AA çalışanlarının eşlerinden Suriyeliler için kermes -Kış Geldi... Suriye İçin Bir ekmek, Bir Battaniye kampanyası kapsamında AA çalışanlarının eşlerince düzenlenen kermese yurdun dört bir yanından destek geldi

AA çalışanlarının eşlerinden Suriyeliler için kermes     -Kış Geldi... Suriye İçin Bir ekmek, Bir Battaniye kampanyası      kapsamında AA çalışanlarının eşlerince düzenlenen kermese yurdun      dört bir yanından destek geldi

ANKARA "Kış Geldi... Suriye İçin Bir ekmek, Bir Battaniye" kampanyası kapsamında AA çalışanlarının eşlerince Suriyeli sığınmacılar için düzenlenen kermese yurdun dört bir yanından destek geldi.

ANKARA "Kış Geldi... Suriye İçin Bir ekmek, Bir Battaniye" kampanyası kapsamında AA çalışanlarının eşlerince Suriyeli sığınmacılar için düzenlenen kermese yurdun dört bir yanından destek geldi.

Suriye'de yaklaşık iki yıldır devam eden iç savaştan kaçarak zor şartlarda yaşam mücadelesi veren çoğunluğu kadın ve çocuk onbinlerce Suriyeli'nin yaşadığı drama, AA çalışanları sessiz kalmadı. Bir süre önce Suriyeliler için nakdi yardım toplayan AA çalışanlarının eşleri de sığınmacı kadın ve çocuklar için kermes düzenliyor.

Yaklaşık iki aydır devam eden çalışmalar sonucunda, kermeste satışa sunulmak üzere, yurdun dört bir yanında çeşitli gıda ve tekstil ürünü ile hediyelik eşya toplantı. Hayırseverlerin yardımları, kampanyaya destek veren MNG kargo tarafından ücretsiz olarak Ankara'ya ulaştırıldı.

Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası, minibüslere astığı afişlerle kermesin tanıtımını yaparken, Site Plus firması, kermes organizasyonu için personel desteğinde bulundu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Kızılay'daki Basın Merkezi Sergi Salonu'nda 1-2 Mart'ta açılacak kermeste Kayseri'nin pastırması, sucuğu, mantısı, Çorum'un leblebisi, Malatya'nın kayısısı, Amasya'nın elması, Van'ın ceviz ve balı, Elazığ'ın alabalığı, pestil ve cevizli sucuğu, Konya'nın şekeri, Edirne ve Samsun'un pirinci, Manisa'nın mesir macunu, Adana'nın şalgamı, Osmaniye'nin yer fıstığı, Hatay'ın defne sabunu, Sakarya'nın kabak tatlısı ve İzmit'in pişmaniyesi de satışa sunulacak.

Denizli ve Bursa'daki bazı firmalar gönderdiği tekstil malzemeleri ile Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı, lületaşından yapılan hediyelik ürünlerle kermese destek verdi.

-"Bir kaşıkta 40 mantı" Suriyeliler için-

Kayseri'de faaliyet gösteren Elmacıoğlu Restoran, Kayseri'nin adıyla özdeşleşen mantısından kermese 200 paket gönderdi.

İşletmenin gıda mühendisi Serhan Sitte, kentin adıyla anılan mantıyı yıllar önce anneannelerinin uyguladığı yöntemle bugüne ulaştırdıklarını, kesmese gelenlerin beğeneceğini umduğunu söyledi.

-Kayseri'den sucuk ve pastırma-

Kayserili pastırma ve sucuk üreticileri de kermeste satılmak üzere pastırma ve sucuk yardımında bulundu.

Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Şaban Ünlü, hijyenik ortamda üretilen pastırma ve sucukların özel vakumlu paketler halinde hazırlanarak kermese gönderileceğini söyledi.

Sivil toplum kuruluşlarının Suriye konusunda çok duyarlı hareket ettiklerini ve bu tür yardım organizasyonlarının kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Ünlü, "Türkiye'nin en güzide kurumlarından birisi olan Anadolu Ajansı da bu konuda duyarlılık göstererek kermes düzenledi. Bu kermese bizde pastırma yardımında bulunarak destek vermek istedik"şeklinde konuştu.

Pastırma sucuk üreticisi Nuri Korkmaz da, her zaman mazlumun yanında olduklarını belirterek, "Biz de Anadolu Ajansı aracılığı ile Suriyeli kardeşlerimize yardımcı olmak istedik. Yaptığımız yardımla onların acılarını bir nebze dindirebilirsek ne mutlu bize. " dedi.

