TERÖR YENİDEN ANKARA'DA; 37 ÖLÜ, 125 YARALI

TERÖR YENİDEN ANKARA'DA; 37 ÖLÜ, 125 YARALI

Ankara'da Kızılay'da bulunan Güvenpark'ta akşam saatlerinde büyük bir patlama meydana geldi. Patlamada 37 kişi yaşamını yitirdi, 19'u ağır 125 de yaralı var.

Ankara Kızılay Güvenpark'ta bir terör saldırısı düzenlendi. Saldırıda çok şiddetli bir patlama meydana gelirken 30'u olay yerinde, 47'si hastanede olmak üzere 37 kişi yaşamını yitirdi. Ölenlerin arasındaki 1 ya da 2 kişinin bu haince saldırıyı düzenleyen terörist ya da teröristler olacağı belirtildi. Diğer yandan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu yaptığı açıklamada 19'u ağır 125 vatandaşımızın da hastanede tedavi altında olduğunu söyledi.

Patlamanın ardından 2 belediye otobüsü ile 5-6 araç alevler içinde kaldı.

Güvenpark otobüs duraklarının olduğu bölgede meydana gelen patlama Kızılay AVM'ye 100 metre mesafede gerçekleşti.

13 mart ankara patlamaERDOĞAN İÇİŞLERİ BAKANI'NDAN BİLGİ ALDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Kızılay'daki patlamayla ilgili olarak yetkililerden bilgi aldı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güven Park'taki patlama haberinin ardından İçişleri Bakanı Efkan Ala ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Haliç Kongre Merkezi'nde bulunduğu sırada yaptığı telefon görüşmesinde, ölü ve yaralıların da olduğu patlamaya ilişkin İçişleri Bakanı Ala'dan bilgi aldığı kaydedildi.

ANKARA'DA TERÖR ZİRVESİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında ilgili bakanlar ve güvenlik bürokrasisinin katılımıyla Ankara'daki patlama dolayısıyla bir toplantı düzenledi. Toplantının ardından kameraların karşısına İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Adalet Bakanı Beşir Atalay çıktı.

1457902732859.jpg

İçişleri Bakanı Efkan Ala:
Bugün akşam saatlerinde Ankara Kızılay'da otobüs durağında bekleyen sivil vatandaşlarımıza patlayıcı yüklü bir araçla terör saldırısı düzenlenmiştir. Bu saldırıyı lanetliyoruz. Bunu yapanlar amaçlarına ulaşamayacaklar. Bu tür saldırılar milletin azim ve kararlılığını ortadan kaldıramayacaktır. Şuana kadar ciddi emarelere ulaşılmıştır. Kesin olarak yapılan örgüt ve sonuçlar tamamen bu yönüyle araştırma tamamlanınca açıklanacaktır. Sanıyorum yarın  neticelenir. Terörle mücadelede kararlılığımız hiçbir şekilde engellenemeyecektir. Terör bu ülkenin ayağında pranga olmaktan bertaraf edilecektir. Ben bütün vefat edenlere Allah'tan rahmet diliyorum onlar bizim şehitlerimizdir. Yaralılarıma acil şifalar diliyorum. Milletimize buradan huzur ve güven için ortaya koyduğumuz mücadelenin devam edeceğini ve sonuçlandırılacağını söylemek istiyorum. Türkiye'nin yolunu kesemeyecekler. Türkiye yoluna büyük bir kararlılıkla devam edecektir.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu:
Hastanelerde 125 hastamızın 19'unun durumu ağır, 7 hastamız ameliyatta. Ciddiyeti olan 19 vakamız var. Belki bir ya da iki gün süresince tedavisi sürecek hastalarımız da olacaktır. Olayın ilk anından itibaren yaklaşık olaydan 1,5 - 2 dakika sonra 112 ambulanslar anında müdahalede bulundular. 24 hastanede yaralılar sevk edildi. Şu anda 14 hastanede yaralılar bulunuyor. Olay yerinde ölen sayısının 30, hastanelerimizde de 4 yaralıyı kaybettik.30 kişiden en az 1 ya da 2'sinin saldırıyı gerçekleştiren terörist ya da teröristler olduğu değerlendirilmektedir. Olay yerinde 30 vefat var. 30 kişi olay yerinde 4'ü ise hastanelerde olmak üzere 34 kişi hayatını kaybetti. 125 de yaralı var.

