Açlık grevinde olan Nuriye Gülmen hakkında flaş karar

Açlık grevinde olan Nuriye Gülmen hakkında flaş karar
Güncelleme:

KHK ile ihraç edilen ve 269 gündür açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın davasında karar çıktı

KHK ile ihtaç edildikten sonra açlık grevine başlayan ve DHKP-C terör örgütüne üye olduğu iddiasıyla tutuklanan Nuriye Gülmen'in tahliyesine karar verildi

Mahkeme, 193 gündür tutuklu olan ve bir kez dahi mahkeme huzuruna çıkarılarak savunma imkânı tanınmayan Nuriye Gülmen’i “terör örgütü üyeliği” suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı. Kararla birlikte Gülmen’in tahliyesine hükmedildi. Mahkeme, öğretmenler Semih Özakça ile Acun Karadağ’ın ise tüm suçlardan beraatına karar verdi. Özakça, 20 Ekim’de 150 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilmişti.

Eğitimciler Gülmen ve Özakça ile öğretmen Karadağ’ın “örgüt üyesi olmak, propagandasını yapmak ve 2911 sayılı yasaya muhalefet etmek” suçlarından yargılandığı davanın karar duruşması Sincan Cezaevi Kampusu içerisinde yapıldı. Ankara 19. Ceza Mahkemesi’nin baktığı duruşmaya sağlık gerekçesiyle Gülmen yine getirilmedi.

Bozuk sistemle savunma

Mahkemeye Numune Hastanesi’ndeki mahkûm koğuşundan SEGBİS ile bağlanan Gülmen, duruşma boyunca sık sık sesi duyamadığını, söylenenleri anlamadığını kaydetti. Bunun üzerine konuşanlar anlattıklarını tekrar etmek zorunda kaldı. Gülmen de son savunmasında bağlantı sorunu nedeniyle mahkeme başkanı tarafından sözü kesilerek, anlaşılmayan kısımları tekrarlaması istendi. Bir kez de görüntü ve ses bağlantısındaki sorun çözülmeyince duruşmaya 10 dakika ara verildi. Numune’deki görevli, “Bazen sinyal kesiliyor” dedi. Gülmen, tüm duruşmalarda mahkemeye getirilerek, heyetin yüzüne bakarak suçlamalara yanıt vermek istediğini kaydetmişti.

Saçılık: Açlık grevini önerdim

Gülmen ve Özakça’nın Yüksel Caddesi’ndeki eylemine destek veren ve kendisini de ihraç edilen sosyolog Veli Saçılık, tanık olarak dinlendi. Kendisinin 22 Kasım 2016’da ihraç edildiğini, 24 Kasım’dan itibaren Yüksel Caddesi’ndeki eyleme katıldığını belirten Saçılık, şunları kaydetti: “İhraç edildikten sonra hiçbir eylem yoktu. Sesimizi duyurmamız gerekiyordu. AKP il başkanı ‘ağaç kökü yesinler’ demişti. Bu çok zoruma gitmişti. Eylem yapmamız gerektiğimizi düşündüm. Açlık grevi yapılması ilk olarak benim fikrimdi. Şimdi 388 gündür eylemi sürdürüyoruz. Her gün de dayağımızı yiyoruz. Ama mutlaka işimize döneceğiz.”

Söz verilen savcı, daha önceki mütaalasını tekrar ederken, Gülmen’in delilleri karartma ve kaçma şüphesi olmaması, dosyada toplanmamış değil kalmaması gerekçesiyle tahliyesini talep etti.

‘Son sözümün zamanı gelmedi’

Mahkeme heyeti karar vereceklerini söyleyerek sanıkların son sözlerini sordu. Söz alan Karadağ henüz savunma yapmadığını, savunma yapmadan mahkemenin karar vereceğini söyledi. Yüksel Caddesi’nde yaşadığı bir anıyı anlatan Karadağ, “Öğrencilerime hep derim dünyayı cennete çevirmeye çabalarsanız cennete, cehenneme çevirmeye çalışırsanız cehenneme gidersiniz. Benim için cehennem vicdan azabadır. Şimdi size söylüyorum vicdanlarınızda yanmayı göze alıyorsanız iktidara uygun karar verirsiniz. Ancak cehennemde yanmayı göze alıyorsanız iktidara uygun karar verirseniz size hakkımızı helal etmiyoruz” dedi. Özakça ise, “Son bir sözüm var ancak bunun henüz zamanı gelmedi. Zaten son sözü siz söyleyeceksiniz” dedi. Gülmen’in ise son sözü, “Kahrolsun fazişm, emperyalizm. Yaşasın açlık grevimiz. Yaşasın Yüksel direnişimiz” oldu.

Mahkeme yüzü göremeden ceza

Mahkeme, aranın ardından kararını açıkladı. Kararı okuyan Mahkeme Başkanı, Gülmen’in “Silahlı terör örgütü üyeliğinden” 6 yıl 3 ay hapis cezası verildiğini bildirdi. Gülmen, “tutuklu kaldığı süre ve ceza miktarı” gerekçesiyle tahliye edildi. Tahliye kararı üzerine Gülmen ve yanında bulunan avukatları birbirine sarılarak sevindi. Ceza verilen Gülmen, bir kez dahi mahkeme önüne çıkarılmadan, savunma yapamadan cezalandırılmış oldu. Tüm suçlardan beraat ettirilen Semih Özakça ve Acun Karadağ hakkındaki adli kontrol kararları da kaldırıldı.

DHA