TRT'yi basan askerler Yalova'dan gelmiş

TRT'yi basan askerler Yalova'dan gelmiş

Darbe girişiminde TRT binasının 400 Hava Harp Okulu öğrencisiyle işgal edildiği ortaya çıktı.

Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı'nın darbe soruşturmasıyla ilgili açıklamasında, olay gecesi yaşanan ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı. Savcılığın açıklamasında, Hava Harp Okulu Öğrenci Alayı Komutanı Kurmay Hüseyin Ergezen'in olay günü 19 rütbeli personel ve Hava Harp Okulu öğrencilerinden yaklaşık 400'ünü İstanbul'a götürerek, darbe girişiminde fiilen yer aldığı ve TRT binasını işgal ettiği, ancak güvenlik kuvvetlerince İstanbul'da gözaltına alındığı belirtildi.

Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı darbe girişimiyle ilgili soruşturmayı çok yönlü olarak sürdürüyor. Çiftlikköy İlçesi'ne bağlı Taşköprü beldesinde bulunan Hava Meydan Komutanlığı'na dün gece gelen Yalova Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Cumhuriyet Başsavcısının talimatıyla arama yaptı. Aramalarda bilgisayarlar ve dosyalar incelendi.

Yalova Hava Meydan Komutanı Kurmay Albay Metin Yıldırım, önceki gün darbe girişimine katıldığı gerekçesiyle polis tarafından gözaltına alınmıştı.

SAVCILIK YAZILI AÇIKLAMA YAPTI

Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı, yürütülen soruşturma ile ilgili Başsavcı Mehmet Ali Kurt imzasıyla yazılı açıklama yaparak, bunu internet sitesinde yayınladı. Açıklamada, başsavcılık tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde yapılanmış olan FETÖ/PDY örgütüne mensup asker kişilerce cebir-şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın ön gördüğü düzeni ortadan kaldırmaya, Anayasal düzen yerine başka bir düzen getirmeye, Anayasal düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etme ve yine cebir-şiddet kullanarak Türkiye cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına kısmen engel olmaya yönelik darbe girişi ile soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Soruşturma kapsamında darbeye kalkışan "Yurtta Sulh" konseyince yayınlanan sıkıyönetim komutanları listesinde Yalova sıkıyönetim komutanı olarak görevlendirilen halen Yalova Meydan Komutanı olarak görev yapan Kurmay Albay Metin Yıldırım'ın gözaltına alındığı kaydedilerek şöyle denildi:

"Hava Meydan Komutanlığı'nda bulunan rütbeli personel ile Hava Harp Okulu öğrencileri silahlarından arındırılarak güvenlik sağlandıktan suç kanıtlarının elde edilmesi amacıyla arama ve delil toplama faaliyetlerine başlanmıştır.

TRT BİNASI İŞGAL EDİLMİŞ

Kurmay Albay Hüseyin Ergezen'in olay günü 19 rütbeli personel ve 400'den fazla silahlı Hava Harp Okulu öğrencisini İstanbul iline götürerek darbe girişiminde fiilen yer aldığı ve TRT binasını işgal ettiği ancak güvenlik kuvvetlerince yakalanarak İstanbul'da gözlem altında bulunduğu bilgisine ulaşılmıştır."

Açıklamada, Yalova Hava Meydan Komutanlığında bulunan askeri personelin darbeye kalkışma suçuna katılıp katılmadığı konusunda soruşturma işlemleri devam ettiği belirtilerek, soruşturma tamamlana kadar garnizondan ayrılmamaları talimatı verildiği kaydedildi.

Hava Harp Okulu öğrencileri, yaz eğitim kampı için 13 Temmuz günü Cemile Ketenci gemisiyle Yalova'ya gelmişti. 700 öğrenci Yalova Hava Meydan Komutanlığı'nda 5 hafta boyunca sürecek 2016 yılı Tatbiki Eğitim Kampına katılmıştı.

DHA