AFAD: Türkiyeye sığınan Suriyeli mülteci sayısı 87 bine ulaştı

AFAD: Türkiyeye sığınan Suriyeli mülteci sayısı 87 bine ulaştı

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Suriye’den gelenler için kurulan 12 çadırkent, 1 geçici kabul merkezi ve 1 adet konteynerkentte bugün itibariyle 87 bin 774 Suriye vatandaşı bulunduğunu açıkladı.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Suriye’den gelenler için kurulan 12 çadırkent, 1 geçici kabul merkezi ve 1 adet konteynerkentte bugün itibariyle 87 bin 774 Suriye vatandaşı bulunduğunu açıkladı. AFAD aynı zamanda, yapımı tamamlanan Adıyaman Merkez Çadıkenti’nin faaliyete geçirilmiş olduğunu, Suriyeli vatandaşların çadırkente sevklerinin başladığını belirtti.

AFAD’tan yapılan açıklamada, Suriye’den gelen mülteci sayısının 87 bin 774’e ulaştığı belirtildi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Gelenler için kurulan 12 çadırkent, 1 geçici kabul merkezi ve 1 adet konteynerkentte bugün itibariyle 87 bin 774 Suriye vatandaşı bulunmaktadır. Yapımı tamamlanan Adıyaman Merkez Çadırkenti faaliyete geçirilmiş olup, Suriye vatandaşlarının çadırkente sevkleri başlamıştır. Başkanlığımızca; Hatay’da 5, Şanlıurfa’da 2, Gaziantep’te 2, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Adıyaman’da 1’er olmak üzere toplam 12 çadırkent ile Kilis’te 12 bin kişilik 1 adet konteyner kent kurulmuştur.”

2011 yılı Nisan ayı içerisinde Suriye’de başlayan iç karışıklıklar nedeniyle, nüfus hareketlerine yönelik olarak bugüne kadar Türkiye'ye gelen 125 binden fazla Suriye vatandaşı için, kendileri tarafından 7 ilde kurulan kamplarda bir yılı aşkın süredir, her türlü insani yardım ihtiyacı karşılandığının belirtildiği açıklamada, Türkiye’ye gelen Suriye vatandaşlarının yerleştirilmeleri amacıyla Gaziantep Nizip çadırkentinin kurulum çalışmaları da süratle devam ettiği kaydedildi.

Konteynerkent ve çadırkentlerde her türlü koordinasyonu, ulusal ve uluslararası afet ve acil durumlarda Türkiye adına yetkili kurum olan Başbakanlık AFAD tarafından sağlandığı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi: “Başbakanlık AFAD’ın gönderdiği ödenekler ile kurulan kamplarda; okul, cami, ticaret, polis ve sağlık merkezi, basın brifing birimi, çocuk oyun alanları, televizyon izleme üniteleri, su deposu, arıtma merkezi, trafo ve jeneratör gibi donatılar da yer almaktadır. Konteynerkent ve çadırkentlerde; ülkemize giriş yapan Suriye vatandaşlarına günlük olarak 3 öğün sıcak yemek verilmeye devam edilmektedir.”

Bugüne kadar Türkiye’ye toplam 127 bin 53 Suriye vatandaşının giriş yaptığına dikkat çeken AFAD, “Bugüne kadar toplam 39 bin 279 Suriye vatandaşın ülkesine döndüğüne işaret etti. AFAD, şu rakamları paylaştı: “Bugün itibariyle; Hatay’da 11 bin 695, Gaziantep’te 14 bin 188 (7 bin 971’i İslahiye, 6 bin 247’si Karkamış çadırkentlerinde), Kilis’te 12 bin 856, Şanlıurfa’da 30 bin 86 (18 bin 972’si Ceylanpınar’da, 11 bin 114’ü Akçakale çadırkentlerinde), Kahramanmaraş’ta 11 bin 425 kişi, Osmaniye’de 5 bin 380 kişi ve Adıyaman’da 1 bin 580 kişi barındırılmaktadır. 86’sı refakatçi, 478’i hasta ve yaralı olmak üzere toplam 564 kişi hastanede bulunmaktadır. Hastanedekilerle birlikte ülkemizde toplam 87 bin 774 Suriye vatandaşı bulunmaktadır.” CİHAN