İstanbul'da olaylı 1 Mayıs; çok sayıda gözaltı var !

Güncelleme:

İstanbul’da bu yıl Bakırköy Halk Pazarı’nda kutlanması karar alınan 1 Mayıs İşçi Bayramı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşti.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB tarafından tertiplenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü İşçi Bayramı, Bakırköy Halk Pazarı Meydanı’nda yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşti. Sabahın erken saatlerinden itibaren alanı dolduran kalabalık, zaman zaman çalınan müzikler eşliğinde halaylar çekti. Saat 14:05 itibari ile DİSK’in 50’inci kuruluş yıl dönümüne özgü oluşturulan koro tarafından mini konser verildi.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, güvenlik nedeniyle yasaklanan Taksim’e çıkmak isteyen bazı grupların gözaltına alındığını belirterek, “Taksim’e çıkmak isteyen arkadaşlarımız gözaltına alınmış. Onların serbest bırakılmasını istiyoruz. Ayrıca kıdem tazminatı işçilerin hakkıdır. Kıdem tazminatı işçinin evine götürdüğü ekmektir, iş güvencesidir. O zaman yan yana omuz omuza mücadele edeceğiz” dedi.

KESK'TEN TOPLUMSAL BARIŞ MESAJI

KESK Genel EşBaşkanı Lami Özgen referandum sürecinde “hayır” kampanyası yürüttüklerini belirterek, taraflarını bir kez daha hatırlattıklarını söyledi. OHAL ve KHK’larla 100 bin kamu emekçisinin işsiz kaldığını açıklayan Özgen, “Soruşturmalar devam ediyor. İşten atmalarla 3bin üzerinden KESK üyesi olduğunu biliyoruz. Bizler barış talebimizde ısrarcı olduğumuzu, çalışma hayatında toplumsal barışa ihtiyacımız olduğunu yineliyoruz. Kardeşçe barış içinde yaşamak istiyoruz” diye konuştu.

TMMOB Başkanı Emin Koramaz, bugün milyonların alanlarda olduğunu ifade ederek, “Mücadeleci zeminlerimizi birleştirmek, ete kemiğe bürümek hepimizin görevidir” dedi.

TTB Raşit Tükel, sağlık hizmetlerinin ticarileşmesine karşı çıktıklarını aktararak sağlık hizmetlerinde kar değil nitelik aranması gerektiğini dile getirdi. Bilimsel ve toplumsal sağlık hizmetlerinin hayata geçirilmesini talep ederek, “Sağlıkta şiddete son verilmesi için, akademik değerlerin yok edilmemesine karşı, ülkemizde savaşın değil barışın olması için mücaledemizi devam ediyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Türkçe ve Kürtçe ortak bildiri okundu. Konuşmaların Kardeş Türküler konser verdi.

CHP'Lİ VEKİLLERDE KORTEJDE YER ALDI

1 mayıs kortejine CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, CHP milletvekilleri Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal, Engin Altay, Oğuz Kaan Salıcı, Sezgin Tanrıkulu, Sibel Özdemir, Gülay Yedekçi, Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak,  Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ve Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da katıldı.

İstanbul'da olaylı 1 Mayıs; çok sayıda gözaltı var ! - Resim : 1

BAKIRKÖY'DE 1 MAYIS COŞKUSU HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

Bakırköy halk pazarında toplanan binlerce kişinin 1 Mayıs coşkusu havadan drone ile görüntülendi. 

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarının merkezi olan Bakırköy'de etkinlikler başladı. Halk pazarında toplanan binlerce kişi 1 Mayıs coşkusunu yaşadı. Kutlamaların yapıldığı Bakırköy'deki halk pazarı meydanı havadan drone ile görüntülendi.

