94 yıl sonra bir ilki yaptılar !

94 yıl sonra bir ilki yaptılar !

İzmir'de en son 1922 yılında yapılan Fota Yortusu 94 yıl aradan sonra tekrar edildi.

İzmir'de en son 1922 yılında, Rum Ortodoks kilisesi geleneğine göre Hz. İsa'nın doğumu ile vaftiz edilişini kutlamak amacıyla gerçekleştirilen Fota Yortusu, 94 yıl sonra tekrar edildi. Denize atılan haçı, almak içini soğuk havaya aldırış etmeyen Rum Ortodokslar, denize atladı.

Rum Ortodoks Kilisesi geleneğine göre, her yıl 6 Ocak'ta, Hz. İsa'nın doğumu ile vaftiz edilişini kutlamak amacıyla gerçekleştirilen Fota Yortusu, İzmir'de en son 1922 yılında yapıldı. Bu yıl Rum Ortodoks cemaati üyeleri, İzmir Valiliği nezdinde Fota Yortusu'nu kutlamak için girişimlerde bulundu.

Gerekli izinlerin alınmasıyla da 94 yıl sonra bugün, sabah saat 09.00'da İzmir Aya Fotini Ortodoks Kilisesi'nde ayin yapıldı. Ayinden sonra Ortodoks cemaati üyeleri ve din adamları, Gündoğdu Meydanı'na geçti.

Buradaki törende Yunanistan'dan gelen konukların yanı sıra, Rum Ortodoks Cemaati üyeleri, Yunanistan Başkonsolosu Theodore Tsakiris ile davetliler hazır bulundu. Kilisedeki ayini yöneten İzmir Rum Ortodoks Kilisesi Başrahibi Pater Kyrillos Sykis, tahta haçı denize attı. Haçı almak içini cemaat üyeleri, soğuk havaya aldırış etmeden körfezin soğuk sularına atladı.

'BARIŞ ORTAMINI TEKRARLAMAK BİZİM İÇİN ÖNEMLİ'

Törenden sonra açıklama yapan İzmir Rum Ortodoks Cemaati Başkanı Teodora Hacudi, “Biz İzmir'de bir avuç Rum'uz, insanız. Bugün bizim için önemli bir dini bayramdı. İsa Peygamber'in vaftiz törenidir. Noel'i kutladık, bizim için bugünkü bayram, yenilenme bayramıydı. Yenilenip tüm kibir, ego ve günahlardan kurtulup yeni bir başlangıç yapmak önemli. Senelerdir bunu kilisede yapıyorduk. Bu sene özel izinlerle 94 yıl sonra tekrar yaptık. Büyük destek aldık. Yerel yönetimlerden, merkezi hükümetten destek aldık. Çok mutluyduk, biz bir avuç insanız ama çok kalabalıktık. Türk, Müslüman arkadaşlarımı orada gördüm. Alkışlıyorlardı. Benim heyecanımı paylaşıyorlardı. Bundan 100 yıl önce de atalarımız hiçbir ayrım yapmadan bu topraklarda birlikte yaşamış ve bayramı kutlamışlardı. Bunun tekrar canlandırmış olmak bizim için çok önemli" dedi.