-Konya'dan 4 ton yardım-

Konya Büyükşehir, Meram, Seydişehir ve Akşehir belediyeleri ile çok sayıda esnaf ve hayırseverler de bağışladıkları yardımlarla kampanyaya destek oldu.

Akşehir Belediyesi dünyaca ünlü mizah ustası Nasreddin Hoca'nın bibloları ve tersine işleyen saatlerle, İttifak Holding ise bağışladığı 4 ton gıda malzemelerinden oluşan yardım paketleriyle kampanyaya destek verdi.

Seydişehir Belediyesi ise ünlü leblebisi ile kampanyaya destek olurken, Konya Büyükşehir Belediyesi ile Meram Belediyesi de meslek edindirme kursundaki öğrencilerin hazırladığı el emeği ürünlerle kampanyaya katkıda bulundu.

Konya'da faaliyet gösteren Pimes Züccaciye ile Sedef Hediyelik Eşya da hediyelik çeşitli ürünlerle kampanyaya katıldı.

Karaman'da da hayırsever vatandaşlar ile iş adamları gönderdikleri gıda malzemeleriyle kampanyaya katıldı. Saray Bisküvi, Duru Bulgur ve Hazal Bisküvi kendi ürünleri olan bulgur, bisküvi ve çikolatalarla kampanyaya katılıyor.

-Küçük Gökçe'den mektup-

Kermeste Adana'dan şalgam, Osmaniye'den yer fıstığı, Mersin'den narenciye ve cezerye, Hatay'dan ise yoğun emekler sonucu üretilen defne sabunu satışa sunulacak.

Adana'daki AA çalışanlarının eşleri, el emeği göz nuru ile yaptıkları bebek yeleği, patik, hırka ile belek kıyafeti ve battaniyesi gibi örgü ürünleri ile çeyizlik eşyaları kermese gönderdi.

Adana'da üretim yapan Kilikya Şalgam 3 koli, Süvari Giyim 20 takım elbise, Şekeroğlu tekstil 210 parça çocuk giyim eşyası, Saygılı giyim 50 erkek pantolon, 30 erkek mont, 15 erkek gömlek, 10 battaniye ile kermese katkıda bulundu.

Mersin'den Arbella Makarna toplam 105 kilogram makarna, Yummy Meyve Suları AŞ 25 koli meyve suyu, Tarsus İlçe Ziraat Odası yarım kilogramlık paketler halinde 5 kilogram cezerye, Okyay Helva 18 kilo helva kermes için gönderdi.

Anadolu Ajansı Adana Bölge Müdürü İsa Sansar'ın Cebesoy İlköğretim Okulu öğrencisi 7 yaşındaki kızı Gökçe Sansar kermes için hazırladıkları kolinin içerisine duygularını anlattığı mektubu da koydu.

Küçük Gökçe Suriyeli çocuklar için duygularını kaleme aldığı mektupla kermese katkıda bulundu.

-Hatay'dan zeytinyağı-

Medeniyetler beşiği Hatay ise kermese yine yöresel ürünlerinden olan ve yoğun emekler sonucu üretimi yapılan defne sabunu ve zeytinyağı satışa sunulacak.

AA çalışanlarının eşleri ve yakınları içerisinde 6 adet kalıbın bulunduğu 10 paket defne sabunu, 10 adet yarım kiloluk nar ekşisi, 14 paket bir kekik türü olan ve baharat olarak kullanılan zahter, 10 paket biber salçası kermese katkıda bulundu.

Yayladağı ilçesinde yapılan ve ağza yapışmayan özelliğiyle bilinen 35 paket lokum ve 2 adet banyo lifi de kermeste yerini alacak.

Erzin ilçesinden ise Rakip ve Ertaç market toplam 2 koli gıda malzemesi, Avcıoğlu giyim 1 koli giyim eşyası, Karalar Narenciye Paketleme ise 2 koli portakal desteğinde bulundu.

AA çalışanlarının eşleri kermese el işi, çeyizlik eşya ve yöresel ürünlerin yanı sıra gıda malzemeleri ile de katkıda bulunuyor.

Türkiye'deki yer fıstığı üretiminin yüzde 44'ünün gerçekleştiği Osmaniye'den birer kiloluk paketler halinde toplam 30 kilo kavrulmuş kabuklu fıstık, 3 litre zeytinyağı, aromalı sabun çeşitleri kermese gönderildi.