Görüntülerde 1 Mayıs coşkusunu yaşamak isteyen binlerce kişinin alanı doldurduğu görüldü

İstanbul'da olaylı 1 Mayıs; çok sayıda gözaltı var ! - Resim : 2

TAKSİM'DE SESSİZ 1 MAYIS HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

Taksim Meydanı’nda sessiz 1 Mayıs, havadan görüntülendi. İstanbul’un simgelerinden Taksim Meydanı, 1 Mayıs’ta sessizliğe büründü. İstanbul Valiliği, Taksim’de geniş katılımlı bir 1 Mayıs kutlamasına izin vermezken, meydanda yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. Taksim’e çıkan bütün yollar kapatılırken, kontrol noktalarında görevli polisler yaya geçişine de izin vermedi. Taksim’in sessiz 1 Mayıs’ı drone ile havadan da görüntülendi.

TARAFTAR GRUPLARI 1 MAYIS KUTLAMALARINA KATILDI

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları nedeniyle Bakırköye gelenler arasında BeşiktaşÇarşı grubu ve Fenerbahçeli gruplar da katıldı. Fenerbahçeli grup, Gezi olaylarında hayatını kaybeden Berkin Elvan ve Ali İsmail Korkmazın fotoğraflarını taşıdı. Ali İsmail Korkmaz Fenerbahçe Yıkılmaz marşını söyledi. Beşiktaş Çarşı Grubu ise 1 Mayıs marşını söyleyip kartal işaretleri yaptı.

Bakırköy Dikilitaşta toplanan gruplar meydana doğru yürüyüşe geçti. Bir çok sivil topum örgütlerinin katıldığı yürüyüş sırasında sık sık slogan atıldı. Kutlamalara katılmak için metrobüsleri kullanan gruplar İncirli üst geçidinden yoğunluk oluşturdu.  

POLİS BAKIRKÖY'DE HAVAYA ATEŞ AÇTI

Bakırköy’de arama noktasında üzerini aratmak istemeyen ve yasa dışı örgüt pankartları taşıyan bir grup ile polis arasında arbede yaşandı. Yaşanan arbedenin ardından polis ekipleri bazı grup üyelerini gözaltına aldı. Arkadaşlarının gözaltına alınmasına tepki gösteren grup üyeleri bariyerleri yıkmaya çalıştı. Polis ise havaya ateş açarak grubu bariyerlerden uzaklaştırdı. Ardından polis ekipleri bariyerlerin açılan kısımlarını kapatarak durumu kontrol altına aldı. 

İstanbul'da olaylı 1 Mayıs; çok sayıda gözaltı var ! - Resim : 3

BAKIRKÖY'DE PANKARTLARIN FOTOĞRAFLARI ÇEKİLDİ

İstanbul’da 1 Mayıs Bayramı kutlamalarının yapılacağı Bakırköy Meydanı’nda sıkı güvenlik önlemleri alındı. Polis, alana girmek isteyenlerin taşıdığı pankartların fotoğrafını çekti. Onay alan pankart ve dövizlerin içeri alınmasına izin verildi.

İstanbul'da olaylı 1 Mayıs; çok sayıda gözaltı var ! - Resim : 4

TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYEN GRUBA POLİS MÜDAHALE ETTİ! 20 GÖZALTI

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Beşiktaş'ta toplanarak Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruba polis ekipleri müdahale etti.

Beşiktaş Meydanı'nda bir araya gelen Halkın Kurtuluş Partisi üyesi bir grup, buradan Taksim'e çıkmak istedi.

Çevrede güvenlik önlemi alan Çevik Kuvvet ekipleri grubun önüne geçerek dağılmaları uyarısında bulundu.

Uyarılara rağmen yürümek isteyen yaklaşık 20 kişilik grup, polis ekiplerinin müdahalesiyle gözaltına alındı.

İstanbul'da olaylı 1 Mayıs; çok sayıda gözaltı var ! - Resim : 5

TAKSİM'DE MÜDAHALE

Talimhane'den Taksim Meydanı'na girmeye çalışan bir gruba polis müdahale etti. Talimhane Caddesi'nden “Yaşasın 1 Mayıs" ve “Meydanlar halka kapatılamaz" diye slogan atarak meydana gelen grup “Taksim yasağına hayır, yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankart açtı. Polisle, pankartı vermek istemeyen grup arasında bir süre arbede yaşandı.  Polis göstericileri daha sonra yaka paça gözaltına aldı. Bu sırada bir gösterici ile polisin, aynı copu çektiği görüldü.  Gözaltına alınanlardan bazıları slogan atmaya devam etti. Polis aracına bindirilen eylemciler emniyete götürüldü.

