Adıyaman beşik gibi sallanıyor !

Güncelleme:

Adıyaman'ın Samsat ilçesinde dün gece 5,1 büyüklüğünde depremin ardından saat 09:09'da 4 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Sağlık Bakanı Demircan, depremde 39 kişinin yaralandığını açıkladı.

Dün gece 5,1 büyüklüğünde depremle sarsılan Adıyaman'da, bu sabah saat 09.09'da merkez üssü Adıyaman'ın Samsatilçesi Yarımbağ köyü olan 4,0 büyüklüğünde deprem daha kaydedildi. Samsat'ta tüm okullar bir gün süreyle tatil edildi. Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, depremde 39 kişinin yaralandığını bildirdi.

SARSINTILAR SABAHA KADAR DEVAM ETTİ

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 03.34'te merkez üssü Samsat olan 5,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Sarsıntının yerin 9,17 kilometre derinliğinde oluştuğu belirlendi. Depremin ardından bölgede artçılar sabaha kadar devam etti. Saat 07.11'e kadar büyüklükleri 1,0 ile 3,4 arasında değişen 32 artçı sarsıntı daha meydana geldi.

Adıyaman beşik gibi sallanıyor ! - Resim : 1

39 YARALI

Sarsıntıya uykularında yakalanan ve paniğe kapılarak binalardan çıkmaya çalışan vatandaşlardan bazıları sağlık sorunları yaşadı.

Çoğunluğunu yaşlıların oluşturduğu depremzedeler, olayın ardından bölgeye sevk edilen ambulanslarla ya da kendi imkanlarıyla Samsat ve Adıyaman'daki hastanelere müracaat etti.

Yetkililer, can kaybının yaşanmadığını, hastanelere gelenlerin de ciddi bir sağlık sorunu bulunmadığını belirtti.

Yaralı sayısının 39 olduğu açıklaması ise Sağlık Bakanı Ahmet Demircan'dan geldi. Bakan, hastanelere başvuran 39 kişiden 35'inin tedasinin sürdüğünü ve aralarında durumu ağır olanın bulunmadığını söyledi.

Adıyaman beşik gibi sallanıyor ! - Resim : 2

Bu arada, Yavuzselim Mahallesi'nde iki katlı bir binanın altında yer alan ve deprem sırasında bir bölümü yıkılan alanda mahsur kalan küçükbaş hayvanların kurtarılması için AFAD ekiplerince çalışma başlatıldı. İş makineleriyle yürütülen çalışmalar sırasında bazı hayvanlar canlı olarak bulundukları yerden çıkarıldı. Birkaç hayvanın telef olduğu belirlendi.

AFAD ve itfaiye ekipleri, depremde hasar gören binalarda da çalışma yürütüyor. Bazı dernekler ise depremzedelere yardım ulaştırmaya başladı.

BAŞBAKAN YILDIRIM'DAN AÇIKLAMA 

Başbakan Binali Yıldırım, "Adıyaman Samsat' ta meydrana gelen depremden dolayı vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyorum. Can  kaybımız yok, bazı binalarda hasar var. Bunlarla ilgili Başbakanlık gerekli çalışmaları başlattı. Hasar tespitleri ve yapılması gereken yardımlar konusunda harekete geçilmiştir" dedi.

Adıyaman beşik gibi sallanıyor ! - Resim : 3

YAŞADIKLARINI ANLATTILAR

Samsat ilçesinde 5,1 büyüklüğündeki depreme uykularında yakalanan vatandaşlar, yaşadıklarını anlattı.

Depremzedelerden Ali Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sarsıntılar nedeniyle babasına ait evin kolonlarında hasar oluştuğunu dile getirdi.

Geçen yılki depremi de yaşadığını anlatan Yılmaz, korktuklarını ifade ederek, ilçenin başka bir yere taşınmasını istediklerini belirtti.

Adıyaman beşik gibi sallanıyor ! - Resim : 4

Yılmaz, "90 yaşındaki annemle babamın yaşadığı evde zarar var. Adıyaman merkezde yaşıyordum, depremi duyunca nasıl geldiğimi inanın hatırlamıyorum. Annem ve babam evde mahsur kalmıştı, sağ olsunlar kapıyı kırıp kurtarmışlar." dedi.

İlçe esnafından Mustafa Yakaryılmaz da deprem sırasında panik yaşadıklarını ifade etti.

Tek tesellilerinin can kaybı yaşanmaması olduğunu söyleyen Yakaryılmaz, "Zaten evlerimizin çoğu boştu, kalanlar da darbe yedi. Geçen seneden beri evlere girmiyorduk. Ayakta kalan evler de gitti. Mağduruz ama Allah'tan gelene yapacak bir şey yok." diye konuştu.

SAMSAT'TA OKULLAR TATİL EDİLDİ

Depremin ardından Samsat ve köylerindeki tüm okullar tatil edildi. Samsat Kaymakamı Sedat Sezik, tüm ilk ve orta dereceli okulların bir gün süreyle tatil edildiğini açıkladı.

GEÇEN YIL DA 5,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREMLE SARSILMIŞTI

Samsat ilçesinde 2 Mart 2017 tarihinde 5,5 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti.

Peşinden çok sayıda artçı depremin de yaşandığı ilçede gerçekleştirilen hasar tespit çalışmalarında, Samsat merkez ve köylerinde 2 bin 48 yapının bin 289'unun ağır hasarlı, 168'inin orta hasarlı, 542'sinin de az hasarlı veya hasarsız olduğu, buna göre ilçe merkezindeki yapıların yüzde 78'inin, köylerdeki yapıların ise yüzde 69,5'inin ağır hasarlı olduğu belirlenmişti.

AA

Etiketler deprem Adıyaman samsat