Agit'ten "Karabağ'da Çatışmaları Durdurun" Çağrısı

Agit'ten "Karabağ'da Çatışmaları Durdurun" Çağrısı

AGİT Dönem Başkanı ve Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier:- "Tarafları, düşmanlıkları hemen durdurmaya ve ateşkese tam olarak uymaya davet ediyorum."- "Taraflar, Minsk Grubu çerçevesindeki müzakerelere yeniden dönecek gerekli siyasi iradeyi hemen gösterme

VİYANA (AA) - Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı ve Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, 12 Azerbaycan askerinin de hayatını kaybettiği Dağlık Karabağ'daki çatışmalarla ilgili olarak, "Tarafları düşmanlıkları hemen durdurmaya ve ateşkese tam olarak uymaya davet ediyorum." dedi.

Steinmeier, yaptığı yazılı açıklamada, Azerbaycan-Ermenistan arasında Dağlık Karabağ bölgesindeki cephe hattında askeri çatışmaların artmasından ciddi endişe duyduğunu bildirdi.

Çatışmalarda aralarında sivillerin de bulunduğu yaralıların olduğunu belirten Steinmeier, "Tarafları, düşmanlıkları hemen durdurmaya ve ateşkese tam olarak uymaya davet ediyorum." ifadelerini kullandı.

Çatışmaları bitirmek için askeri bir çözümün olmadığını kaydeden Steinmeier, "Taraflar, Minsk Grubu çerçevesindeki müzakerelere yeniden dönecek gerekli siyasi iradeyi hemen göstermek zorundadır." değerlendirmesini yaptı.

Steinmeier, Minsk Grubu Dönem Başkanları'na görevlerinde tam destek vereceğini ifade etti.

Öte yandan Minsk Grubu Dönem Başkanları'nın Karabağ sorununu görüşmek üzere 5 Nisan Salı günü Viyana'da bir araya geleceği öğrenildi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, dün gece ve bugün Ermeni güçleri Azerbaycan mevzilerini aralıksız ateşe tuttu. Ateş sırasında siviller arasında can kayıpları ve yaralanmalar yaşandı.

Açıklamada, Azerbaycan ordusunun da 12 şehit verdiği, 1 Mi-24 helikopterinin Ermeni güçlerince düşürüldüğü, 1 tankın ise patlayan mayın nedeniyle kullanılamaz hale geldiği bildirildi.

Azerbaycan'a bağlı Dağlık Karabağ, 1991'de Ermenistan tarafından işgal edilmiş ve 1994'te yapılan ateşkes anlaşması çıkan gerginlikler sonucunda bozulmuştu.