Türkiye'de çocuk gelin rakamlarında korkutan artış

Türkiye'de çocuk gelin rakamlarında korkutan artış
Güncelleme:

Türkiye’de 200 bine yakın çocuk yaşta zorla evlendirilmiş kız çocuğu bulunuyor ancak dini nikâhlar nedeniyle gerçek sayının bunun çok daha üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Eğitim sisteminde cinsiyet eşitliğini esas alan politikaların oluşturulması gerekiyor. Cinsiyet eşitliğini esas alan programların okulöncesinden başlaması öneriliyor

Cumhuriyet gazetesinden Figen Atalay'ın haberine göre son 10 yılda 482 bin 908 kız çocuğu devletin izniyle evlendirildi. Son 6 yılda 142 bin 298 çocuk anne oldu ve bu çocukların büyük kısmı dini nikâh ile evlendirildi. Resmi evliliklerin beşte birini 18 yaşın altındaki kız çocukları oluşturuyor. Türkiye’deki Suriyeli çocukların yüzde 4.5’i evli. 

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, eğitimde cinsiyetçi politikaların son 16 yılda müfredat değişiminden, eğitim kurumlarının protokoller eliyle dini yapılara teslim edilmesine, karma eğitim uygulamasının kaldırılmasından, toplumsal cinsiyet eşitliği projelerinin sonlandırılmasına artarak devam ettirildiğini söyledi.

Yıllardır okullarda okulöncesinden başlayarak toplumsal cinsiyet eşitliği dersinin zorunlu okutulmasına, müfredatın cinsiyet eşitliğini esas alarak hazırlanmasına kadar cinsiyet eşitliğini esas alan eğitim politikalarının oluşturulması için mücadele ettiklerine dikkat çeken Aydoğan, “Ancak iktidarın ve özellikle 24 Haziran seçimlerinden sonra daha da yoğun bir şekilde vesayet mekanizmalarının toplumsal cinsiyet eşitliğini, kadın erkek eşitliğini hedef alan saldırılarının da geçmiş yıllardan daha yoğun bir şekilde arttığını görüyoruz. Son yıllarda ortaya çıkan veriler, geldiğimiz tablonun vahametini fazlasıyla ortaya koymaktadır” dedi. Aydoğan, bu karanlık tablonun değiştirilmesi için cinsiyet eşitliği mücadelesinin yükseltilmesi gereğini vurguladı.

Dört tecavüz vakasından biri çocuğa yönelik

Aydoğan’ın dikkat çektiği son 10 yılın verilerinden bazıları şöyle:

-2009 Temmuzu’nda MEB yönetmelik değişikliğiyle ortaokul ve lise öğrencilerinin nişanlanmasını serbest bıraktı.

-2013 yılının eylül ayında evli öğrencilerin açık öğretim lisesine yönlendirilmesi düzenlemesi getirildi. Yani lise çağlarında evliliğin önü açıldı.

-2014 yılında 20 bine yakın aile 16 yaşından küçük kızlarını evlendirebilmek için dava açtı. Hükümetin ön açıcı tutumu mahkemelerin evlendirmelere izin veren kararlarını çoğalttı.

-2015’in mayıs ayında AYM resmi nikâh kıymadan dini nikâh kıyan imam ve çiftlere ceza verilmesini ortadan kaldırdı.

-Türkiye’de son 10 yılda çocuk istismarı vakaları yüzde 700 artarak 300 bini geçti.

-Adliyelerdeki dört tecavüz vakasından biri çocuklara yönelik cinsel istismar ile ilgili.

-2002 yılında çocuklara yönelik cinsel suçlarla ilgili 4 bin 988 dava açılırken, 2017 itibarıyla dava sayısı 16 bini geçmiş durumda.
 

 
 
 
 

Cumhuriyet