Teröristlerin hain tuzakları imha edildi !

Teröristlerin hain tuzakları imha edildi !

Güneydoğu illerinde yapılan operasyonlarda 5 bin el yapımı patlayıcı imha edildi.

Şırnak, Silopi, Cizre, İdil, Nusaybin, Yüksekova ve Sur'da terör örgütüne yönelik  operasyonlarda, bugüne kadar teröristlerce tuzaklanan, ağırlıkları 10 ile 500  kilogram arasında değişen 5 bin 79 patlayıcı bulundu.

PKK'lı teröristlerin Şırnak, Silopi, Cizre, İdil,  Nusaybin, Yüksekova ve Sur'da tuzakladığı, toplam ağırlığı 140 tonu bulan 5 bini  aşkın el yapımı patlayıcı, uzman ekiplerce kontrollü şekilde etkisiz hale  getirildi.

Kırsaldaki saldırılarını şehirlere taşıyan terör örgütü PKK  mensuplarının yakalanması, patlayıcılarla tuzaklanan çukur ve barikatların  bertaraf edilmesi, halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla güvenlik  güçlerince Diyarbakır'ın Sur, Şırnak'ın Cizre, Silopi ve İdil ile Hakkari'nin  Yüksekova ilçelerinde Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet unsurlarınca yürütülen  müşterek operasyonlar tamamlandı. Şırnak merkezi ile Mardin'in Nusaybin ilçesinde  ise operasyonlar sürüyor.

Halkın zararını en aza indirmek için operasyonları titizlikle yürüten  güvenlik güçleri, bu mücadelesini hem teröristlere hem de terör örgütü  mensuplarınca şehirlere yerleştirilen patlayıcılara karşı veriyor.

Teröristlerden arındırılan cadde, sokak, ev, kamu binaları, okul ve  camilerde arama tarama faaliyeti yürüten uzman ekipler, el yapımı patlayıcıları  da tek tek etkisiz hale getiriyor.

Şırnak, Silopi, Cizre, İdil, Nusaybin, Yüksekova ve Sur'da bugüne  kadar teröristlerce tuzaklanan, ağırlıkları 10 ile 500 kilogram arasında değişen  5 bin 79 patlayıcı bulundu.

Teröristlerin cadde ve sokaklar başta olmak üzere kamu binaları, cami,  okul ve evlere tuzakladığı, etkisini artırmak için de bilye, çivi, çelik tencere,  çaydanlık gibi metal parçalarla güçlendirdiği toplam 140 ton ağırlığındaki bu  patlayıcıların her biri, uzman ekiplerce kontrollü şekilde imha edildi.

KARIŞIK DÜZENEKLE TUZAKLANIYOR

İncelemelerde karışık düzeneklerle tuzaklanan patlayıcıları uzaktan  kontrol etmek için yüzlerce metre uzunluğunda kablo kullanan teröristlerin, bu  kabloların üzerini kaldırım taşı ve toprak gibi malzemelerle kapatarak kamufle  ettiği belirlendi.

Özellikle operasyona katılan güvenlik güçlerinin geçiş güzergahındaki  cadde ve sokaklara yerleştirilen patlayıcılar, uzman ekiplerce öncelikli olarak  imha edilirken, binalara tuzaklananlar ise bulunduktan sonra tek tek etkisiz hale  getiriliyor.

Patlayıcıları genellikle kapı ve pencerelerin giriş bölümü ile  gardırop, yatak altı, mutfak tezgahı, beşik ve sobaların içine yerleştiren  teröristler, bir evin pek çok bölümüne aynı anda çok sayıda bomba yerleştirdiği  gibi cami, okul ve kamu binalarını da özellikle hedef alıyor.

Güvenlik kaynakları, teröristlerin özellikle güvenlik güçlerinin arama  yapacağı evlerin kolon ve sütunlarına yerleştirdikleri ve tüplerle  güçlendirdikleri patlayıcıları infilak ettirerek, binaların çökmesini  hedeflediğini belirterek, zaman zaman da cep telefonuyla kontrol edilebilen  elektronik düzenekli patlayıcılar kullandıklarını kaydetti.

Teröristlerin, operasyonun hızını yavaşlatmak ve hazırladıkları hain  tuzaklarla güvenlik güçlerine en fazla zayiatı vermek için böyle bir yol  seçtiğini aktaran güvenlik kaynakları, bu tür patlayıcıların bomba imha uzmanları  tarafından yapılan detaylı kontrollerde ortaya çıkarıldığını bildirdi.

UZMANLARIN GÖRÜŞÜ

Patlayıcı Mühendisliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Okan  Üniversitesi Patlayıcı Madde Mühendisliği Yüksek Lisans Programı Koordinatörü  Prof. Dr. Ali Kahriman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ortalama 100  kilogramlık bir patlayıcının 10 katlı binayı çökertebilecek güçte olduğunu  söyledi.

Kahriman, "140 ton patlayıcı, bir kilometrekarelik yerleşim birimini  tahrip edecek büyüklüktür. Keza, 1-1,5 milyon metreküplük hafriyat açabilecek,  yine 5-10 katlı yaklaşık bin 500 binayı bir anda yıkabilecek büyüklüğü ifade  etmektedir." dedi.

Güvenlik uzmanı Mete Yarar da terör örgütü PKK tarafından yerleşim  birimlerindeki sokak, cadde ve binalar başta olmak üzere çok sayıda yere  tuzaklanan el yapımı patlayıcıların vahim boyutta olduğunu söyledi.

Bomba uzmanı ekiplerce imha edilen patlayıcıların yanı sıra  operasyonlar sırasında teröristlerce infilak ettirilen ya da güvenlik güçlerce  açılan ateşle patlayan bombaların da bulunduğunu kaydeden Yarar, örgütün  patlayıcı yapımında binlerce tüp kullandığını belirtti.

Terörle mücadelede en önemli sıkıntının tuzaklanmış patlayıcılar  olduğunu vurgulayan Yarar, şöyle konuştu:

"Evlere tuzaklanan çok sayıda bomba tuzağı var. Bunların tamamını  tespit etmek çok zor. Şırnak'ın İdil ilçesinde tamamlanan operasyonun ardından  sokak ve evlerde yapılan arama tarama faaliyetlerine rağmen dönüş yapan ailelere  mensup 2 çocuk, tuzaklanan patlayıcı nedeniyle yaşamını yitirdi. Operasyonun  tamamlandığı ilçelerdeki evlerine dönüş yapmamış aileler var. Şırnak ve  Nusaybin'deki operasyon, tuzaklanan bombalar nedeniyle uzun sürecektir."

Bu patlayıcıların yerleşim yerlerinde yıkıcı etkiye yol açacak boyutta  olduğuna dikkati çeken Yarar, "Patlayıcılar imha edilmeseydi vatandaş, evine  dönemezdi çünkü her yere el yapımı patlayıcı tuzaklanmış." görüşünü paylaştı.

Yarar, teröristlerce son dönemlerde karakollara yönelik saldırılarda  bir ton civarında patlayıcılar kullanıldığına dikkati çekerek, bir süre önce  Mardin'in Derik ilçesinde Üçyol Jandarma Karakol Komutanlığına yapılan saldırıda  infilak ettirilen bombanın sesinin kent merkezi ile Kızıltepe ve Nusaybin'den de  duyulduğunu anlattı.

Güvenlik uzmanı Mete Yarar, teröristlerin Nusaybin'de tuzakladığı  patlayıcı miktarının 100 ton civarında olduğunu sözlerine ekledi.