İstanbul'da olaylı 1 Mayıs; çok sayıda gözaltı var ! - Resim : 6

BEŞİKTAŞ'TAN TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYEN GRUBA MÜDAHALE

Diğer yandan Beşiktaş'tan Taksim'e yürümek isteyen gruba polis müdahale etti.  Barbaros Bulvarı'nda toplanan yaklaşık 30 kişilik grup, önce Beşiktaş Meydanı'na, ardından da Taksim'e yürümek istedi. Grubu uyaran polis, yürüyüşe izin vermeyeceklerini belirtti. Buna rağmen yürümekte ısrar eden gruba polis müdahale etti. Gözaltına alınan göstericiler, çevik kuvvet minibüsüne götürüldü. Bu sırada bazı göstericilerin polise direndiği göründü. Beşiktaş'ta gerginlik sürüyor.

MECİDİYEKÖY'DE BİBER GAZLI MÜDAHALE: 25 GÖZALTI

1 Mayıs'ta Taksim'e çıkmak isteyen bazı gruplara yapılan müdahale sonrası ara sokaklara dağılan göstericilerden 25'i Mecidiyeköy civarında gözaltına alındı.

1 Mayıs'ta Mecidiyeköy civarında toplanarak yasaklı olmasına rağmen Taksim'e çıkmak isteyen bazı gruplara polis müdahale etti. Yapılan müdahale sonrası ara sokaklara dağılan göstericilerden bazıları Mecidiyeköy civarında bir araya gelmek isteyince polis tarafından gözaltına alındı. Mecidiyeköy'deki köprü altına getirilen göstericiler, burada plastik kelepçe takılarak gözaltı otobüsüne bindirildi. Şuana kadar Mecidiyeköy civarında alınanların sayısının 25 olduğu belirtildi.

İstanbul'da olaylı 1 Mayıs; çok sayıda gözaltı var ! - Resim : 7

SIKI GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Bu arada, 1 Mayıs dolayısıyla İstanbul genelindeki güvenlik uygulamaları arttırıldı.

DİSK, KESK, TMMOB, TBB ve 1 Mayıs Bileşenlerinin, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlayacağı Bakırköy Halk Pazarı alanına çıkan tüm girişler, sivil araçların geçişine kapatıldı.

İstanbul'da olaylı 1 Mayıs; çok sayıda gözaltı var ! - Resim : 8

Polis tarafından Okmeydanı Şark Kahvesi girişinde önlem alınırken, Mecidiyeköy Meydanı'nda, Fatih Saraçhane Parkı'nda çevik kuvvet ekiplerinin de tedbir amaçlı bekletildiği görüldü.

İşte 1 Mayıs'ın tarihçesiİşte 1 Mayıs'ın tarihçesi

 Beşiktaş'ta da DİSK binasına giden ara sokaklarda güvenlik önlemi alındı.

 Anadolu Yakası'nda TEM Otoyolu Çamlıca gişelerindeki güvenlik tedbirleri de artırıldı. Ek önlemler kapsamında bazı araçlar polis ekipleri tarafından durdurularak kontrol edildi.

İstanbul'da olaylı 1 Mayıs; çok sayıda gözaltı var ! - Resim : 10

Ayrıca metro, metrobüs ve Marmaray istasyonları ile Kadıköy ve Üsküdar'daki vapur ve feribot iskelelerinde de ekiplerin güvenlik önlemlerini arttırdığı görüldü

Öte yandan, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin de aralarında bulunduğu siyasi partiler, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları, iki koldan kutlama alanına yürüyecek.

İETT'den 1 Mayıs seferleri açıklamasıİETT'den 1 Mayıs seferleri açıklaması

Güvenli tedbirleri kapsamında 30 bin 101 emniyet mensubunun görev yapacağı İstanbul'da bazı yollar da trafiğe kapatıldı.

