31 MART AZERBAYCAN TÜRKLERİNİN SOYKIRIM GÜNÜ -AZERBAYCAN'IN KARS BAŞKONSOLOSU SÜLEYMANOV: -31 MART 1918 TARİHİ, GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ERMENİ MEZALİMİ İLE İLGİLİ AZERBAYCAN VE ANADOLU TÜRK-MÜSLÜMAN HALKININ ORT

31 MART AZERBAYCAN TÜRKLERİNİN SOYKIRIM GÜNÜ     -AZERBAYCAN'IN KARS BAŞKONSOLOSU SÜLEYMANOV:     -31 MART 1918 TARİHİ, GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE      ERMENİ MEZALİMİ İLE İLGİLİ AZERBAYCAN VE ANADOLU      TÜRK-MÜSLÜMAN HALKININ ORT

Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, "31 Mart 1918 tarihi, geçmişten günümüze Ermeni mezalimi ile ilgili Azerbaycan ve Anadolu Türk-Müslüman halkının ortak hafızası açısından önemli bir dönüm noktasıdır" dedi.

Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, "31 Mart 1918 tarihi, geçmişten günümüze Ermeni mezalimi ile ilgili Azerbaycan ve Anadolu Türk-Müslüman halkının ortak hafızası açısından önemli bir dönüm noktasıdır" dedi.

Süleymanov, "31 Mart Azerbaycan Türklerinin Soykırım Günü" nedeniyle Iğdır'da bulunan Şehit Türkler anıt ve müzesini ziyaretinin ardından, gazetecilere günün anlam ve önemine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Ermenilerin Azerbaycan halkına yönelik kin ve nefretleri bir tarihsel süreklilik içerisinde sürdürdüklerini ifade eden Süleymanov, şunları kaydetti:

"Rus devrimlerinden büyük maharetle faydalanan Ermeni güçleri, tarihsel amaçlarını bu kez Bolşevizm bayrağı altında gerçekleştirmeyi denemişlerdir. Öyle ki, 1918 yılının Mart ayından itibaren Bolşevik Devrimi'ni tesis etme adına Azerbaycan topraklarında toplu katliam yapmışlardır. Yapılan şiddet uygulamaları özellikle 1918 yılının Mart ayının son üç gününde zirve noktasına ulaşmış, sadece Bakü'de otuz bin masum insan amansızca katledilmiştir."

Süleymanov, Ermenilerin yaptığı soykırımın hafızalardan silinmemesi gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

"31 Mart 1918 tarihi geçmişten günümüze Ermeni mezalimi ile ilgili Azerbaycan ve Anadolu Türk-Müslüman halkının ortak hafızası açısından önemli bir dönüm noktasıdır. Bugün Azerbaycan halkı tarihin her aşamasında olduğu gibi Mart 1918'de vatanı uğruna şehit düşmüş evlatlarının aziz hatırasını daima yaşatmak için büyük özen göstermektedir. Bu bağlamda Azerbaycan halkının Milli Lideri Haydar Aliyev, Mart 1918 olaylarına uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmek için 27 Mart 1998 yılında bir karar imzalamıştır. Bu kararla 31 Mart Azerbaycanlıların 'Soykırım Günü' olarak ilan edilmiş, soykırım kurbanlarının hatırası Azerbaycan toplumunun hafızasında bir kez daha önemini korumuştur."

Süleymanov daha sonra beraberindekiler Azerbaycan Konsolosluğu Iğdır İl Temsilcisi Rafik Rüstemoğlu ve diğer yetkililerle birlikte şehitlik anıtına karanfil bırakıp saygı duruşunda bulundular.