269.jpg

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN İLK AÇIKLAMA

İstanbul'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saat 21.30'da damat adayı Selçuk Bayraktar'ın dün kalp krizi geçiren babası Özdemir Bayraktar'ı tedavi gördüğü Mehmet Akif Ersoy Hastanesi'nde 21.40 sıralarında ziyaret etti. Bu ziyaretin ardından yazılı bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullandı,

"Ankara'nın Kızılay semtinde, 13 Mart 2016 Pazar günü meydana gelen terör saldırısını şiddetle lanetliyor, bu menfur saldırıda hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. Türkiye, bölgede yaşanan istikrarsızlık neticesinde son yıllarda terör saldırılarının hedefi olmaktadır. Terör örgütleri ve onları maşa olarak kullananlar, güvenlik güçleriyle yaptıkları mücadeleleri kaybettikçe en ahlaksız, en vicdansız yollara başvurarak masum vatandaşlarımızı hedef almaktadırlar. Ülkemizin bütünlüğüne, halkımızın birlik ve beraberliğine kasteden bu saldırılar, terörle mücadele konusundaki azmimizi asla azaltmamakta, kararlılığımızı daha da artırmaktadır. Aziz milletimiz, bu hain saldırılar karşısında, her zamankinden çok daha fazla birbirine sarılmakta; teröre, teröriste ve terörün arkasındaki odaklara vakur bir şekilde karşı durarak birliğini perçinlemektedir. Türkiye, millet olarak birbirine kenetlenen kimliğiyle bu zor günleri de elbette geride bırakacaktır. Devletimiz, her türlü terör tehdidi karşısında, meşru müdafaa hakkını kullanmaktan asla vazgeçmeyecektir. Askeriyle, polisiyle, köy korucusuyla tüm güvenlik güçlerimiz, hayatları pahasına, terör örgütleriyle kararlı bir mücadele yürütmektedir. Vatandaşlarımız endişe etmesin, devletimizin tüm kurumlarının milletimizle işbirliği içinde yürüttüğü terörle mücadele mutlaka başarıyla neticelenecek, terör dize getirilecektir. Ankara-Kızılay'daki terör saldırısında kaybettiğimiz vatandaşlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet, ailelerine ve milletimize başsağlığı diliyor; acılarını paylaşıyor, yaralılarımıza Allah'tan acil şifalar temenni ediyorum."

PATLAMA ANI KAMERADA - İŞTE O ANLAR...

ANKARA'DAKİ PATLAMA DÜNYA BASININDA

Ankara'daki patlamayı dünya basını da son dakika vererek geçti.

13 mart ankara patlamaBBC, Breaking News hesabı üzerinden olayı "Türkiye'nin başkenti Ankara'nın Kızılay bölgesinde patlama oldu, yaralıların olduğu belirtiliyor" diye geçti.
AFP, son dakika olarak geçtiği tweette medya Ankara'nın merkezindeki patlamada çok sayıda kişinin yaralandığını belirtiyor dedi.
Al Arabiya'nın twitter adtresi aracılığıyla TRT'ye dayandırdığı haberinde patlamanın bir otobüs ve bir aracın çarpışmasının ardından meydana geldiğini belirtti.
Reuters haber ajansı, Ankara'daki patlamayla ilgili olarak üst düzey bir güvenlik yetkilisinden alınan bilgiye göre ölü ve yaralıların olduğunu söyledi. Reuters haberine göre, patlamanın hemen ardından silah sesi de duyuldu. Yetkililer, bölgeye ambülansların hemen intikal ettiklerini belirtti. Reuters'a konuşan bir görgü tanığı, patlamanın gerçekleştiği bölgenin 2,5 km kadar uzağından bile dumanın görüldüğünü söyledi.Öte yandan Reuters TRT'ye dayandırdığı haberinde patlamanın bir otobüs surağına yakın bir noktada ve bir araç ve otobüs çarpıştıktan sonra meydana geldiğini söyledi.
İngiliz Telegraph gazetesi patlamayı 'Türkiye'nin Başkenti Ankara'da büyük bir saldırı meydana geldi, ölü ve yararlılar var' başlığıyla duyurdu.
İsrail'in Haaretz gazetesi haberi 'Türkiye'nin başkentinde patlama meydan geldi. Çok sayıda ölü var' şeklinde geçti.
İspanyol El Pais, Ankara'nın merkezinde meydana gelen patlama çok sayıda kişinin ölümüne yol açtı. Büyük bir ihtimalle araba ile yapılan patlama olayı Güven parkın yakınlarında gerçekleşti.

13 mart ankara patlamaYARALANANLARIN YAKINLARI İÇİN ALO 184

Sağlık Bakanlığı, Ankara Kızılay'daki patlamada yaralananların sağlık durumuna ilişkin Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi ALO 184 hattından bilgi alınabileceğini duyurdu.

DAKİKA DAKİKA ANKARA'DA NE OLDU ?

