Afrika Kalkınma Haftası

Afrika Kalkınma Haftası

Gana Üniversitesi Göçmen Çalışmaları Merkezi görevlisi Prof. Dr. Awumbila:- "Afrika'daki iç göç, Avrupa ve Orta Doğu'ya olan göçten 4 kat fazla. Ancak basın bu konuya gerekli önemi vermiyor"

ADDİS ABABA (AA) - Gana Üniversitesi Göçmen Çalışmaları Merkezi görevlisi Prof. Dr. Mariama Awumbila, Afrika'daki iç göçün, Avrupa ve Orta Doğu'ya yönelik göçten 4 kat fazla olduğunu belirtti.

Addis Ababa'daki Afrika Kalkınma Haftası'nda AA muhabirine konuşan Awumbila, Afrika'daki iç göçün yüzde 70-80 seviyesinde bulunduğunu söyledi.

Bunun Avrupa ve Orta Doğu'ya yönelik göçten 4 kat fazla olduğunu ifade eden Awumbila, ancak basının bu konuya gerekli önemi vermediğini, ağırlıklı olarak Avrupa'ya göçle ilgilendiğini kaydetti.

Afrika Birliği Sosyal İşler Komiseri Mustafa Sıddik Kaloko da "Kara kıtanın göç konusunu yönetememesi, Afrika'nın karşılaştığı en büyük zorluk." dedi.

İstihdam imkanı bulunmadan Afrikalı göçmenlerin dönmesini beklemenin mümkün olmadığını dile getiren Kaloko, konuya ilişkin, Afrika sanayisinin, siyaset ile emniyet kurumunun güçlendirilmesi, gençlere iş imkanı verilmesi ve göçmenlere yönelik olumsuz algının değişmesi gerektiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Afrika Birliği temsilcisi Cosmas Chanda ise mülteci ve göçmen kavramlarının birbirinden ayrılmasını istedi.

Dünyada 10 yıl önce 37,5 milyon olan zorla yerinden edilenlerin sayısının, çatışmaların artması nedeniyle artık 60 milyondan fazla olduğunu kaydeden Chanda, uluslararası toplumu, özellikle de Afrika'yı, göçün nedenlerini ortadan kaldırmaya çağırdı.

Afrika Kalkınma Haftası'na, Afrika Ekonomik Komisyonu ve Afrika Birliği ev sahipliği yapıyor.