salonda bitirelim. Bizde suçlu çıkarsak paşa paşa cezamızı alalım. Olayla ilgili tek yapılması gereken araştırmak. Olayın terör saldırısı olup olmadığının araştırılması lazım" dedi.

ÖZGÜR ÖZEL: KAMU GÖREVLİLERİ DE YARGILANSIN

Duruşmayı izleyen CHP Grup Başkanvekili ve Manisa milletvekili Özgür Özel de açıklamalarda bulundu. Soma davasında adalet arandığını söyleyen Özgür Özel, "İkinci bilirkişi raporundan çok şey umdular. Kendi sorumlulukları ortaya konunca Soma A.Ş. avukatları ne yapacaklarını şaşırdılar ve bugün sürpriz bir hamle yapıtılar. Reddi hakim talep ettiler. "Hakim taraflı" dediler. Bugüne kadar aileleri, sanıkları herkesi sabırla dinleyen son derece müspet bir algısı olan hakime "seni istemiyoruz" dediler. Talep reddedildi. Öğleden sonra konuşan Can Gürkan bu kez, avukatlarının aksine "Bilirkişi ne derse derisin sen vicdanınla karar ver" dedi. Vicdanına güveniyorsan neden sabah avukatın reddi hakim istedi. Sabah avukatı bunu istedi bundan sonuç alamayınca başka bir şey söylüyorlar. Bu yaşananlara aileler, üzülüyor" dedi.

Kamu görevlilerinin de soruşturulmasını talep eden Özgür Özel, geçmişte yürütülen Hrant Dink olayını örnek gösterdi. Özgür Özel, "Bu dava karar aramasına geldi ve bir karar verilecek. Verilecek karar Türkiye'nin işçi kazalarındaki makus kaderini değiştirebilir. Adalet talebine cevap verebilir. Diğer hak aramaların önünü açacak önemli bir karar verilecektir. Hrant Dink davasında kamu görevlilerinin yargılanmalarına izin verilmemesinin hatalı olduğu ortaya çıktı. Şimdi körü körüne inat ediyorlar Çalışma Bakanlığı, Enerji Bakanlığı bürokratlarının yargılanmasına izin vermiyorlar. Kimi koruduğunuzu ne biliyorsunuz? Düne kadar yargılanmasına izin vermediğiniz Dink'in katilleri, paralel çıktı. Bu insanların adalet arayışının önünü tıkayor. Siyaseten gelinen noktada gücünüzle adaletin önünü tıkarsanız sonra çok üzülürsünüz. Bırakın kamu görevlileri soruşturulsun. Kim suçluysa ortaya çıksın" dedi.

DHA