Abdullah Reha Nazlı: Hayata Gıda Mühendisleri Gibi Bakmalıyız

Abdullah Reha Nazlı: Hayata Gıda Mühendisleri Gibi Bakmalıyız

Gıda mühendisi, girişimci ve yazar Abdullah Reha Nazlı, "Gıda Mühendisi gibi Düşünmek" adında bir kitap yayınladı.

Gıda mühendisi, girişimci ve yazar Abdullah Reha Nazlı, "Gıda Mühendisi gibi Düşünmek" adında bir kitap yayınladı.

Gıdanın insanlık için en önemli konu olmasına rağmen, gıda mühendislerinin toplum için ne kadar büyük önem arz ettiğinin farkında olunmadığını ifade eden Nazlı, gıda mühendisi gibi düşünmenin hayata bakışı değiştireceğini ve problem çözme becerisi kazandıracağını söyledi.

Nazlı'ya göre gıda mühendisleri, mesleğin toplum tarafından anlaşılmaması ve sektörde haklarını koruyacak hukuki anlayış yerleşmemesi yüzünden görevlerini tam olarak yapamıyorlar. Kitaba göre; pozitif bilimlerin hepsiyle yakın ilişkili, aynı zamanda istatistikten işletmeye, tasarımdan insan ilişkilerine kadar geniş bir kapsamı içine alan bu mesleğin herkes tarafından anlaşıldığı bir dünyada açlık, işsizlik, bilinçsiz üretim gibi sıkıntıların çözümü için iyi bir adım atılmış olacak. Abdullah Reha Nazlı, gıda konusunun tarihin ilk gündemi olduğunu, okullardan ve şehirlerden önce dahi insanlığın gıda konusunu önemsediğini hatırlatarak eğitim sisteminde gıda bilincine yer verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Gıda dışındaki sektörlerde de gıda mühendisi gibi düşünmenin yararlarını gördüğünü anlatan Nazlı, kitabında gıda mühendisi gözüyle hayatta nelerin farkedilebileceğini anlattığını bildirdi. Nazlı, Bu kadar önemli bir mesleğin bu kadar yanlış anlaşılmasından yola çıkarak; toplum olarak nelere önyargı duyduğumuz için gerçekleri göremediğimizi de araştırmaya bu sebeple başladığını açıkladı.

Abdullah Reha Nazlı, kitabın akademik bir çalışma ya da profesyonel görüş olmadığını; mühendislik anlayışını ve kişisel deneyimlerini herkesin anlayabileceği basit ve ilginç örneklere indirgeyerek minimalist bir anlayışla insanlara sunmaya çalıştığını sözlerine ekledi. (EFE)