Son ankette Türkiye için vahim tablo

Son ankette Türkiye için vahim tablo
Güncelleme:

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin 1016 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği ‘Türkiye’de Gönüllülük Araştırması’ anketinin sonuçları açıklandı. Ankete göre, tüm dünyada gönüllülük yapanların oranları karşılaştırıldığında Türkiye’nin sondan ikinci oldu.

Türkiye’de sivil toplum alanında çalışan gönüllülerin koşullarını, sorunlarını ve beklentilerini ele almayı amaçlayan ‘Türkiye’de Gönüllülük Araştırması’ sonuçları  İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde dün düzenlenen etkinlikte açıklandı.

Cumhuriyet gazetesinden Kübra Köklü'nün haberine göre açılış konuşmasını yapan İstanbul Bilgi Üniversitesi Vekil Rektörü Prof. Dr. Kübra Doğan Yenisey, Türkiye’de ilk defa gönüllülerin sorunlarının araştırıldığını söyleyerek “Sivil Toplum Kuruluşları, demokrasinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Bir özgürlük alanı olarak gönüllük faaliyetler artırılmalıdır ve hukukla birleştirilmesi gereklidir. Gönüllülüğü teşvik eden koruyan bir yasal düzen oluşturulmalıdır” dedi. Araştırmaya öncülük eden Prof. Dr. Emre Erdoğan, ankete 17 ile 75 yaşlarında arasındaki kişilerin katıldığını vurgulayarak %67 gönüllü çalışanın  yiyecek ve iletişim masraflarının STK’ler tarafından karşılamadığını belirtti. Araştırma sonuçlarına göre; Gönüllülerin  %20’sinin psikolojik rahatsızlıklar yaşıdığı belirtilirken, %13’ünün gönüllük faaliyetinde iş kazasına maruz kaldığının altı çizildi. 

Öte yandan Greenpeace Türkiye’de çalışan Kiymet Aram’ın 10 Aralık tarihinde tazminatsız işten çıkartıldığı ortaya çıktı. Greenpeace Akdeniz ofisi önünde oturma eylem yapan Aram, hakedilişini alana kadar eyleme devam edeceğini duyurdu. Aram, 8 yıldır Greenpeace’de çalıştığını belirterek “ Birçok eylemde gözaltına alınıp bedel ödediğim bir kurum önünde bunu yapmak bana zor geliyor ama davamdan vazgeçmeyeceğim. Haksızlık son bulana dek burada oturmaya devam edeceğim” diye konuştu.

Cumhuriyet