4 akademisyen imzasını geri çekti

4 akademisyen imzasını geri çekti

Gündemi sarsan bildiride imzası bulunan 4 akademisyen imzalarını geri çekiyor.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Ertuğ, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin bildirisindeki imzasını geri çektiğini açıkladı.

Ertuğ, yaptığı yazılı açıklamada, yoğun mesaisi nedeniyle içeriğini okuma ve inceleme fırsatı bulamadığı bildiriye, barıştan yana bir akademisyen olarak, "barış çağrısı" düşüncesiyle imza attığını belirtti.

Bildirinin içeriğini tepkiler üzerine daha sonra öğrendiğini kaydeden Ertuğ, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Büyük tehdit ve tehlikelere maruz bulunan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bölünmez bütünlüğünü korumaya ve halkımızın güvenliğini sağlamaya yönelik mücadeleye ilişkin söz konusu bildiride ileri sürülen düşünce ve iddialara katılmam mümkün olmadığından imzamı geri çektiğimi ve bu olay nedeniyle hakkımda açılacak adli ve idari soruşturmaya hazır olduğumu kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarım."

"Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" adıyla bin 128 akademisyenin imzaladığı bildiride güvenlik güçlerinin terörle mücadele çalışmaları ve sokağa çıkma yasakları bahane edilerek, "kasıtlı ve planlı kıyım yapıldığı" öne sürülmüştü.
 
DOC. DR. KEMAL İNAL
Kemal İnal, yaptığı açıklamada, "Bildirideki imzamı çekiyorum. Bildiride bazı ifadeler sert olabilir ancak bizim amacımız sadece sivil hak ihlallerine dikkati çekmekti. Ne güvenlik güçleri ne asker ne de hiçbir sivilin ölmesini istemiyoruz. Barış, kardeşlik ve dostluktan yanayım. Örgütün şiddet eylemlerine, bombalama eylemlerine de karşıyım. Sadece kimsenin ölmesini istemiyoruz" dedi. İnal, bildiriye imza attığı için öğrencilerinin tepkisiyle karşılaştığını, bu durumdan üzüntü duyduğunu ifade etti.
 
DOC. DR. NEZİR AKYEŞİLMEN 
Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nezir Akyeşilmen hakkında idari soruşturmanın ardından, Cumhuriyet Savcılığı tarafından da adli soruşturma başlatıldı. 'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi' bildirisine imza atan, sonra bu imzasını geri çeken Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nezir Akyeşilmen ise açıklama yaptı.
Doç. Dr. Akyeşilmen, "Barış Akademisyenleri güvendiğim bir çalışma grubuydu. Yoğun bir zamanımda güvendim bir akademisyen aradı. Ben de bildiriye destek olacağımı söyledim. Ancak bildiri yayınlandıktan sonra ilk okuduğumda bildirinin dilinin barış dili olmadığını gördüm ve imzamı geri çektim. Hatta Facebook sayfasından da imazımı geri çektiğimi açıkladım" diye konuştu.
 
YRD. DOC. DR. ZÜBEYİT GÜN 
Gediz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zübeyit Gün, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin bildirisinden desteğini çekti. Avukat Mehmet Gün, yaptığı yazılı açıklamada, müvekkili Yrd. Doç. Dr. Gün'ün bildirideki imzasını geri çektiğini belirterek, şunları kaydetti: "Her ne kadar bugün çeşitli basın yayın kuruluşlarında Gediz Üniversitesinde çalışan müvekkilim Yrd. Doç. Dr. Zübeyit Gün hakkında 'imzacı akademisyen' sıfatıyla çeşitli haberler yapılmış olsa da aslında müvekkilim 15.01.2016 tarihinde Sabah saat 10.00'da imzasını geri çekmiştir"