Abd Dışişleri Bakanı Kerry Hiroşima'da

Abd Dışişleri Bakanı Kerry Hiroşima'da

Kerry, ABD'nin atom bombasıyla vurduğu şehirdeki anıtı ziyaret etti

HİROŞİMA (AA) - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ülkesinin 70 yıl önce atom bombası attığı Japonya'nın Hiroşima kentindeki anıtı ziyaret etti.

G7 ülkeleri dışişleri bakanları toplantısı için Japonya'da bulunan Kerry, Hiroşima Barış Anıtı Parkı'nı ziyaretinde, parkta bulunan müzedeki deftere, tüm dünyanın bu anıtı görmesi ve gücünü hissetmesi gerektiğini yazdı.

"Bu anıt, sadece nükleer silah tehdidini sonlandırma zorunluluğumuzun değil, aynı zamanda kendimizi tüm savaşlardan kaçınmaya adamamız gerektiğini de acı bir şekilde hatırlatıyor" ifadesini kullanan Kerry, savaşın asla ilk çözüm olmaması gerektiğini, savaşa ancak son çare olarak başvurulabileceğini kaydetti.

Kerry yazısında, "Bu anıt, hepimiz i barışı sağlamak ve geleceğin inşası için dünyayı değiştirme çabalarımızı iki katına çıkarmamızı zorunlu kılıyor" değerlendirmesinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, ABD'nin 6 Ağustos 1945'te Hiroşima'yı atom bombasıyla vurmasının ardından kenti ziyaret eden en üst düzey Amerikalı yetkili oldu. Anıtı, henüz hiçbir ABD Başkanı ziyaret etmedi.

İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD'nin Hiroşima üzerinde bıraktığı atom bombası, sene sonuna kadar 140 bin kişinin ölümüne yol açmıştı. Bundan üç gün sonra Nagazaki'ye atılan atom bombası nedeniyle de 74 bin kişi hayatını kaybetmişti.