Kermese Düziçi Halk Eğitim merkezi de çeyizlik ve hediyelik eşyalar ile katkıda bulundu.

-Çorum leblebisi de kermeste satılacak-

Çorum'dan da başta leblebi, pirinç, un, ceviz ve yöresel el sanatları ürünlerinin yer aldığı çok miktarda ürünle destek verildi.

Osmancık Belediyesi'nin 1 ton pirinç ile destek verdiği etkinliğe İskilip Belediyesi 100 kilo pirinç, Hatap Un Fabrikası 250 kilo un, İHH Çorum Şubesi 250 kilo un, Oğuzlar Kaymakamlığı 15 kilo ceviz, Osmancık Kilim Mobilya 2 battaniye, 3 nevresim takımı, Osmancık Kaymakamlığı el yapımı sedef kakma hediyelik sandık, Gülşen Leblebi, Hışıroğlu Leblebi, Osmancık Atagün Leblebi ve Çorum Belediyesi ise çeşitli gramajlarda yaklaşık 300 paket leblebi desteği sağladı.

Amasya'dan ise 100 kilo misket elma, Suriyeliler için düzenlenecek kermeste satışa sunulacak. Amasyalıların destekte bulunduğu 350 parçadan fazla el sanatı ürünü de yine kermeste yerini alacak.

Ayrıca kentteki kamu kurum ve kuruluşları da 1 adet yorgan, 150 kavanoz pekmez ve marmelat, 5 Merzifon dokuması el sanatı ürünü, 250 kilo soğan, 20 parça el sanatı ürünü, 40 paket bamya, 100 kilo kuru fasulye, 100 kilo nohut, 50 kilo bulgur, 100 kilo un, 85 tahta kaşık, 10 kilo pirinç, 200 kilo patates da Amasya'daki kamu kurum ve kuruluşlarının yardımları arasında bulunuyor.

-Tekerlekli sandalye ve kemençe de var-

Karadeniz'in ünlü müzik aleti olarak ilk akla gelen kemençe de sergideki yerini alacak. Giresun'da yapılan 1 kemençe stantta satışa sunulacak. Ordulu kurumlar ise kermese fındık yardımında bulundu. Destekler arasında 16 paket kavrulmuş fındık, 2 kutu çikolata ve 5 serender maketi bulunuyor.

Samsun'da ise kermes yararına 9 semaver tahsis edildi. Çok sayıda el işi patik, dantel örtü, havlu, lif, atkı, bere ve yazmanın da bulunduğu yardım malzemeleri arasında 1 tekerlekli sandalye de mevcut.

-Bolu Belediyesi'nden gelinlik-

Kermesin düzenleneceği haberini alan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AA çalışanlarının eşlerinin organize ettiği kermese gelinlik, abiye, sünnet ve çok sayıda günlük kıyafetlerle destek olacaklarını bildirdi.

Ayrıca, Türk Kızılayı Bolu Şube Başkanlığı, Gerede Belediyesi, Mudurnu Belediyesi, Buzdağı, Abant Su, Tunç Et, Özcan Pişmaniye, Agraf Bujiteri, Tuna Tan, Önder Pişmaniye, Simay Pişmaniye, Çenesuyu A.Ş ve Yuvacık Su kermese katkıda bulundu.

Sakarya'nın kabak tatlısı, İzmit'in pişmaniyesi, minyatür Taraklı tarihi evlerinden, köpük helvasına kadar pek çok yerel ürün de kermeste satılacak.

-Diyarbakır'dan burma kadayıf-

Kermese Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Ergani Kaymakamlığı 29 adet toprak ve bronz obje, Sur Kaymakamlığı'na ait atölyede işlenen 5 adet Diyarbakır işi saf ipek puşi, Hacı Levent Usta Kayadıyfçısı 25 kilogram kadayıf, Sıtkı Usta Kadayıfçısı 8 kilogram kadayıf, Şırnak Halk Eğitim Müdürlüğü 7 adet el dokuma kilim, Şırnak Arıcılar Birliği 20 kilogram bal, Bingöl Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü 110 adet el işi ürünü, İş adamı Süheyl Tuğ 24 kilogram reçel, Mardin Suriye Yardımlaşma Platformu 10 kilogram Bıttım sabunu ve 10 kilogram badem şekeri, Batmanlı hayırseverler Şirin Bardakçı, Suat Özdemir, Şefik Öner, Mehmet Şirin Oğuz, Şefik Öner, Hamdullah Güneş ile Gercüş Gercüş Kaymakamlığı 15 kilogram karpuz çekirdeği, 6 kilogram organik kuru üzüm, 3 kilogram cevizli sucuk, 10 kutu pekmez, 24 adet heybe, 19 adet bez bebek, 20 adet biblo, 3 adet seccade ile 42 adet süs eşyasıyla destek verdi.