Ankara Kızılay Güvenpark'ta Gama İş Merkezi'nin karşısındaki otobüs duraklarının yanında meydana gelen patlamaya bomba yüklü araçla gerçekleştirilen bir saldırının neden olduğu belirtiliyor.

Patlamadan iki yolcu otobüsünün de etkilendiği belirtiliyor.

Araçların yandığı bilgisi alınan bölgeye güvenlik güçleriyle ambulans ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Görgü tanıkları patlamanın saat 18.35'te Güvenpark'ta polis noktasının yakınında meydana geldiğini ve bölgedeki araçlarla bazı binalarda hasarların olduğunu ifade etti.

 13 mart ankara patlamaHabertürk muhabiri Ömer Topsakal patlama ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Patlama Atatürk Bulvarı üzerinde 10 tane otobüs durağının bulunduğu noktada meydana geldi. İntihar saldırısı olduğu düşünülüyor.  Büyük oranda parçalanmış bir araç görünüyor. Yaralı sayıları ile ilgili net bir rakam vermek mümkün değil. Ama çok sayıda yaralı ve yanan araç var.

Patlamanın ardından Kızılay'a açılan bulvar ve yollar trafiğe kapatıldı. Çok sayıda ambulans olay yerine sevk edildi. Polis, güvenlik çemberi oluşturdu.

Patlamanın bomba yüklü araçla yapılmış olacağı üzerinde duruluyor. Patlamadan bazı otobüs ile araçlar ciddi ölçüde etkilendi. Araçlarda önemli hasarlar olduğu görüldü.

Patlama, Ankara'nın göbeği konumunda olan Kızılay Meydanı'nda Güven Park'ın olduğu noktadaki otobüs duraklarında meydana geldi. Bu nokta, otobüs, minibüs ve Ankaray ve metro istasyonları bölgesinde olması nedeniyle Ankara'nın kalabalık noktalarından birini oluşturuyor. Patlama bölgesinin biraz ilerisinde Yargıtay, Milli Eğitim Bakanlığı ile eski Başbakanlık Binası bulunuyor.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca, Ankara Kızılay'da meydana gelen patlamaya ilişkin yayın yasağı getirildi.

13 mart ankara patlamaGeçici yayın yasağının, olay yerini görecek şekilde canlı yayın yapılmasını, olayın oluş anı ve hemen sonrasına ilişkin görüntüler ve cenaze görüntülerinin verilmesini kapsadığı öğrenildi.

Saldırı, çok sayıda vatandaşın her gün kullandığı otobüs duraklarının olduğu bölgede, kentin en kalabalık bölgesinde gerçekleşti. Üstelik saldırı için, vatandaşların evlerine döndükleri saat olan 18.45 seçildi. Bu kez askerler değil, siviller hedef alındı.

Saldırı, geçen ay Ankara’da askeri servis araçlarını hedef alan saldırıya da çok uzak olmayan bir noktada gerçekleşti.

Ankara’nın ABD Büyükelçiliği 11 Mart’ta kendi vatandaşlarına uyarıda bulunup özellikle Balçelievler bölgesinden uzak durmalarını istemişti.

Güvenlik birimleri uzun süredir Ankara’da “alarm” durumundaydı. Hatta polislere, olası bir canlı bomba saldırı için bölge bile bildirilmişti: Emniyet, yeni hedefin Ankara merkezdeki Bahçelievler semti olabileceğine ilişkin istihbarat almıştı. Ancak patlama Kızılay’da gerçekleşti.

Bu arada Yargıtay birasında çalışan bazı hakimlerin de binadan çıkışlarına güvenlik nedeni ile izin verilmedi.

Ankara Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre ilk belirlemelere göre olay yerinde 30, hastanede 4 olmak üzere 34 kişi yaşamını yitirdi, 19'u ağır 125 kişi de yaralandı.  Ayrıca yaralıların kaldırıldığı hastanelerin girişine de yaralıların isim listesi asıldı.

13 mart ankara patlamaSAĞLIK BAKANLIĞI: KAN STOKLARIMIZ YETERLİ

Sağlık Bakanlığı Kızılay'daki patlamanın ardından Ankara'daki hastanelerde kan ihtiyacı bulunmadığını duyurdu.

ANKARA'DA 3. TERÖR SALDIRISI

Ankara’da son olarak 17 Şubat’ta bomba yüklü bir araçla intihar saldırısı gerçekleştirilmiş, 28 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıyı TAK adlı örgütün gerçekleştirdiği ortaya çıkmıştı. 10 Ekim’de Ankara Garı’nın önünde meydana gelen patlamada da 107 kişi hayatını kaybetmiş, 500’den fazla kişi yaralanmıştı. Saldırının failinin IŞİD militanı olduğu anlaşılmıştı.