5 zincir markete fahiş fiyat incelemesi başlatıldı

5 zincir markete fahiş fiyat incelemesi başlatıldı
Güncelleme:

Ticaret Bakanı Muş’un talimatıyla 5 zincir marketteki ürünlerde fahiş fiyat artışı yapılıp yapılmadığının tespiti için ticaret müfettişleri görevlendirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, son dönemde, temel gıda ve ihtiyaç maddelerinde fahiş fiyat artışları olduğuna ilişkin vatandaş tarafından bakanlığa iletilen başvuru ve şikayetlerin dikkate alındığı anımsatıldı. 81 ilde fahiş fiyat artışı yapılıp yapılmadığına ve Fiyat Etiketi Yönetmeliği'ne aykırılıkların olup olmadığına ilişkin denetimlerin sürdürüldüğü belirtilerek, şunlar kaydedildi:

Bununla birlikte, tüm ülke sathında faaliyet gösteren ve en yaygın şube ağına sahip olan 5 büyük zincir markette yumurtadan süte, makarnadan pirince, sebze ve meyveden temizlik malzemelerine kadar geniş bir yelpazedeki üründe fahiş fiyat artışı yapılıp yapılmadığının tespiti için Ticaret Bakanı Sayın Mehmet Muş'un talimatlarıyla Ticaret Müfettişleri görevlendirilmiştir. Bakanlık olarak, serbest rekabete ve piyasa koşullarına aykırı hareket ederek tüketicilerin mağduriyetine neden olanlarla mücadelemizi sürdürmekte ve bu konuda yasal çerçevede her türlü tedbiri almakta kararlıyız.

ERDOĞAN: "5 ZİNCİR MARKET PİYASAYI ALT ÜST EDİYOR"

ABD temaslarının ardından New York’taki Türkevi’nde gazetecilere konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu konuda kısmen özellikle bu zincir marketlerin sınırsız uygulamaları var. Bu sınırsız uygulamalar karşısında biz de Ticaret Bakanlığı olarak bunların üzerine üzerine gideceğiz. Bu beş tane zincir marketin topladığı ürünle piyasalar alt üst oluyor” demişti.

HİSSELERDE DÜŞÜŞ YAŞANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından bugün Borsa İstanbul'da işlem gören market hisseleri güne düşüşle başladı. Bim hisseleri yüzde 1.6 düşerken, Migros açılışta yüzde 4.7, Carrefoursa yüzde 2.8, Şok yüzde 1.7 değer kaybetti.

PAZAR PAYLARI YÜZDE 79'A ULAŞTI

Türkiye'de toplam 249 zincir market bulunuyor. Bu marketlerin toplam şube sayısı ise 38 bin 387.

İndirim marketlerin sektördeki payı son 10 yılda yüzde 60'dan yüzde 79’a kadar çıktı. Toplam perakende sektörünün yaklaşık 1.5 trilyon TL büyüklüğe ulaştığı; bunun 450 milyar TL'sinin organize (market vs) perakende sektörü tarafından gerçekleştirildiğini belirtiliyor. Yerel marketlerin ise toplam cirosunun 40 milyar lira olduğu bildiriliyor.

Organize perakende sektöründe 1 milyona yakın kişi istihdam ediliyor. 

ZİNCİR MARKETLER HANGİLERİ?

Ülkemizdeki zincir marketlerden bazıları şu şekilde:

- Migros
- CarrefourSA
- A101
- Şok
- BİM
- Hakmar
- Makro Market
- Ekomini
- UCZ
- Happy Center
- Kim

REKABET KURULU'NDAN DÜZENLEME ÖNERİSİ

Rekabet Kurumu'nun hızlı tüketim malları perakendeciliği sektör incelmesi ön raporunda, 5 zincir marketin sektörde toplam pazar payının hızla arttığına dikkat çekilerek, bu alanda düzenlemeler yapılması önerildi.

Raporda, "alıcı gücün kötüye kullanılmaması garanti altına alınmalı" tespitinde bulunuldu.