AA Diyarbakır ve Siirt çalışanları da satın aldıkları 13 adet tiftik dokuma seccade, 4 parça Diyarbakır işi bakır hediyelik eşya, 5 çift süs yastığı, 40 adet fular, şal ve baş örtüsüyle katkı yaptı.

-Elazığ'dan sekiz köşe şapka-

Kermeste Sivas, Malatya, Elazığ ve Tokat'tan pek çok ürün stanttaki yerini alacak. Malatya kayısısından Ağın leblebisine, orcikten ballı lokmaya, Zile pekmezinden sekiz köşe şapkaya kadar pek çok yerel ürün, Suriyeli mağdurlar için Ankara'da satışa sunulacak.

Kermese, Sivas Belediye Başkanlığı, Hayat Ağacı Derneği'ne katılan kadın kursiyerlerin ürettiği yöresel el işi ürünleriyle, Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odası da çeşitli yöresel gıda malzemeleriyle katkı sundu.

Malatya'dan Valilik ve Belediye Başkanlığı'nın yanı sıra Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Malatya Şubesi, Kayısı Kola, Simeks, Şitoğlu, ve Doğacı firmalarının destek verdiği kermese, kayısı kurusu ve yine bu meyveden yapılma birbirinden farklı ürünlerin yanı sıra, reçel, el işi süs eşyaları ulaştırıldı.

Tokat'tan da, Zile Belediyesi'nce Zile pekmezi ve Niksar Belediyesi'nce bidonlara basılmış asma yaprağıyla katkıda bulunuldu.

Elazığ Belediyesi ise aralarında Ağın leblebisi, orcik, kayısı çekirdeği ve ballı lokma ile kermese katkı sundu. Elazığ İş Kadınları Derneği de kentin simgelerinden "sekiz köşe şapka" ile Keban Alabalık firması da özel olarak paketlenmiş tüketime hazır balıkla kermese katkı sundu.

-Denizli'den havlu-

Denizli'nin dünyaca ünlü havlusu ve tekstil ürünleri ile Manisa'nın mesir macunu, mesir çayı, Aydın'ın ise "uzun yaşam sandığı" olarak nitelendirilen ve içerisinde zeytin, zeytinyağı, bal, reçel, kestane şekeri, kekik, pekmez, kuru peynir, tahin, incir, ceviz, yer fıstığı ve kurutulmuş meyvelerin bulunduğu paketler kermese gönderildi.

Bursa'da faaliyet gösteren Yeşim Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ, çok sayıda çarşaf ve nevresim takımlarından oluşan 6 koli katkıda bulundu.

Ayrıca, AA Bursa Bölge Müdürlüğü çalışanlarının eşlerinin temin ettiği çocuk kıyafetleri, kilim, havlu, çarşaf, nevresim, yatak örtüsü, el işleri, genç ve yetişkin kıyafetleri gibi eşyalardan oluşan yardım malzemeleri, kermeste satılacak.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Seramik Bölümü öğrencilerinin yaptığı 15 parça seramik ile yine aynı üniversite öğrencilerinin dokuduğu Ayvacık kilimi de kermeste satışa sunulacak.

-Oltu Taşı hediyelik eşyalar-

Kermeste Doğu'ya özgü motiflerin yer aldığı el emeği göz nuru malzemelerin yanı sıra Erzurum'un simgelerinden olan ve "siyah inci" olarak da bilinen Oltu Taşı'ndan yapılan özel tasarımlı takılar da yer alacak.

AA Erzurum Bölge Müdürlüğü'ne bağlı il ve ilçelerde görev yapan çalışanların kermes için hazırladığı ürünler şöyle:

"2 adet dantel tepsi örtüsü, 1 adet dantel vitrin örtüsü (12 parça), 1 adet dantel vitrin takımı, 6 adet dantel kenarlıklı havlu, 2 adet kadama bohça, 4 adet örgü şal, 3 adet şal, 2 adet örgü bolero, 1 adet ebruli baskılı fular, 9 adet örgü patik, 2 adet tığ örme kenarlı yazma, 7 adet örgü lif, 6 adet mutfak havlusu, 4 adet ahşap oyma dekoratif şekerlik, 1 adet 6 kişilik sandıklı çay fincan takımı, 1 adet 2 kişilik kahve fincan takımı, 8 adet kolye, 1 adet Oltu taşı kolye yüzük küpeden oluşan set, 2 adet Oltu taşı tespih, 6 adet Oltu taşı kolye."