İncirli ve Marmara Forum önünden miting alanını dönen cadde ve sokakların trafiğe kapatılması nedeniyle, zaman zaman E-5'te İncirli-Merter yönünde trafik yoğunluğu yaşanıyor.

Vapur seferleri iptal edildi mi?Vapur seferleri iptal edildi mi?

TAKSİM'E ÇIKMAK İSTEDİLER

Beşiktaş Meydanı'nda bir araya gelen Halkın Kurtuluş Partisi üyesi bir grup, buradan Taksim'e çıkmak istedi.

Çevrede güvenlik önlemi alan Çevik Kuvvet ekipleri grubun önüne geçerek dağılmaları uyarısında bulundu.

Uyarılara rağmen yürümek isteyen yaklaşık 20 kişilik grup, polis ekiplerinin müdahalesiyle gözaltına alındı.

TRAFİĞE KAPATILAN CADDELER

Etkinliklerde alınacak emniyet tedbirleri kapsamında saat 05.00'ten itibaren Bakırköy ilçesinde İncirli Caddesi, Olgunlar Sokak, İsmail Erez Bulvarı, Ekrem Kurt Bulvarı, Fikret Yüzatlı Caddesi, Bahçesaray Sokak, Sayfiye Sokak, Pembeay Sokak, Pelinli Sokak ve Akıl Hastanesi Caddesi trafiğe kapatıldı. İlçede alternatif güzergah olarak, D-100 Kuzey Güney, Sahil Kennedy, Yüce Tarla, İskele, Prof. Turan Güneş, Karabal ve Dr. Tevfik Sağlam caddeleri kullanılıyor.

Beyoğlu ve Şişli ilçelerinde ise Tarlabaşı Bulvarı, Mete, Gümüşsuyu,Sıra Selviler, Halaskargazi ve Cumhuriyet caddeleri trafiğe kapatıldı. Bu güzergahlarda trafik, Unkapanı Köprüsü'nden ve Perşembe Pazarı'ndan gelen akım Kasımpaşa ve Karaköy istikametine, Kasımpaşa'dan gelen akım tuz ambarı ışıklardan Hasköy ve Karaköy istikametine, Dolapdere'den gelen akım Divan kavşağından tünel üzerinden Şişli istikametine veya stat üzerinden Beşiktaş istikametine, Dolmabahçe Gazhane Caddesi'nden gelen akım Gümüşsuyu'na verilmeden Beşiktaş ya da Karaköy istikametine, Şişhade'den gelen akım, Kasımpaşa ve Unkapanı Köprü istikametine, Şişli'den gelen akım Yedikuyular Caddesi ve Tünel Taksim Tünel üzerinden Beşiktaş istikametine, Defterdar yokuşundan Taksim'e çıkan yol kapalı olacağı için gelen akım Akarsu Yokuşu ve Taktaki Yokuşu istikametine, Mebusan Yokuşu Caddesi çıkış istikameti Meclis-i Mebusan Caddesi'yle kesişim noktasından kapatılarak akım Karaköy istikametine yönlendiriliyor. Halaskargazi Caddesi kapatıldı, alternatif olarak Abide-i Hürriyet Caddesi kullanılıyor.

KAPALI İSKELE VE METRO İSTASYONLARI

Ayrıca Beşiktaş, Kabataş ve Karaköy iskeleleri, Avrupa Yakası'ndan Anadolu Yakası'na, Anadolu Yakası'ndan Avrupa Yakası'na deniz motoru seferleri, Taksim-Karaköy arası çalışan Tünel seferleri, Taksim-Kabataş arası çalışan füniküler seferleri, İstiklal Caddesi'nde çalışan nostalji tramvayı, Yenikapı-Hacıosman metro hattı üzerinde bulunan Taksim, Şişhane, Osmanbey metro istasyonları da saat 05.00'ten itibaren kapatıldı. Bu seferler etkinlik bitimine kadar kapalı olacak.

METROBÜS SEFERLERİNDE DEĞİŞİKLİK YOK

Metrobüs seferlerinde ise bir aksama yok. İETT'den yapılan açıklamada, "Metrobüs hattımız mevcut seferlerine devam ediyor" denildi.

 

 

Seçiniz...