8 Ayda Rio Olimpiyatlarına Katılmaya Hak Kazandı

8 Ayda Rio Olimpiyatlarına Katılmaya Hak Kazandı

Eski Tekerlekli Sandalye Basketbol A Milli Takımı oyuncusu Zehra Özbey Torun, çocuğunun doğumunun ardından başladığı okçuluk sporunda, 8 ayda 2016 Rio Paralimpik Oyunları'na vize almayı başardı- Milli sporcu Torun:"İlk yarışmamda hem bireysel olarak para


ANTALYA (AA) - SİNAN ÖZMÜŞ - Çocuğu için aktif spor hayatına ara vermek zorunda kalan eski Tekerlekli Sandalye Basketbol A Milli Takımı oyuncusu Zehra Özbey Torun, 8 aydır lisanslı olarak yaptığı okçuluk sporunda 2016 Rio Paralimpik Oyunları için kota aldı.

Engelli olarak dünyaya gelen Torun, engellere rağmen devlet memuru olmayı başarırken, bir yandan da sporla uğraştı. Torun, tekerlekli dansın ardından başladığı tekerlekli sandalye basketbol branşında milli takıma seçilerek, çeşitli ülkelerde ve turnuvalara yarıştı.

Evlenerek, Antalya'ya yerleşen Torun, çocuğunun olacağını öğrenmesinin ardından spor hayatına ara verdi. Doğumun ardından 9 ay geçtikten sonra yeniden spora dönmek isteyen Torun, çocuğuyla daha fazla vakit geçirebilmek adına basketbol yerine okçuluğa yöneldi.

Vedat Erbay Okçuluk Okçuluk Spor Kulübünde okçuluk eğitimine başlayan Torun, kısa süre içerisinde Bedensel Engelliler Okçuluk Milli Takımı'na seçilmeyi başarırken, Fransa'nın Saint Jean de Monts bölgesinde düzenlenen Okçuluk Avrupa Şampiyonası'nda ve Olimpiyat Kota Seçmelerine ilk defa katıldı. Torun, elde ettiği puanlarla Rio Paralimpik Oyunlarına katılmaya hak kazanırken, Avrupa ikinciliğini elde eden Türk Milli Takımının da kadrosunda yer aldı.


- "Hedefimiz 2016 Rio olimpiyatlarında kota almaktı"


Zehra Özbey Torun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, katıldığı ilk yarışmasında hem bireysel paralimpik olimpiyatları için kota almak hem de takım arkadaşlarıyla gümüş madalya kazanmanın kendisi için çok onur verici olduğunu dile getirdi.

Torun, antrenörü Vedat Erbay'ın kendisini ilk gördüğü andan itibaren, "Sen olimpiyat sporcusu olacaksın." dediğini vurgulayarak, hiç bir zaman kendisine amatör sporcu gözüyle bakmadığını anlattı. Antrenör Erbay'ın kendisiyle ilgili hedefini hep yüksek tuttuğunu belirten Torun, "Şu an olmak istediğimiz yerdeyiz. İnşallah eylül ayında gideceğimiz Rio Olimpiyatlarından da başarıyla dönmek istiyoruz." dedi.

Rio Paralimpik Olimpiyatları için yoğun bir hazırlık dönemi geçireceklerine değinen Torun, önümüzdeki hafta yapılacak Türkiye Şampiyonası'nın ardından 15 günlük bir kampa gireceklerini söyledi.

Torun, olimpiyatlara kadar 5 ve 7 gün arayla sürekli kamp yapacaklarını anlatarak, "Kota aldım, amaç buydu ama olimpiyat boyutunu gözümde canlandırmak çok zor. Çok güzel, inşallah sonuç olarak dönerse, onurumuza onur, gururumuza gurur katacağız. Amacımız bayrağımızı dalgalandırmak. İnşallah her şey güzel olacak." diye konuştu


- "2020 olimpiyatlarında daha büyük hedeflerimiz var"

Antrenör Vedat Erbay ise milli sporcu Torun'la çalışmaya başladığında, gözündeki kazanma arzusunu gördüğünü, milli takıma girmesi için girişimlerde bulunduğunu anlattı. Milli takım kampında sporcusunun özel yeteneğinin milli takım antrenörleri tarafından da görüldüğünü vurgulayan Erbay, şöyle konuştu:

"Çok kısa bir zamanda, çok önemli bir başarıya imza attık. Önemli olan ülkemiz adına güzel bir şeyler başarabilmek. Amacımız, bu başarıyı da ülkeye yayarak, paylaşmak. İnşallah bundan sonraki dönemde Zehra ile daha yoğun bir çalışma yapacağız. Akabinde milli takımda da aynı çalışmalara devam edecektir. Burada önemli olan olimpiyat madalyasını Antalya'ya, Türkiye'ye getirmektir. Kulübümüzü açarken, hedefimiz olimpiyatlardı. Allah izin verirse 2020 olimpiyatlarında daha büyük hedeflerimiz var."

Erbay, bir arkadaşının "Bu kadar kısa zamanda spora başlayıp da olimpiyat kotası kazanan sporcu dünya yok" sözleri üzerine, bununla ilgili araştırma çalışmasına başlayacaklarını ve doğruysa Guinness Rekorlar Kitabına girmesi için başvuru yapacaklarını ifade ederek, "Böyle bir şey varsa neden bunu kullanmayalım? Ülkemiz tanıtımı açısından da güzel bir şey." diye görüş belirtti.