Toruna çakmaklı işkenceye 5 bin lira tazminat

Toruna çakmaklı işkenceye 5 bin lira tazminat

10 yaşındaki torunlarının kol ve cinsel organını çakmakla yakıp işkence yaptıkları iddiasıyla para cezasına çarptırılan dedesi ve anneannesi ile teyzesi 5 bin TL de tazminat ödemeye mahkum oldu.

İzmir'in Menemen İlçesi'nde, 6 yıl önce, torunları 10 yaşındaki M.B.Ö.'nün kol ve cinsel organını çakmakla yakıp işkence yaptıkları iddiasıyla para cezasına çarptırılan dedesi F.A., anneannesi F.A. ile teyzesi Y.D. ayrıca 5 bin TL tazminat ödemeye mahkum edildi.

Bir fabrikada çalışan 53 yaşındaki Hayri Özel, ikinci evliliğini yaptığı 4.5 yıllık eşi 24 yaşındaki Filiz Aktaş'tan 2010 yılı Mayıs ayında boşandı. Mahkeme, çocukları M.B.Ö.'nün velayetini babasına verdi. Ancak, boşanmalarından bir hafta sonra M.B.Ö, annesinin özlemine dayanamadı. Özel, bunun üzerine velayeti kendisinde olmasına rağmen oğlunun Menemen'deki babasının evine dönen annesi ile kalmasına izin verdi.

Kendisi Buca'da oturan Özel, oğlunu Menemen'deki bir anaokuluna da yazdırdı. 12 Temmuz 2010 tarihinde de bir ihtiyacı olup- olmadığı öğrenmek için anokuluna uğradığında, oğlu M.B.Ö.'nün vücudunda dayak izlerini gören Özel, çocuğun annesi, teyzesi, dedesi, anneanesini suçlaması üzerine, polise şikayetçi oldu. Polis tarafından Menemen Devlet Hastanesi'ne kaldırılan, olay tarihinde 4 yaşındaki M.B.Ö.'nün muayenesinde kol, bacak ve belinde "dayak ve cebir izleri" olduğu belirtilen rapor verildi. Suçlanan ailenin ifadesi alındı.

EŞİNİ ÖLDÜRDÜ

Adam öldürmekten sabıkalı Hayri Özel bu süreç devam ederken, 6 Ekim 2011 tarihinde, eski eşi Filiz Aktaş'ı Menemen'de sokak ortasında kurşun yağmuruna tutarak öldürdü. Özel, kaçarken çatışmaya girdi, bir polis memurunu ayağından yaraladı. Yakalanıp tutuklanan Hayri Özel'e, Karşıyaka 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde, eski eşini öldürüp, polis memurunu yaralamaktan toplam 27 yıl hapis cezası verildi.

İŞKENCE İDDİALARI ÜZERİNE DAVA AÇILDI

İşkence iddialarını soruşturan Cumhuriyet savcısı dede F.A., anneanne F.A., teyze Y.D. ile onun eşi Z.D. hakkında "Kasten yaralama" suçundan 2-5 yıl hapis cezası istemiyle dava açtı. Menemen 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Cemanur Özcan, Y.D.'ye 3 bin 600, F.A. ve F.A.'ya 4 bin 500'er lira adli para cezası verirken sanık Z.D.'yi beraat ettirdi.

TAZMİNAT DAVASI AÇILDI

Ceza davası ardından avukat Atilla Ertekin, küçük M.B.Ö.'ye vesayeten halası Sebahat Dedeoğlu aracılığıyla F.A., anneanne F.A. ile teyzesi Y.D.'ye Menemen Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 40 bin lira manevi tazminat istemiyle dava açtı. Avukat Ertekin, M.B.Ö.'nün, davalılar tarafından maddi ve manevi şiddete maruz bırakıldığını belirti. Avukat Ertekin, "Davalılar tarafından müvekkil küçüğe yönelik davranışlar, gerek bu davranışları yapan gerekse bu davranışlara maruz kalan açısından değerlendirildiğinde, kesinlikle insan onuruyla bağdaşmayacak türden davranışlardır. Küçük çocuk, şu anda babasını uzun bir süreliğine annesini ise ebediyen kaybetmiştir" dedi.

Menemen 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davanın son duruşmasına davacı ve davalı tarafın avukatları katıldı. Davalıların avukatı davanın reddini istedi.

Menemen 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Cem Geriş, davanın kısmen kabulüne, 5 bin lira manevi tazminatın 2 Temmuz 2010 tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte, davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya ödenmesine, fazlaya ilişkin talebin reddine ve temyiz yolunun açık olduğuna karar verdi.

Davacı avukatı Atilla Ertekin, mahkemenin günün ekonomik koşullarına aykırı karar verdiğini öne sürüp, temyiz başvurusunda bulunacaklarını söyledi.