-Karakovan balı-

Yarın açılacak kermeste yöreye özgü 50 kilo Şemdinli karakovan balı, 10 kilogram Adilcevaz cevizi, 50 adet poşu ve şal, Ahlat bastonu, el yapımı kemik tarak, Selçuklu kümbeti maketi ile havlu, nevresim takımı, seccade ve çeşitli el işi ürünleri gönderdi.,

-İpsala'dan 2 ton pirinç-

Kermesin düzenleneceği haberini alan İpsalalı çeltik üreticileri İpsala Kaymakamı ve İpsala Çeltik Üreticileri Komisyonu Başkanı Mehmet Ali Gürbüz aracılığıyla AA çalışanlarının eşlerinin organize ettiği kermese 2 ton pirinçle destek olacaklarını belirtti.

Edirne'de engelli öğrencilere eğitim veren bir engelli eğitim kurumunun öğrencileri de kermes için el emeklerini ortaya koydu.

Özilke Özel Eğitim Kurumu öğrencileri öğretmenleri aracılığıyla buzdolabı süsünden, hediyelik eşyalar yaparak kermese destek verdi. Engelli öğrenciler, ayrıca Anadolu Ajansı'nın farklı bir tarzda logosunu yaparak katkı sundu.

Ayrıca Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar ve dernek üyesi şekerlemeci Arslanzade Şekerlemeleri sahibi Arif Meriç kermeste 2 bin 500 kişiye ücretsiz deva-i misk helvası dağıtacak.

Tarihi kostümler içinde 41 baharatla hazırlanan ve Osmanlı döneminde rahatsızlığı olan kişilere şifa vermesi amacıyla yapılan deva-i misk helvası kermese katılanların ağızlarını tatlandıracak.

-Gaziantep'ten fıstık-

Kermes için Gaziantepli hayırseverler, fıstığın yanı sıra bakır ve sedef hediyelik eşya desteğinde bulundu, Kahramanmaraş'tan tarhana, kırmızı biber, uzun süre bozulmayan çörek ve fıstık ezmesi yardımı yapıldı.

-"Kış geldi... Suriye için bir ekmek, bir battaniye" kampanyası-

Kampanya, Türk Kızılayı, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı başta olmak üzere Hak-İş, Memur-Sen, İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı, Müstakil ve Sanayici İşadamları Derneği, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı, Deniz Feneri Derneği, Cansuyu Yardımlaşma Derneği, Yardımeli Derneği, Kimse Yok Mu, İstanbul Uluslararası Kardeşlik ve Yardımlaşma Derneği'nin de aralarında bulunduğu 200'e yakın sivil toplum kuruluşunun desteğiyle düzenlendi.

Türkçe, İngilizce ve Arapça yayın yapan, www.suriyeicinbirekmek.com ve www.breadforsyria.com internet adreslerinde bir araya gelen sivil toplum örgütleri, ortak afiş ve televizyon filmleriyle yardım çağrısını bütün dünyaya duyuruyor.

Sivil toplum kuruluşlarının, Suriyelilerin kış günlerinde yaşadığı "dramı" durdurmak için başlattığı kampanyada kullanılacak afiş ve filmler, isteyen herkes tarafından internet sitelerindeki "kampanya materyalleri" bölümünden indirilerek kullanılabiliyor.

Kampanyaya katılmak isteyenler, sitede iletişim bilgileri bulunan katılımcı yardım kuruluşlardan diledikleri birini seçerek yardımlarını ulaştırabiliyor.

Sitede ayrıca, bağışta bulunmak veya destek sağlamak isteyenlerin arayarak bilgi alabileceği çağrı merkezlerinin telefon numaraları da yer alıyor.

Kampanya, sosyal paylaşım siteleri "Twitter" ve "Facebook"üzerinden de destekleniyor.

Türkiye dışından sivil toplum kuruluşlarının da aktif desteğinin hedeflendiği kampanyanın uluslararası ayağı da Ocak ayında başlatılmıştı.

Muhabir: Ekip

Yayıncı: Osman Kurt