51. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu

51. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu

Alanya'da 26 Nisan Pazar günü başlayıp 3 Mayıs Pazar günü İstanbul'da sona erecek tura 21 takım, 168 sporcu katılacak- 8 etaptan oluşan turda, Türkiye'nin yanı sıra İtalya, Belçika, Avustralya, ABD, Kolombiya, Fransa, Kazakistan, Polonya, Rusya, Güney Afr

İSTANBUL (AA) - Alanya'da 26 Nisan Pazar günü başlayıp, 3 Mayıs Pazar günü İstanbul'da sona erecek 51. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'na 21 takım, 168 sporcu katılacak. 

Çırağan Palace Kempinski Otel'de, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga'nın da katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, organizasyon tüm detaylarıyla tanıtıldı. 

İstanbul Vali Yardımcısı Aziz Mercan ve Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu'nun yanı sıra Spor Toto Teşkilat Başkan Yardımcısı Bünyamin Bozgeyik, Türk Hava Yolları Kurumsal İletişim Başkanı Zeki Çukur, Salcano Bisiklet Yönetim Kurulu Üyesi Bayram Akgül, Vestel Genel Müdürü Ergün Güler ve İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İbrahim İlhami Koç toplantıda hazır bulundu. 

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kasırga, bu anlamlı organizasyonun insanlık için hayırlara vesile olmasını dileyip, emeği geçenlere teşekkür ederek başladığı konuşmasında, sporculara, takımlara ve ülke temsilcilerine başarılar diledi. 

Bu yıl 51.'si gerçekleştirilecek tura ev sahipliği yapıyor olmanın gururunu ve heyecanını yaşadıklarını vurgulayan Kasırga, organizasyonun 1963 yılında Marmara Turu olarak başladığını, 1965 yılında uluslararası statüye kavuştuğunu ve 1966'da da Cumhurbaşkanlığı himayesine alındığını anımsattı. 

Bu köklü organizasyonun her geçen gün çok daha büyük ve görkemli hale gelerek Türkiye'nin uluslararası planda temsilini ve tanıtımını sağladığını anlatan Kasırga, "Ülkemiz her alanda olduğu gibi spor organizasyonlarında da uluslararası boyutta büyük turnuvalarda yetkinliğini, başarısını göstermeye devam ediyor. Bizler insanı hayatın merkezine yerleştiren bir medeniyetin temsilcileriyiz. Bu anlayış doğrultusunda insana hizmet eden her türlü faaliyeti desteklemeyi sorumluluğumuzun parçası kabul ederiz" şeklinde konuştu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın spora yakın ilgisinin yanında, Türkiye'nin sportif başarılar kazanması ve gerekli altyapının tamamlanması için büyük gayretler gösterdiğini ifade eden Kasırga, şunları kaydetti:

"Ülkemiz son 12 yılda ekonomiden dış politikaya, toplumsal barış ve kardeşlikten milli kalkınmaya kadar pek çok alanda gösterdiği başarıları aynı şekilde sporun gelişiminde de göstermiştir. Cumhurbaşkanımız pek çok yeni spor tesislerinin milletimizin, sporcularımızın hizmetine sunulmasında, çok önemli tesislerin temellerinin atılmasında bizzat kendileri rol almışlardır. Bizler sporu yalnızca sporcular, takımlar arasındaki basit bir rekabet ve mücadele olarak görmüyoruz."

"Spor barışın kardeşliğin kucaklaşmanın dilini konuşur" diyen Kasırga, "İşte burada bütün kıtalardan farklı ülkelerden temsilciler bulunuyor. Farklı dilde, farklı renkte, farklı kültürde pek çok sporcu burada barışın kardeşliğin, muhabbetin lisanıyla mücadele verecek. Bu mücadeleye asla basit bir rekabet olarak bakamayız. İnanıyorum ki sporcu kardeşlerimiz hoşgörünün, diyaloğun, yakın işbirliğinin temellerini atacaklar, ülkelerine bu güzel atmosferi taşıyacaklardır" ifadelerini kullandı.

Kasırga, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sık sık dile getirdiği gibi, tüm dünyaya sporun ortak dilini, sporun barış, dayanışma ve dostluk dilini en iyi şekilde ulaştırmayı amaçladıklarını vurguladı. 

Bisiklet Federasyonu Başkanı Müftüoğlu ise organizasyonun başladığı günden bugüne ivme kazanarak ilerlediğini vurgulayarak, "İnşallah 100.'sünde belki dünyanın bir numarası olacak bir organizasyon yolunda ilerliyor. Bu tur bir spor organizasyonu olduğu kadar ülkenin bir markası haline geldi" dedi. 

Konuşmaların ardından 51. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu Direktörü Abdurrahman Açıkalın, etaplar ve mücadele edecek takımlarla ilgili bilgiler verdi. Açıkalın, takımların son İstanbul-İstanbul etabında Boğaziçi Köprüsü'nü iki kez geçeceğini bildirdi. 

 

- 21 takımdan 168 sporcu yarışacak

Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI) takviminde 2. HC kategorisinde yer alan ve 8 etaptan oluşan turda, her biri 8 sporcudan oluşan 21 profesyonel bisiklet takımında 168 sporcu pedal basacak. 

İtalya'dan 5, Belçika'dan 4,  Avustralya ve ABD'den ikişer, Kolombiya, Fransa, Kazakistan, Polonya, Rusya, Güney Afrika, İspanya ve ev sahibi ülke takımı olarak Türkiye adına birer takım bu büyük organizasyonda yarışacak. 

Alanya'da 26 Nisan Pazar günü başlayıp 8 gün boyunca Akdeniz ve Ege sahilleri boyunca devam edecek rekabet, 3 Mayıs Pazar günü İstanbul'da sona erecek. 

2015 yılı parkuru ve etapları şöyle:

Tarih Etap Yer Etap uzunluğu
26 Nisan Pazar   1. Alanya-Alanya 145 kilometre
27 Nisan Pazartesi   2. Alanya-Antalya 182 kilometre
28 Nisan Salı   3. Kemer-Elmalı 163 kilometre
29 Nisan Çarşamba   4. Fethiye-Marmaris 132 kilometre
30 Nisan Perşembe   5. Muğla Pamukkale 160 kilometre
1 Mayıs Cuma   6. Denizli-Selçuk 184 kilometre
2 Mayıs Cumartesi   7. Kuşadası-İzmir 165 kilometre
3 Mayıs Pazar   8. İstanbul-İstanbul 121 kilometre