Adalet, Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıkları için şikayet yağdı

Adalet, Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıkları için şikayet yağdı
Güncelleme:

Yurttaşların Kamu Denetçiliği Kurumu’na şikâyet başvuruları bir yılda yüzde 20’ye yakın arttı. En fazla şikâyet kamu personel rejimi, adalet ve güvenlik konularında yapıldı. Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve MEB ise en çok şikâyet edilen kurumlar oldu.

Kamu Denetçiliği Kurumu’na yapılan şikâyet başvurularının konuları, yaşamsal konularda yaşanan sıkıntıları gösterdi. 2019 yılında yurttaşlar en çok kamu personel rejimi, adalet ve güvenlik konularında şikâyetçi oldu.

Birgün gazetesinden Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre Kamu kurumlarının hukuka ve hakkaniyete uygunluklarını incelemek, araştırmak ve kurumlara tavsiyede bulunmak amacıyla kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu’na 2019 yılında toplam 20 bin 968 şikâyet başvurusu yapıldı. 2018 yılına oranla 2019 yılında yüzde 19,24 artan şikâyet başvuruları en çok kamu personel rejimi konusunda gerçekleşti.

ŞİKÂYETLER YÜZDE 10 ARTTI

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun 2019 yılına ilişkin faaliyet raporu, Türkiye’deki kamu kurumlarının işleyişine de ayna tuttu. Yurttaşların şikâyet başvurularının konularına göre sıralandığı listede kamu personel rejimi öne çıktı. Kamu istihdamında yaşanan sorunların çözümü için 2019 yılında 5 bin 170 yurttaş ombudsmanın kapısını çaldı. Bu alanda yapılan şikâyetler 2018 yılına oranla 2019’da yüzde 10 arttı.

Adalet, milli savunma ve güvenlik konularında yapılan şikâyetlerdeki artış da dikkati çekti. 2018 yılına göre 2019’daki şikâyet sayısı yüzde 170 artan adalet, milli savunma ve güvenlik başlıklarının, yıl içinde en fazla şikâyet alınan ikinci alan olduğu bildirildi.

Rapora göre, çalışma ve sosyal güvenlik konusunda yıl içinde 2 bin 366 şikâyet başvuruş alındı. Bu konuda yapılan şikâyetler, tüm şikâyet konuları arasında üçüncü sırada yer alırken mahalli idarelerce yürütülen hizmetlere ilişkin şikâyetler dördüncü sırada yer aldı. Kamu Denetçiliği Kurumu’na engelli haklarına yönelik şikâyet başvurularında da büyük artış yaşandı. 2018 yılında bu konuda 117 şikâyet başvurusu alan kurum, 2019 yılında 435 başvuru aldı. Bu konuda yapılan şikâyetlerin bir yıldaki atış oranı yüzde 271 olarak kaydedildi.

ADALET, SAĞLIK, EĞİTİM…

Hemen her yıl olduğu gibi 2019 yılında da Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı en fazla şikâyet edilen idareler arasında ilk beşe girdi. Mahalli idareler 2 bin 278 şikâyete konu olması itibarıyla listenin ilk sırasında yer alırken Adalet Bakanlığı 2 bin 223, Milli Eğitim Bakanlığı bin 401, Sağlık Bakanlığı ise bin 383 şikâyete konu edildi.

 

Birgün