Adalet çalındı, o dosya aranıyor !

Adalet çalındı, o dosya aranıyor !

İstanbul’da iki işadamını dolandıran ve 8 yıl hapis cezasına çarptırılan kişinin dosyası kayboldu.

İstanbul’da hafriyat döküm ruhsatı almak isteyen iki işadamını dolandıran ve 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan Bitlis Terörle Mücadele Şube Müdürü Uğur İşlemecioğlu’nun dosyası Yargıtay’da kayboldu. Yargıtay dosyayı arıyor. Karar onaylanırsa İşlemecioğlu 6 yıl yatacak.

Kartal Cumhuriyet Savcısı Cengiz Cem Karakaşlı tarafından hazırlanan iddianameye göre, işadamı Okan Çakır ve Mustafa Direk, 2007 Haziran ayında Pendik’in Kurtdoğmuş köyünde hafriyat döküm işi yapmak için ortak aramaya başladı. Mustafa Direk, konuyu önceden tanıdığı Pendik İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde emniyet amiri olarak görev yapan Uğur İşlemecioğlu’na açtı. İşlemecioğlu, Okan Çakır ve eniştesi Osman Ör’ü, işadamı Adem Peker ile tanıştırdı. Peker ve İşlemecioğlu, ikiliye “hafriyat dökümünün çok kârlı bir iş olduğunu, Kurtdoğmuş köyündeki alana 4 milyon kamyon hafriyat dökülebileceğini, kazancın kamyon başına 130 TL’den hesaplanabileceğini” söylediler. İşlemecioğlu ve Peker, iki işadamını normal şartlarda ruhsat alamayacaklarını ancak kendilerinin İstanbul Valisi Muammer Güler’in oğlu Barış Güler sayesinde ruhsat alabileceklerine ikna etti. Hemen bu iş için yeni bir şirket kurulurken İşlemecioğlu ve Peker de bu şirketin gizli ortakları arasında yer aldı.

Adem Peker ve Uğur İşlemecioğlu, şirketin kurulması ve ruhsat işlemleri için ilk etapta 750 bin dolar gerektiğini söyledi. Osman Ör, Adem Peker’in hesabına 500 bin dolar havale etti. Ancak Osman Ör’nün yeğeni Okan Çakır, kendi payına düşen 200 bin doları zamanında temin edemedi. Peker ve İşlemecioğlu, “Barış Güler’e mahcup olduk, bu yüzden kendisine Çekmeköy’de bir villa hediye ettik. Bize 250 bin dolar ödemek zorundasın” dediler. Okan Çakır, iki çek yazmak durumunda kaldı.

Rüşvetin belgesi mi olur?

İşlemecioğlu ve Peker ruhsat işlemlerini hallettikleri gerekçesiyle iki işadamından sürekli yüklü miktarda para almaya devam etti. İşadamlarının verdikleri toplam bedel 3.5 milyon TL’yi buldu ancak ortada hala ruhsat yoktu. Osman Ör, yapılan harcamaların bir belgesi olup olmadığını sorduğu zaman, o malum “Rüşvetin belgesi mi olur” sorusuyla karşılaştı. Osman Ör ve iki yeğeni dolandırıldıklarını anlayınca yaptıkları her toplantıyı gizli kamerayla kaydettiler. Çok sayıda CD ile birlikte savcılığın kapısını çalarak Adem Peker ve emniyet amiri Uğur İşlemecioğlu’ndan şikâyetçi oldular.

8 yıl 4 ay hapis

Kartal 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılamada, Uğur İşlemecioğlu ve işadamı Adem Peker ile Mustafa Ergin dolandırıcılık suçundan 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırdı. Ancak yargılama süresince terfi eden Uğur İşlemecioğlu, Bitlis Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne getirildi. İşlemecioğlu’nun dosyası Yargıtay’a gönderildi. Kararın onanması halinde İşlemecioğlu ve diğer iki sanık yaklaşık 6 yıl hapiste kalacaktı.

Ancak İşlemecioğlu’nun dava dosyası esrarengiz şekilde Yargıtay arşivinden kayboldu. Skandal Yargıtay’ın Kartal Başsavcılığı’na yazdığı yazıyla ortaya çıktı. Yazıda, belgelerin yeniden toplanarak Yargıtay’a gönderilmesi isteniyordu.

Avukatlar, birçok belgenin kendilerinde de olmadığını, bazı belgelerin ise yeniden oluşturulmasının aylar alacağını ifade etti.

‘Adalet çalındı’

Yargıtay’da yaşanan bu skandala tepki gösteren Osman Ör’ün avukatı Ömer Yeşilyurt, başından beri davanın baskı altında görüldüğünü, hatta davaya bakan Kartal 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı’nın baskılar nedeniyle davadan çekilmek zorunda kaldığını öne sürdü. Yeşilyurt, “Yargıda artık her şey düzeldi deniyordu ancak gelinen bu günde adaletin Yargıtay arşivinden çalındığı gerçeği bu belgeyle anlaşıldı. Peşini bırakmayacağım. Bu dosyada adı geçenler er geç hak ettikleri cezayı çekeceklerdir. Adalet Bakanı’na sesleniyorum: Yargıtay arşivine sahip çık. Milletin adaletinin çalınmasına izin verme” dedi.