6 yılda 43 vakfa vergi muafiyeti

6 yılda 43 vakfa vergi muafiyeti
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan geride bıraktığı 6 yıllık cumhurbaşkanlığı döneminde oğlu ve kızıyla birlikte AK Partili yöneticilerin de yer aldığı 43 vakfa vergi muafiyeti tanıdığı ortaya çıktı.

AK Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, altı yıllık Cumhurbaşkanlığı döneminde onlarca vakfa vergi muafiyeti hakkı tanıdı. Vergi muafiyeti tanınan vakıflardan büyük çoğunluğu ise gerici cemaat vakıfları ile Erdoğan’ın çocuklarının ve AK Partili yöneticilerin yönetim kurullarında yer aldığı vakıflar oldu.

Birgün gazetesinden İsmail Arı'nın haberine göre Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı Cumhurbaşkanı Kararı İle Vergi Muafiyeti Tanınan Vakıfların Listesi’ne göre, AK Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan, görev süresi boyunca tam 43 vakfa vergi muafiyeti hakkı tanıdı. Erdoğan, 2015’de altı, 2016’da sekiz, 2017’da sekiz, 2018’de 11, 2019’da yedi ve 2020 yılında da üç vakıf vergiden muaf tutuldu.

ÇOCUKLARININ VE DAMATLARININ VAKIFLARI

Erdoğan’ın vergi muafiyeti hakkı tanıdığı vakıflar arasında, oğlu Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), Prof.Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı, Yeni Türkiye Eğitim Vakfı (YETEV) ve Okmeydanı Spor ve Eğitim Vakfı (Okçular Vakfı) ile kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın yöneticisi olduğu Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) da yer aldı.

Ayrıca AK Partili Erdoğan’ın vergi muafiyeti hakkı verdiği vakıflar arasında, damadı Berat Albayrak’ın yöneticisi olduğu Nun Eğitim ve Kültür Vakfı ile diğer damadı Selçuk Bayraktar’ın yöneticisi olduğu Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) da bulunuyor.

AK PARTİLİLERİN YÖNETİCİSİ OLDUĞU VAKIFLAR

Erdoğan, Binali Yıldırım’ın onur üyesi olduğu Erzincan Kültür ve Eğitim Vakfı , eski Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın Mütevelli Heyet Başkanı olduğu Türk Dünyası Vakfı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından kurulan Medipol Üniversitesi’nin kurucu vakfı Türkiye Eğitim, Sağlık, Bilim Ve Araştırma Vakfı (TEBA) ve AK Parti Ankara İl Başkan Yardımcısı Cemalettin Kömürcü’nün başkanı olduğu Türkiye Verimlilik Vakfı’na da vergi muafiyeti tanıdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın arkadaşı Hasan Gürsoy’a ait Gürsoy Eğitim, Tarih, Kültür ve Yardımlaşma Vakfı da vergi muafiyeti alan vakıflar arasında yer aldı.

Son altı yılda İsmailağa Cemaati’ne ait İsmailağa Camii İlim ve Hizmet Vakfı, Işık Cemaati’ne ait İhlas Vakfı, Enderun Eğitim Vakfı, İlkseç İlim, Kültür, Sağlık, Eğitim, Çevre Ve Sosyal Yardım Vakfı ve Hoşgör Fatih İlim Araştırma Vakfı da vergiden muaf tutuldu.

AK Parti’ye yakınlığıyla bilinen İnsan Eğitimi Kültür Ve Yardımlaşma Vakfı, Yeni Dünya Vakfı, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı, Reyhan Kültür Vakfı, Güneysu İlim Öğrenenlere Yardım Vakfı ile Bilim ve İnsan Vakfı da vergi muafiyeti alan vakıflar listesinde yer aldı.

 

Birgün