ABB soruşturmasında iddianame hazırlandı: 154 milyon TL'lik iddia

ABB soruşturmasında iddianame hazırlandı: 154 milyon TL'lik iddia
Güncelleme:

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 2021-2024 yılları arasında yaptığı konser harcamalarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 5'i tutuklu 14 şüpheli hakkında, "nitelikli zimmet" suçundan hazırlanan iddianamede 154,4 milyon TL'lik kamu zararı iddiası yer aldı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) tarafından 2021-2024 yılları arasında düzenlenen konserlere ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında, "görevi kötüye kullanma" ve "ihaleye fesat karıştırma" suçundan gözaltına alınan 14 kişiden 5'i , "ihaleye fesat karıştırma" ve "zimmet" suçlarından tutuklandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, 14 kişi hakkında "nitelikli zimmet" suçundan 31 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istendi.

İddianamede ABB Kültür ve Sosyal İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen farklı tarihlerde sanatçıların sahne aldığı toplam 32 konserde yüklenicilere ödenen bedellerin piyasa rayiç fiyatlarının üzerinde olduğu iddia edildi.

İddianamede Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı Eski Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı H.B.'un 2020 yılında göreve gelmesinin ardından konser işlerinin sayısında hızlı şekilde artış olduğu tespitine yer verildi.

"Toplam 365 milyon 576 bin 155 lira bankadan çekilerek izi kaybettirildi"

İddianamede yer alan MASAK raporuna göre; sanıklar S.Ç. ve O.E.'e ait şirketler arasında yüksek miktarlarda para aktarımı olduğu, şüpheli O.E.'in şirketi hesabında toplanan paraların üçüncü şahıslara şüpheli faturalarla bankacılık sisteminden çıkardıkları ve ayrıca firma adına kayıtlı hesaplardan toplam 365 milyon 576 bin 155 lira nakit paranın bankadan çekilerek paranın izini kaybettirdikleri belirtildi.

"Şirket uhdesine 51 milyon 68 bin 937 lira geçirildi"

Bir başka firmanın ortaklarından sanık S.Ç.'nın 12 adet konser ihalesinden belediyeden 93 milyon 367 bin 400 lira aldığı, bu işlemlerde şirket uhdesine geçirilen fazla paranın ise 39 milyon 641 bin 579 lira olduğu tespit edildi. Sanık O.E.'in şirketinin toplam 6 adet konser hizmeti aldığı, bu konserler için Belediye'den 56 milyon 991 bin 400 lira para aldığı, bu işlemlerde şirket uhdesine geçirilen paranın ise 20 milyon 453 bin 74 lira olduğu tespit edildi. O.E.'in eşinin sahip olduğu bir şirket üzerinden ise vekalet ile toplam 5 adet konser hizmeti aldığı, konserler için bu şirketin Belediye'den 80 milyon 300 bin lira para aldığı, bu işlemlerde şirket uhdesine geçirilen fazla paranın da 51 milyon 68 bin 937 lira olduğu kaydedildi.

O.E.'in, H.B.'un belediyedeki makam odasına giderek yapılması gereken konserleri aylar öncesinden diğer şüpheli S.Ç. ile birlikte belirledikleri de iddianamede yer aldı. MASAK raporuna göre de S.Ç. ve O.E.'e ait şirketler arasında yüksek meblağda para aktarımı olduğunun tespit edildiği, şüpheliye ait Enfest Organizasyon unvanlı firmadan 156 milyon 781 bin 560 lira, bir başka firmadan 64 milyon 504 bin 140 bin lira olmak üzere toplam 221 milyon 285 bin 700 lira paranın O.E.'e ait firmanın hesabına gönderildiği bilgisi yer aldı.

İddianamede ayrıca Melek Mosso konseri için teknik şartname hazırlanmadan önce proforma fatura düzenlendiği, bunun da işlemlerin önceden kararlaştırıldığını gösterdiği belirtildi. Konser alımlarında piyasa araştırması yapılmadığı, ihale işlemlerinin yalnızca tek firmadan alınan proforma faturalarla usulen tamamlandığı ifade edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bilirkişi raporuna göre belediyeden bu firmalara toplam 154 milyon 453 bin 221 lira aktarıldığını ifade ederek, konser alımlarının piyasa rayicinin çok üzerinde bedellerle yapıldığını ve nitelikli zimmet suçunun işlendiğini değerlendirdi. İddianamede, kamu görevlilerinin görevleri gereği koruma ve gözetimindeki kamu parasını kendi veya başkası yararına kullanarak firmaların lehine zimmetlerine geçirdikleri, eylemlerin farklı tarihlerde aynı amaçla gerçekleştirildiği gerekçesiyle zincirleme suç hükümlerinin uygulanması gerektiği ifade edildi.

"31 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istendi"

İddianamede, sanıklardan eski Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı H.B., eski Kültür Etkinlikleri Şube Müdür Vekili ve Daire Başkan Vekili H.E. eski Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkan Vekili H.Z., organizasyon şirketi sahipleri O.E., S.Ç., S.E., K.A. ile ABB çalışanı C.A. hakkında, ‘zincirleme şekilde nitelikli zimmet' suçundan 31 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istendi.

Ayrıca belediye çalışanları A.A., A.Ç., K.B., E.D., L.E. ve bir başka organizasyon şirketi sahibi Ü.A. hakkında ise, "nitelikli zimmet' suçundan 18'er yıla kadar hapis cezası talep edildi.

İHA

text-ad